Ваксина срещу респираторен синцитиален вирус (RSV).

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е често срещана вирусна инфекция, която може да доведе до сериозни усложнения при определени групи. Въпреки че в момента няма ваксина срещу RSV, има голям шанс скоро да бъде налична.

Респираторният синцитиален вирус (RSV) е често срещан вирус, който причинява леки до тежки респираторни инфекции. Известно е предимно с това, че причинява симптоми, подобни на обикновената настинка, като хрема и кашлица.

Повечето деца и възрастни се възстановяват в рамките на 1 до 2 седмици, но някои групи се считат за изложени на по-висок риск от тежко заболяване. RSV е и най-честата причина за инфекции на долните дихателни пътища, като пневмония и бронхит.

RSV привлече много повече внимание по време на грипния сезон 2022–2023 г., тъй като Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават за необичайно увеличение както на инфекциите, така и на хоспитализациите от вируса.

Въпреки че често се свързва с бебета и малки деца, RSV може да повлияе и на възрастни. По-възрастните хора, както и тези с хронични заболявания и отслабена имунна система, са особено уязвими към усложнения от този вирус.

Всъщност, на CDC съобщава, че 60 000 до 120 000 възрастни хора са хоспитализирани с RSV инфекции всяка година и 6 000 до 10 000 случая са фатални.

Поради подобни рискове необходимостта от ваксина срещу RSV е по-важна от всякога. Ето какво трябва да знаете за потенциална ваксина срещу RSV, включително това, което показват последните изследвания.

Има ли ваксина срещу RSV?

Понастоящем няма налична ваксина за защита срещу RSV. Въпреки това многобройни кандидати за ваксини са или в различни фази на клинични изпитвания, или са под официален преглед от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Според един 2022 преглед, има множество RSV ваксини във фаза 3 изпитвания за по-възрастни хора, както и за бременни хора. Най-малко един вид е представен за одобрение от FDA, което подчертава ефикасността, установена по време на клиничните изпитвания.

Друго проучване от 2022 г. върху RSV ваксини отбеляза, че един специфичен тип, наречен prefusion F (RSVpreF), е ефективен за намаляване на отделянето на вируси, както и за предотвратяване на симптоматична инфекция. Това специално проучване е финансирано от Pfizer.

Кога ще бъде налична ваксината срещу RSV?

Проучване от 2022 г. изчислява, че ваксината срещу RSV може потенциално да предотврати 8 000 до 14 900 свързани смъртни случая всеки сезон, като същевременно предотвратява между 43 700 и 81 500 хоспитализации.

Разработването на RSV ваксината за първи път започва през 1960 г но беше спряно поради сериозни белодробни усложнения.

Въпреки това, технологичният напредък, съчетан с по-доброто разбиране на вируса, доведе до множество кандидати за ваксина. Много от тях в момента са в клинични изпитвания, като някои ваксини потенциално ще бъдат налични в някакъв момент през 2023 г.

Например FDA прие заявление от Pfizer за тяхната ваксина RSVpreF в края на 2022 г., което агенцията в момента преглежда. Ако бъде одобрена, тази ваксина може да се прилага на хора над 60-годишна възраст, за да помогне за предотвратяване на инфекции на долните дихателни пътища, свързани с RSV.

Moderna и GSK също обявиха обещаващи резултати от клинични изпитвания и скоро може да имат налични ваксини.

Кой трябва да получи ваксината срещу RSV?

RSV е известна причина за тежки инфекции и възможна хоспитализация при възрастни хора. Ако ти си възраст 65 или повечеможете да обмислите да говорите с лекар относно RSV ваксината, след като стане достъпна.

Освен това можете да помислите за получаване на ваксина срещу RSV, ако имате основно медицинско състояние, което увеличава риска от тежко заболяване от RSV инфекция.

Те включват:

 • белодробни заболявания, като астма или ХОББ
 • състояния на сърцето или кръвообращението, включително застойна сърдечна недостатъчност
 • рак
 • отслабена имунна система поради възраст, автоимунни заболявания, ХИВ или СПИН или недохранване
 • функционални увреждания
 • скорошни операции, като трансплантация на бял дроб

Как да получа ваксината?

Когато ваксината срещу RSV стане достъпна, вероятно ще имате достъп до нея там, където обикновено получавате други ваксинации. Това включва вашия първичен лекар, аптека или местна клиника.

Междувременно Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да следите други елементи от графика си за ваксиниране, за да предотвратите други вирусни инфекции. Някои от тези ваксини могат да включват:

 • вашата годишна противогрипна ваксина
 • Основни ваксини срещу COVID-19 и препоръчани бустери
 • ваксина срещу херпес зостер
 • ваксина срещу пневмония

Какви други лечения са налични за RSV?

Няма налични специфични лекарства за лечение на RSV. Както при обикновена настинка, почивката и много течности са лечението, докато тялото ви се възстановява от тази инфекция.

Въпреки това, ако развиете инфекция на долните дихателни пътища, като бактериална пневмония, може да Ви бъдат предписани антибиотици. Тежкото заболяване от RSV може да се лекува в болница с допълнителен кислород и интравенозни (IV) течности.

Въпреки че ваксината срещу RSV все още не е налична, има голям шанс да видим безопасна и ефективна ваксина в близко бъдеще.

Междувременно има други стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите RSV инфекция при себе си и вашите близки. Можеш:

 • Мийте ръцете си: Правете това с хладка вода и сапун за 20 секунди често, особено след докосване на общи повърхности или преди хранене. Ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.
 • Почистете и дезинфекцирайте повърхности: Съсредоточете се върху общи повърхности, като дръжки на врати, телефони и ключове за осветление, както и кухненски плотове, мивки и тоалетни.
 • Останете вкъщи, когато сте болни: Това помага за предотвратяване на разпространението на вируса, като същевременно ви дава време за възстановяване. Освен това се опитайте да избягвате други, които са болни, ако можете.

Ако имате конкретни притеснения относно RSV или смятате, че може да имате RSV инфекция, говорете със здравен специалист относно следващите стъпки. Те също могат да ви посъветват кога е най-добре да потърсите спешна медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss