Вашето ръководство за корекции на хиропрактика за болка във врата

Хиропрактикът може да помогне за облекчаване на болката във врата, но е важно да говорите с лекар за възможните рискове и ползи.

Както всички видове болка, болката във врата и сковаността могат значително да повлияят на качеството ви на живот, като затруднят шофирането, работата, упражненията и изпълнението на ежедневните задачи.

Ако сте изпитвали болка във врата, може да сте любопитни дали хиропрактикът може да помогне. Продължете да четете, за да научите повече.

Може ли хиропракторът да помогне с болки във врата?

Да, корекциите на хиропрактиката могат да помогнат за облекчаване на болката във врата.

А 2021 преглед публикуван в Journal of Clinical Medicine установи, че манипулацията с хиропрактика ефективно лекува остра болка във врата. Прегледът установи, че макар корекциите на гръбначния стълб сами по себе си да могат да подобрят болката във врата, те могат безопасно да се комбинират с лечения като лекарства и физиотерапия.

Хиропрактиците помагат при телесни болки чрез:

 • корекции (или манипулации) за пренареждане на ставите
 • съвети за рутинни упражнения или стречинг
 • електронна стимулация за облекчаване на болката

 • постурален анализ
 • терапия на меките тъкани

А Проучване от 2019 г установи, че хиропрактиката може да помогне при болка във врата, тъй като повишава нивата на естествените болкоуспокояващи хормони – като окситоцин – в цялото тяло.

А проучване от 2020 г също установи, че посещенията при хиропрактика могат да помогнат за намаляване на нуждата от болкоуспокояващи на базата на опиати. Проучването отбелязва, че възрастните, които са посетили хиропрактор, са по-малко склонни да получат рецепта за опиоиди, отколкото тези, които не са посетили хиропрактор.

Какви са рисковете от хиропрактика за корекции на врата?

Въпреки че хиропрактиката е противоречива и не всички здравни специалисти са съгласни с нейната ефективност, много хора се възползват от манипулациите с хиропрактика. Според Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH), гръбначната манипулация е относително безопасно когато се извършва от обучен, лицензиран хиропрактик.

С това казано, може да изпитате някои временни странични ефекти след хиропрактика корекции на врата. Може да почувствате повишена болезненост и скованост веднага след сесията. Някои хора също съобщават, че се чувстват уморени или замаяни след сесии на хиропрактор.

Има някои сериозни (но редки) усложнения от гръбначни манипулации, включително:

 • дисекация на цервикална артерия, която може да доведе до инсулт
 • синдром на cauda equina
 • счупвания
 • дискова херния

Ако не сте сигурни дали хиропрактиката би си струвала да проучите, можете да говорите със здравен специалист – като общопрактикуващ лекар или физиотерапевт – за всички ваши възможности. Уверете се, че винаги работите с напълно акредитирани здравни специалисти.

Колко време трае корекцията на врата с хиропрактика?

Хиропрактикичните корекции могат да осигурят дълготрайно облекчение между няколко дни и няколко седмици. В зависимост от причината за болката във врата може да не се нуждаете от друга сесия. Вашият хиропрактор може също да препоръча множество последващи сесии.

Това зависи от няколко, включително:

 • причината за болката във врата
 • лечението, което сте получили
 • как сте се грижили за врата си след лечението

Попитайте вашия хиропрактор за конкретни препоръки как да се грижите за врата си след корекцията. Например, те могат да препоръчат да почивате врата си през първите няколко дни или да използвате топлинна терапия на следващия ден, за да облекчите болката.

Посещенията при хиропрактика покриват ли се от застраховка или Medicare?

Част B на Medicare може да покрие хиропрактика за болки в гърба. По-конкретно, то обхваща ръчна манипулация за коригиране на вертебрална сублуксация, което е, когато гръбначните стави не успяват да се движат правилно, но контактът между ставите остава непокътнат.

Medicare обаче не покрива други услуги за хиропрактика.

Ако имате друг вид застраховка, вашите посещения при хиропрактика може да бъдат покрити, ако се правят за справяне с конкретно състояние или оплакване (напр. болки в гърба). Въпреки това, не всички застрахователни планове покриват хиропрактика. Добра идея е да проверите своите обезщетения и да се обадите на вашата застрахователна компания, ако не сте сигурни в покритието си.

Други варианти за болка във врата

Ако корекциите на хиропрактиката не подобрят болката във врата, може да искате да проучите други лечения. Здравен специалист може да препоръча:

 • кортикостероидни инжекции
 • терапия с лед и топлина
 • масаж
 • мускулни релаксанти
 • акупунктура
 • лекарства без рецепта (OTC) или лекарства за болка с рецепта
 • специфични упражнения или разтягания
 • локални лечения за болка
 • транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS)
Беше ли Ви полезно?

Хиропрактикичните корекции не работят за всички, но изследване предполага може да бъде безопасно и ефективно лечение на болка във врата. Ако имате болка във врата, хиропрактиката може да ви осигури известно облекчение.

Въпреки това, ако хиропрактиката не подобри вашите симптоми или болката във врата продължава да се връща, може да е добра идея да преразгледате плана си за лечение. Помислете да говорите с друг медицински специалист, като общопрактикуващ лекар, физиотерапевт или специалист по биокинетика.

Ако решите да опитате корекция на гръбначния стълб за болка във врата, не забравяйте да посетите лицензиран, обучен хиропрактор. Най-добрият начин да намерите качествени хиропрактици е да поискате препоръки от вашия първичен медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss