Вашето ръководство за ползите от програмите за рехабилитация от алкохолизъм

Понякога структурата на програмите за рехабилитация от алкохолизъм може да осигури инструментите, от които хората се нуждаят за трезвеност.

Група за подкрепа на рехабилитация от алкохолизъм, седнали в кръг, докато обсъждат напредъка си.

Разстройството при употреба на алкохол (AUD), понякога наричано алкохолизъм, е често срещано явление. Изчислено е, че около една трета от възрастните в САЩ изпитват AUD в даден момент.

Много хора с лек AUD могат да намалят пиенето си с помощта на семейството, приятелите или друга немедицинска подкрепа. Въпреки това, хората с по-сериозна AUD могат да се възползват от медицинска алкохолна рехабилитация.

Тези програми могат да предоставят медицинска и психична подкрепа, консултиране, терапия, образование и отчетност. Предлагат се стационарни и амбулаторни програми и те могат да бъдат правилната първа стъпка за много хора.

Какви са рехабилитационните програми за злоупотреба с алкохол?

Има няколко възможности за рехабилитационни програми за злоупотреба с алкохол. Обикновено можете да избирате между стационарни или амбулаторни програми.

Стационарни рехабилитационни програми се провеждат в съоръжения, които изискват нощувка. Тези програми позволяват на някого да се съсредоточи изцяло върху своето възстановяване. Те разполагат с медицински персонал, който да наблюдава и лекува симптомите на отнемане.

По време на стационарните програми подкрепата като образование и консултиране е част от лечението. Хората, посещаващи стационарни клиники за рехабилитация, могат също да получат лечение за всякакви психични състояния, които могат да допринесат за злоупотребата им с алкохол.

Амбулаторни рехабилитационни програми се провеждат на различни места. Може да е по-вероятно да намерите местна програма, отколкото бихте направили, ако сте потърсили грижи от програма за стационарно лечение. Тези програми са по-малко интензивни от стационарните програми, но все пак изискват ангажираност от участниците.

Те също така предоставят консултации, образование и подкрепа за хора, които се опитват да спрат злоупотребата с алкохол. Обикновено амбулаторните програми са гъвкави. Те позволяват на хората да работят и да изпълняват други ангажименти, докато посещават програмата.

Извънболничните програми обаче не предлагат толкова подкрепа, колкото стационарните програми. На някои хора им е трудно да спрат да пият без денонощна отчетност.

Научете повече за това как работят болничните и извънболничните програми за възстановяване тук.

Кой е най-успешният тип лечение на AUD?

Няма програма, която да е най-добра за всички. Важно е да изберете лечение, което отговаря на вашите уникални нужди, начин на живот, бюджет, история на пристрастяване и др.

За някои хора една интензивна стационарна програма може да бъде правилната първа стъпка към трезвеността. За други амбулаторната програма, която позволява гъвкавост, може да бъде умен избор. Много хора също започват лечение в стационарно заведение и продължават лечението си с по-дълга амбулаторна програма.

Въпреки това лекарите обикновено са съгласни, че по-продължителният престой в клиниката за рехабилитация води до по-добри резултати, независимо от типа рехабилитация, която избирате. Това означава, че хората често виждат по-добри резултати от месеци в извънболнична рехабилитация, отколкото само от седмица или две, прекарани в стационарна рехабилитация.

Беше ли Ви полезно?

Какви са ползите от ходенето на лечение за алкохолизъм?

Има множество ползи от посещаването на форма на рехабилитация от алкохолизъм. Въпреки че някои хора могат да спрат да пият сами или с подкрепата на немедицински програми, други смятат, че посещаването на амбулаторни или болнични рехабилитационни програми е правилният избор за тях.

За хора, които живеят с AUD и които са загрижени за симптомите на абстиненция или силното изкушение да пият отново, програмите за рехабилитация от алкохол могат да помогнат да осигурят инструментите, необходими за изтрезняване.

Допълнителните предимства от ходенето на рехабилитация включват:

  • Отговорност: Програмите гарантират, че някой следи трезвостта ви и ви държи на път.
  • Поддържа: Ще имате психическа и медицинска подкрепа, когато изберете програма за рехабилитация.
  • Консултации: Спирането на алкохола може да бъде трудно. Достъпът до услуги за психично здраве, когато спрете да пиете, може да бъде голяма помощ.
  • образование: Програмите могат да осигурят обучение за алкохола, неговите ефекти върху тялото и защо много хора започват да злоупотребяват с него.

Средни разходи за рехабилитация, свързана с алкохолизъм

Средната цена на рехабилитацията, свързана с алкохолизъм, зависи от много фактори. Например вашето местоположение, избраният от вас тип програма и всяко застрахователно покритие, което имате, могат да направят голяма разлика в крайните ви разходи.

Обикновено програмите за стационарно лечение са по-скъпи. Застрахователният план е по-малко вероятно да ги покрие. Стационарни програми, които предоставят своите разходи онлайн, цените в списъка варират между $2,000 и $40,000.

Програмите за извънболнично лечение често са много по-достъпни. Освен това е по-вероятно застраховката да поеме част от разходите. Дори и да нямате застраховка, много програми имат обща цена под $1000, включително всички лечения за продължителността на вашата програма.

Как да намерите правилния център за рехабилитация за вас

Изборът на правилния рехабилитационен център за вас може да бъде непосилно. За да започнете, можете да си зададете някои ключови въпроси. Те могат да ви помогнат да решите кой тип център може да е най-добрият:

  • Ще имам ли нужда от поддръжка денонощно?
  • Мога ли да отделя време от работа, семейство или училище?
  • Колко мога да си позволя да платя за лечение?
  • Имам ли нужда от подкрепа за психични заболявания или травматични преживявания?
  • Имам ли нужда от подкрепа за всякакви маргинализирани преживявания или дискриминация?

За да получите препоръки за програми във вашия район и програми, които може да отговарят на вашите нужди, можете да говорите с лекар или да се свържете с Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA). SAMHSA предлага безплатна гореща линия, на която можете да се свържете обаждане на 800-662-HELP (4357) 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Помощта е достъпна както на английски, така и на испански, а представителите могат да ви намерят услуги и програми за рехабилитация. Можете също да използвате опцията за чат на живо на уебсайта на SAMHSA.

Рехабилитационна програма за алкохолизъм може да бъде правилната първа стъпка към трезвеността. Тези програми могат да осигурят подкрепа, консултиране, образование и отчетност, когато вашето възстановяване започне. Обикновено можете да избирате между болнична и извънболнична рехабилитация.

Стационарното възстановяване е интензивно и изисква нощувки в лечебно заведение. Може да бъде добър избор за хора, които търсят денонощна подкрепа по време на абстиненция, и за хора със съпътстващи психични заболявания.

Амбулаторните програми са по-малко интензивни и имат гъвкав график. Те могат да бъдат умен избор за хора, които искат да продължат да работят или да посещават училище по време на лечението.

Така или иначе, рехабилитационните програми дават на много хора инструментите, от които се нуждаят, за да променят връзката си с алкохола.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss