Вагинално течение по време на бременност: Какво е нормално?

Бременността може да бъде толкова объркваща, колкото и напреднала, и не винаги е лесно да се каже кои промени са нормални и кои са причина за безпокойство. Една от промените е вагиналният секрет, който може да варира по консистенция или дебелина, честота и количество по време на бременност.

Какво да очаквам

Един от най-ранните признаци на бременност е увеличаването на вагиналното течение и това продължава през цялата бременност. Когато една жена забременее, вагината й до голяма степен придобива собствена личност, казва д-р Шерил Рос, акушер-гинеколог и експерт по женско здраве в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния.

Нормалното вагинално течение, известно като левкорея, е тънко, бистро или млечно бяло и леко мирише. Промените във вагиналния секрет могат да започнат още една до две седмици след зачеването, дори преди да сте пропуснали менструацията. С напредването на бременността това течение обикновено става по-забележимо и е най-тежко в края на бременността. Може да искате да носите подплата за гащи без аромат. Избягвайте тампоните по време на бременност.

През последните седмици от бременността може също да забележите, че изхвърлянето ви съдържа ивици гъста слуз с ивици кръв, наречени „шоу“. Това е ранен признак на раждане и не трябва да бъде причина за тревога.

Какво причинява промени във вагиналното течение?

Вагиналният секрет се отлива и тече през целия менструален цикъл на жената поради колебания в нивата на хормоните. След като забременеете, хормоните продължават да играят роля в промените във вашето вагинално течение.

Промените в шийката на матката по време на бременност засягат и вагиналния секрет. Тъй като шийката на матката и вагиналната стена омекват, тялото произвежда излишен секрет, за да помогне за предотвратяване на инфекции. Главата на вашето бебе може също да се притиска към шийката на матката, когато сте към края на бременността, което често води до повишено вагинално течение.

Кога да се обадите на Вашия лекар

Важно е да уведомите вашия доставчик на здравни услуги за всяко необичайно течение, тъй като то може да е признак на инфекция или проблем с бременността ви. Ето някои признаци на необичайно изпускане:

  • жълт, зелен или сив цвят
  • силна и неприятна миризма
  • придружено от зачервяване или сърбеж, или подуване на вулвата

Ненормалното течение може да е признак на инфекция. Инфекциите с дрожди са чести по време на бременност. Ако развиете гъбична инфекция по време на бременност, Вашият лекар може да препоръча вагинален крем или супозитория. За да избегнете гъбична инфекция:

  • носете широки, дишащи дрехи
  • износване памучно бельо
  • изсушете гениталиите си след душ, плуване или упражнения
  • добавете кисело мляко и други ферментирали храни към вашата диета, за да насърчите здравите бактерии

Ненормалното отделяне може да бъде причинено и от полово предавано заболяване (STD). В Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчват скрининг на всички бременни жени за полово предавани болести. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви направи преглед за полово предавани болести при първата ви пренатална среща. Ако смятате, че имате STD, важно е да уведомите Вашия лекар възможно най-скоро, за да намалите риска от предаване на STD на Вашето бебе.

Ненормалното течение може също да сигнализира за усложнение по време на бременността ви. Обадете се незабавно на вашия доставчик на здравни услуги, ако имате яркочервено течение, което надвишава една унция. Това може да е признак за предлежание на плацентата или отлепване на плацентата.

Когато се съмнявате, винаги е по-добре да играете на сигурно и да се обадите на Вашия лекар. Обърнете внимание кога са започнали промените във вагиналния секрет и всички определящи характеристики. Това ще помогне на Вашия лекар да определи дали изхвърлянето Ви е причина за безпокойство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss