Вашето ръководство за екзема Coxsacium

Coxsacium е състояние, причинено от вирус, който може да се разпространи сред деца с екзема и да причини болезнени симптоми и треска. Обикновено изчезва от само себе си, но трябва да се наблюдава.

Едно от най-честите възпалителни кожни състояния при малки деца е екземата, известна още като атопичен дерматит. Екземата се характеризира със суха, сърбяща и възпалена кожа, която обикновено се появява като обрив по лицето, шията и в свивките на коленете и лактите.

Екзема коксакиум (ЕК) е вирусна инфекция, която най-често засяга деца с атопичен дерматит. ЕК се причинява от коксаки вируса. Тъй като коксаки вирусът също е отговорен за повечето случаи на болест на ръцете, краката и устата (HFMD), хората понякога наричат ​​EC атипична HFMD.

Напред ще споделим всичко, което трябва да знаете за ЕК, включително симптоми, лечение, перспективи и др.

Дали екзема коксакиум е същото като заболяване на ръцете, краката и устата?

Тъй като екзема коксакиум (EC) се развива, след като човек се зарази с коксаки вируса, понякога се нарича атипично заболяване на ръцете, краката и устата (HFMD). Въпреки това, EC и HFMD са отделни състояния с различни причини и симптоми:

 • HFMD: Това води до обрив, който се разпространява по ръцете и краката, както и до мехури и рани в устата. Типично е причинено от инфекция с коксакивирус A16 (CVA16) и ентеровирус A71 (EV71).
 • ЕК: Това води до болезнен обрив с мехури, който може да се появи не само по ръцете и краката, но и по лицето, торса, слабините и задните части. Обикновено се причинява от инфекция с CVA16 или, по-рядко, коксаки вирус A6 (CVA6).

И двете състояния могат да причинят и други симптоми, като кашлица, болки в гърлото, умора, треска и общо неразположение.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява екзема коксакиум?

ЕК е кожна инфекция, подобна на мехури, която се наблюдава при деца с екзема. Причинява се от ентеровирус наречен коксаки вирус. Coxsackievirus A6 (CVA6) и coxsackievirus A16 (CVA16) са най-често срещаните щамове, свързани с ЕК.

Тази инфекция обикновено засяга деца с екзема, тъй като екземата уврежда целостта на кожната бариера. А когато кожната ви бариера бъде нарушена, имате по-висок риск от кожни инфекции и други усложнения.

Въпреки че ЕК засяга предимно деца с екзема, той може да се развие и при възрастни без екзема, които имат увредена кожа. Някои от другите рискови фактори за ЕК включват:

 • кожни разкъсвания
 • белези
 • Слънчево изгаряне
 • контактен дерматит
 • кракът на атлет
 • интертриго
 • Болест на Дарие
 • епидермолитична ихтиоза

Заразна ли е екзема коксакиум?

Въпреки че самата екзема не е заразно състояние, вирусите, които причиняват ЕК, са изключително заразни. Хората със заболяването могат да разпространят вируса сред хората около тях.

Ако детето ви е получило диагноза ЕК, за него е изключително важно да избягва контакт с други хора, докато престане да има активни мехури или треска. У дома практикуването на добра хигиена – като често миене на ръцете и не споделяне на лични вещи – също е важно.

Какви са симптомите на екзема коксакиум?

Един от началните признаци на ЕК е кашлица или хрема, които се развиват преди други симптоми. След като се развият повече симптоми, те могат да включват:

 • болезнен и бързо разпространяващ се обрив
 • прозрачни или бели мехури, пълни с течност
 • рани с кора или струпеи
 • възможни рани и болка в устата
 • раздразнителност, умора и треска

ЕК има тенденция да се развива върху участъци от кожата, които са или засегнати от екзема, или по друг начин увредени и по-податливи на инфекция. Подутини, мехури и рани обикновено се появяват по ръцете, краката, ръцете, крайниците, торса или задните части – но могат да се появят навсякъде по тялото.

Как се лекува екзема коксакиум?

ЕК инфекциите обикновено преминават сами, обикновено в рамките на няколко седмици. Повечето деца с това състояние се възстановяват у дома и не се нуждаят от хоспитализация.

Родителите могат да управляват симптомите у дома с лекарства за болка, овлажнители, локални кортикостероиди и мокро увиване при тежки симптоми. Мокрото увиване е алтернативно лечение на екзема, което може да помогне за намаляване на симптоми като сърбеж и възпаление.

Въпреки че повечето случаи на ЕК са самоограничаващи се, което означава, че изчезват без лечение, важно е да потърсите медицинска помощ, ако детето ви изпитва:

 • силна болка
 • треска, която не изчезва
 • симптоми, които не преминават сами

Колко дълго продължава екзема коксакиум?

Изследванията показват, че повечето случаи на ЕК се решават сами, с домашно лечение, в рамките на 1-2 седмици.

Тежките усложнения са редки, но някои деца могат да получат лющене на кожата на дланите на ръцете си или промени в ноктите. Промените по ноктите могат да се появят в рамките на 1-2 месеца след инфекцията и могат да включват набраздяване на ноктите или безболезнено отделяне на ноктите.

Беше ли Ви полезно?

ЕК е вид ентеровирусна инфекция, която обикновено засяга деца с атопичен дерматит (екзема). ЕК причинява болезнен обрив с мехури, който може да се появи навсякъде по тялото, заедно с други симптоми като кашлица, треска и умора.

ЕК обикновено преминава от само себе си в рамките на няколко седмици с домашно лечение и сериозните усложнения са редки. Но най-добре е да потърсите медицинска помощ, ако се развие висока температура или силна болка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss