Вашето ръководство за Националния ден за тестване за ХИВ

Националният ден за тестване за ХИВ е годишен празник, който насърчава хората да се тестват за ХИВ и нормализира тестването за полово предавани инфекции (ППИ).

Известен също като Национален ден за информираност за ХИВ/СПИН, Националният ден за тестване за ХИВ се отбелязва ежегодно на 27 юни.

„Националният ден за тестване за ХИВ се отбелязва в Съединените щати, за да се насърчи тестването за ХИВ, да се повиши общественото знание за ХИВ, да се намали стигмата, свързана с ХИВ, и да се насърчи ранната диагностика и лечение“, казва д-р Дженифър А. Велтман, ръководител на отдела по инфекциозни заболявания в Здраве на университета Лома Линда.

За първи път се чества през 1995 г., когато е към края на епидемията от СПИН. Антиретровирусната терапия – променящо живота лечение на ХИВ, което се използва и днес – беше въведена 1 година по-късно.

Основната цел на Националния ден за тестване за ХИВ е да популяризира тестването за вируса, казва Велтман. За да отпразнуваме, съставихме това ръководство, за да отговорим на всички ваши въпроси относно тестването за ХИВ.

Кой трябва да се изследва за ХИВ?

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва всеки на възраст от 13 до 64 години да се тества за ХИВ поне веднъж в живота си, а групите с по-висок риск да увеличат тестването до веднъж годишно.

Но Велтман отбелязва, че групите с по-висок риск могат да изберат да се тестват по-често от това.

Вие се считате за част от група с по-висок риск, ако имате:

 • имали сте вагинален или анален секс с някой, за когото знаете, че живее с (или смятате, че живее с) ХИВ
 • са получили диагноза друга полово предавана инфекция (ППИ), туберкулоза или хепатит
 • сте имали повече от един сексуален партньор след последния си тест за ХИВ
 • общи игли, спринцовки или друго оборудване за инжектиране на наркотици след последния ви тест за ХИВ
 • участващи в лична секс работа

Според CDCгейовете, бисексуалните мъже и мъжете, които правят секс с други мъже или хора, определени като мъжки по рождение, също са изложени на по-висок риск от ХИВ.

За да бъде ясно, вирусът не дискриминира въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност, възраст или етническа принадлежност, казва Дениз Пейт, MD, медицински директор в медицинските офиси на Манхатън.

„Всеки може да се зарази с ХИВ и идеята, че само хомосексуални и бисексуални мъже трябва да се изследват за ХИВ, е невярна“, обяснява Пейт.

Все пак ви насърчават да се тествате, дори ако не попадате в горните групи с по-висок риск и не вярвате, че сте били изложени на инфекцията, казва Велтман. Особено в Националния ден за тестване за ХИВ!

„В моята практика е имало няколко пациенти, които нямат видими „рискови фактори“ за заразяване с ХИВ, но в крайна сметка са дали положителен тест“, казва тя.

Много хора, които живеят с ХИВ, не знаят, че са ХИВ-позитивни, защото не са били тествани.

В някои случаи хората, живеещи с ХИВ, може да не подозират експозиция или да се изследват, докато не получат ранни симптоми на ХИВ или докато състоянието не премине в СПИН.

Обикновено отнема 10 до 15 години за нелекуван ХИВ да премине към СПИН.

Какъв е процесът на тестване за ХИВ?

Има два основни вида тестове за ХИВ:

 • Бързи тестове за ХИВ: Тези тестове изискват малка проба кръв (обикновено от пръста) или слюнка и могат да предоставят резултати в рамките на 20 до 30 минути. „Бързите тестове често се използват в клиники или други места, където са необходими бързи резултати“, казва Пейт.
 • Лабораторни тестове за ХИВ: Тези тестове изискват кръвна проба (обикновено от вена), която се изпраща в лаборатория за анализ. Резултати от тези не са налични за няколко дни и може да отнеме до 2 седмици, за да се върнат резултатите.

„За тези, които нямат време или средства да се свържат с доставчик на здравни услуги за тестване, тестовете за ХИВ у дома предлагат удобна алтернатива“, казва Пейт.

„Те също дават възможност на хората да се тестват за ХИВ в уюта на собствените си домове, което може да бъде особено полезно за онези, които може да се чувстват неудобно да обсъждат сексуалното си здраве с медицински специалист или които изпитват безпокойство при обикновената перспектива да чакат в лекарския кабинет за резултатите от тестовете“, казва тя.

Скъпо ли е изследването за ХИВ?

Не, тестването за ХИВ е невероятно достъпно.

Planned Parenthood заявява, че всички застрахователни планове трябва да покриват тестването за ХИВ за всички на възраст от 15 до 65 години без доплащане, както и за всеки извън тази възрастова група, който има повишен риск от заразяване с ХИВ.

Ако нямате застраховка или не искате някой от вашия застрахователен план да види, че се изследвате за ХИВ, безплатният и по-евтин тест за ХИВ все още е опция.

Използвайте директорията Get Tested на CDC, за да търсите безплатни сайтове за тестване за ХИВ близо до вас.

Колко скоро трябва да се изследвате за ХИВ след потенциална експозиция?

Ако смятате, че сте били изложени на ХИВ, незабавно се консултирайте със здравен специалист. Постекспозиционната профилактика (PEP) може да помогне за предотвратяване на инфекция, ако се приема навреме 72 часа на потенциална експозиция.

Най-общо казано, тестовете за ХИВ са много точни. Резултатите от теста за антитела за ХИВ имат среден процент на точност от 99%.

Но има период от време, който често е известен като инкубационен или период на прозорец между момента, в който сте били изложени на вируса, и момента, в който тест може да го открие.

По-вероятно е да получите a фалшиво-отрицателен резултат ако си направите бърз тест за ХИВ в рамките на 3 месеца след потенциална експозиция или лабораторен тест за ХИВ в рамките на 45 дни от потенциална експозиция.

„Изключително важно е да запомните, че нито един тест няма 100% процент на точност“, казва Пейт. „Те са необичайни, но [false] могат да се случат положителни и фалшиви отрицателни.“

Фалшивите резултати са по-чести при бързите тестове за ХИВ, отколкото при лабораторните тестове за ХИВ. Ето защо, ако получите положителен резултат с бърз орален тест за ХИВ, здравните специалисти ще ви направят „потвърдителен“ кръвен тест, преди да поставят официална диагноза.

Какво можете да направите, за да намалите риска от ХИВ?

В наши дни хората с ХИВ имат подобна продължителност на живота на тези без. Все пак превенцията е най-доброто лекарство.

Практикувайте по-безопасен секс

Използването на презерватив или друг бариерен метод по време на партньорска сексуална активност, включително орален, вагинален и анален секс, може да намали риска от предаване на ППИ между партньорите.

Поддържането на текущия ви статус на ППИ и споделянето на тази информация с потенциални сексуални партньори може допълнително да намали риска от предаване и инфекция.

„Наличието на ППИ може да увеличи риска от заразяване с ХИВ, така че е важно да се изследвате и лекувате за всякакви ППИ“, обяснява Пейт.

Тя препоръчва да си направите пълен преглед на ППИ, когато се изследвате за ХИВ – може би по-често от това, ако е възможно.

Помислете за предприемане на предекспозиционна профилактика (PrEP)

PrEP е лекарство, което може да се приема ежедневно от ХИВ-отрицателни хора, за да се намали рискът от заразяване с ХИВ, ако са изложени на вируса, обяснява Пейт.

„Препоръчва се за хора, които са изложени на висок риск от заразяване с ХИВ“, казва тя.

Това включва хора, които:

 • имате сексуален партньор, живеещ с ХИВ
 • имат множество сексуални партньори
 • правете партньорски секс без презерватив или друг бариерен метод
 • използвайте инжекционни наркотици

Избягвайте споделяне на игли

ХИВ може да се предава чрез игли и друго оборудване за инжектиране. Използването на нова, стерилизирана игла всеки път може да помогне за намаляване на риска от излагане.

Ако нямате свежи игли, използвайте директорията на Северноамериканската мрежа за обмен на спринцовки, за да намерите програма за обмен на игли и спринцовки близо до вас.

Долния ред

Проверката на вашия ХИВ статус често е лесна, достъпна и безболезнена. Така че, в чест на Националния ден за тестване за ХИВ и в името на поемането на контрол върху собственото ви здраве, помислете за тестване в безплатна или по-евтина клиника близо до вас.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss