Вашето ръководство за поддържаща психотерапия

Поддържащата психотерапия ви предлага насоки в реално време чрез емпатия и валидиране, вместо да се задълбочава във вашата вътрешна психика.

Интересувате ли се по-малко от дълбока психоанализа и сте по-загрижени за обсъждане на непосредствена и неотложна грижа, като семеен конфликт? Търсите ли терапевт, който ще подкрепи и потвърди вашите притеснения?

Ако е така, поддържащата психотерапия може да бъде добър избор за вас.

Какво е поддържаща психотерапия?

Поддържащата психотерапия е вид терапия, която основно се фокусира върху предоставянето на емоционална подкрепа, насърчение и валидиране по време на трудни житейски обстоятелства или психологически предизвикателства.

Вашият терапевт ще ви насърчи да говорите за вашите чувства, притеснения и проблеми в безопасна, неосъждаща среда. Те могат също така да предложат практически съвети или насоки как да се справят с конкретни проблеми.

Поддържащата психотерапия е фокусирана най-вече върху това да ви помогне да се справите с настоящи и непосредствени проблеми, включително проблеми във взаимоотношенията, семейни конфликти или стрес, свързан с работата. Ако имате анамнеза за травма, която се чувства непосилна, за да се опитате да се приближите директно – тази терапевтична техника може да ви помогне да подобрите цялостното си психично здраве, преди да го направите.

Поддържаща психотерапия срещу CBT

 • Поддържаща психотерапия: Тази терапия има за цел да изгради вашето самочувствие и увереност чрез активно слушане, емоционална подкрепа и валидиране.
 • CBT: Когнитивно-поведенческата терапия има за цел да идентифицира и промени неадаптивните мисли и поведение, които допринасят за вашите проблеми. Това може да включва техники като когнитивно преструктуриране, поведенческо активиране и експозиционна терапия.

В поддържащата психотерапия има по-малко фокус върху промяната на неадаптивните мисли и поведения (както при CBT) или задълбочаване във вашето детство или основните психологически проблеми (както при психоанализата или психодинамичната терапия).

Базирани ли са доказателства за поддържаща психотерапия?

Доказателствата сочат, че поддържащата психотерапия може да е най-широко използваната психотерапия – тя просто е по-малко проучена.

По същество се счита, че е в основата на всички взаимоотношения между лекар и клиент и всички форми на психотерапия. Например, изпитвате форма на поддържаща психотерапия, когато посещавате своя първичен лекар и обсъждате симптомите си в грижовна среда.

Поддържащата психотерапия се появява някъде след развитието на психоанализата, която е доминиращата форма на терапия в края на 19-ти до средата на 20-ти век. През това време клиницистите се сблъскаха с клиенти, които се нуждаеха от терапия, но поради различни причини не успяха да се подложат на психоанализа.

Тези клиенти получиха подкрепа и предложения, а не по-предпочитаната „неутрална“ позиция на терапевта. И така започна форма на поддържаща психотерапия.

И докато поддържащата терапия е по-малко изследвана и обсъждана, се появиха доказателства, които показват, че тя е толкова ефективна, колкото психоанализата, а в някои случаи дори по-ефективна от психоанализата.

Някои данни сочат, че поддържащата психотерапия може да бъде полезна при симптоми на психично здраве, произтичащи от сериозни здравословни проблеми. Например, едно проучване установи че след 6 месеца поддържащата терапия е по-добра от рутинното здравно консултиране за намаляване на симптомите на посттравматично стресово разстройство (ПТСР) сред лица, които наскоро са имали инсулт.

Като цяло поддържащата психотерапия може да се използва за лечение на широк спектър от състояния на психичното здраве, включително:

 • тревожни разстройства
 • депресия
 • скръб
 • посттравматично стресово разстройство (ПТСР)
 • проблеми в отношенията
 • разстройства при употреба на вещества
 • разстройства на личността
 • биполярно разстройство
 • шизофрения

Какви техники се използват в поддържащата психотерапия?

Специфичните техники, използвани в поддържащата психотерапия, могат да варират в зависимост от нуждите на клиента, но някои общи техники включват:

 • Активно слушане: Терапевтът изслушва внимателно вашите притеснения и потвърждава чувствата ви.
 • Емпатия: Терапевтът проявява емпатия и разбиране към вашата ситуация, като ви помага да се почувствате подкрепени.
 • насърчение: Терапевтът осигурява насърчение и положителна обратна връзка, като ви помага да изградите самочувствие и чувство за постижение.
 • Психообразование: Терапевтът предоставя информация за проблеми с психичното здраве и стратегии за справяне, като ви помага да развиете по-голяма проницателност и разбиране.
 • Разрешаване на проблем: Терапевтът ви помага да идентифицирате и адресирате конкретни проблеми или предизвикателства.
 • Прерамкиране: Терапевтът ви помага да видите ситуацията си от различна гледна точка, преформулирайки негативните мисли и емоции в по-положителна светлина.

Какво да очаквате в поддържаща психотерапевтична сесия

Поддържащата психотерапевтична сесия обикновено включва индивидуална среща между клиента и терапевта, въпреки че могат да се използват и групови сесии. Сесията може да се проведе лично, по телефона или чрез онлайн видеоконференция, в зависимост от вашите нужди и предпочитания.

По време на сесията терапевтът обикновено започва, като ви пита как се чувствате и какво бихте искали да обсъдите. След това те ще слушат внимателно, докато споделяте своите притеснения, предлагайки емоционална подкрепа и утвърждаване.

Терапевтът може да предложи практически съвети и стратегии за справяне, като техники за релаксация или стратегии за решаване на проблеми, за да ви помогне да управлявате симптомите си и да подобрите качеството си на живот.

По време на сесията терапевтът ще се стреми да създаде безопасна и подкрепяща среда, свободна от осъждане или критика. Те ще ви насърчат да изразявате себе си свободно и открито и ще предложат обратна връзка и насоки, ако е необходимо.

Как да намерим поддържащ психотерапевт

Намирането на добър поддържащ психотерапевт може да отнеме известно време и усилия, но има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите шансовете си да намерите такъв, който е подходящ за вас:

 • Използвайте онлайн директории: Можете да използвате онлайн директории, за да търсите терапевти във вашия район, които са специализирани в поддържаща психотерапия.
 • Поискайте препоръки: Попитайте приятели, членове на семейството или здравни специалисти за препоръки.
 • Проверете идентификационните данни: Уверете се, че терапевтът, който обмисляте, е лицензиран и има подходящите пълномощия.
 • Прочетете профилите на терапевтите: Прочетете профилите на терапевтите в директории или на собствения им уебсайт, ако имат такъв. Потърсете информация за техния подход към терапията, тяхната област на опит и колко дълго са работили с клиенти.
 • Запишете час за консултация: Повечето терапевти предлагат безплатна консултация или кратко телефонно обаждане, за да обсъдят вашите нужди и да отговорят на всички въпроси, които може да имате. Използвайте това време, за да добиете представа за техния стил на общуване и дали се чувствате комфортно да работите с тях.

Като цяло, добрият поддържащ психотерапевт е някой, който е в състояние да изгради силна терапевтична връзка с вас, предоставяйки емоционална подкрепа, практически инструменти и насоки, които да ви помогнат да подобрите вашето благосъстояние.

Научете повече за това как да намерите най-добрия терапевт за вас.

За вкъщи

Поддържащата психотерапия е вид терапия, при която можете да говорите за проблемите си в безопасна среда без осъждане.

Този тип терапия обикновено не включва психоанализа или промяна на негативните мисли и поведение. Вместо това, той е по-фокусиран върху решаването на вашите непосредствени притеснения и ви помага да се почувствате подкрепени.

Ако искате да намерите подкрепящ психотерапевт, помислете дали да проверите онлайн директории за вашия район или да помолите други за препоръка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss