Вагинални неоплазми (вагинални тумори и рак)

Какво е вагинална неоплазма?

Новообразувание е друго име за рак. Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролируемо размножаване на анормални клетки. Може да се появи в много части на тялото, включително във влагалището.

Наричан още родов канал, влагалището е тръбна част от женския генитален тракт, който свързва шийката на матката, в долната част на матката, с вулвата, която е част от външните женски гениталии.

Ракът на вагината е рядък и обхваща по -малко от 3 процента от женския репродуктивен рак, според Медицинския център на Калифорнийския университет, Сан Франциско (UCSF).

Видове вагинален рак

Има четири основни вида вагинален рак:

Плоскоклетъчен рак

Плоскоклетъчният рак е най -често срещаният вид вагинален рак. Той се развива от плоски клетки в лигавицата на вагината. Обикновено това е бавноразвиващ се рак и често се открива в предракови етапи. Вагиналната интраепителна неоплазия (VAIN) е предраково състояние, което възниква, когато плоскоклетъчните клетки започват да показват анормални промени, които могат да доведат до рак.

Аденокарцином

Аденокарциномът е вид вагинален рак, който започва в клетките на жлезата. Това е вторият най -често срещан вид вагинален рак.

Меланом

Меланомът на кожата е доста често срещан. Може да засегне и вагината, но това е рядкост. Меланомът се развива от кожни клетки, които произвеждат пигмент.

Саркома

Саркомите са ракови заболявания, които произхождат от костите, мускулите или съединителната тъкан.

Симптоми на вагинален рак

Някои жени може да нямат никакви симптоми. Когато има симптоми, те могат да включват:

 • вагинално кървене след полов акт
 • необичайно вагинално течение или кървене
 • тазова болка
 • вагинална болка

Понякога този рак се открива по време на рутинен гинекологичен преглед, дори ако нямате симптоми.

Рискови фактори за вагинален рак

Често е трудно да се знае причината за вагинален рак. Някои фактори обаче могат да увеличат риска. Жените, които са с повишен риск от развитие на вагинален рак, включват:

 • жени над 70 години
 • жени, чиито майки са приемали лекарството диетилстилбестрол (DES) по време на бременност с тях
 • жени, заразени с човешки папиломен вирус (HPV)
 • жени, заразени с ХИВ
 • жени, които пушат цигари и пият алкохол

Говорете с Вашия лекар, ако се притеснявате за риска от вагинален рак. Те могат да прегледат вашата здравна история и да ви дадат повече информация за вашия специфичен риск от този рак. Дори ако имате един или повече рискови фактори, не е задължително да получите вагинален рак.

Как се диагностицира вагинален рак?

Вагинален рак може да бъде открит неочаквано по време на годишен тазов преглед или натривка. Като част от всеки тазов преглед, Вашият лекар ще постави пръст в ръкавица във вагината ви, докато натиска корема ви, за да търси необичайни израстъци, болка и нежност.

По време на цитонамазка, Вашият лекар ще вземе тампон от клетки от шийката на матката и вагината Ви, за да бъде тестван за аномалии. Необичайната болка, нежност, израстъци или анормални клетки са причина за безпокойство, тъй като те могат да бъдат симптоми на вагинален рак.

Ако вашият лекар подозира, че имате рак, той може да вземе биопсия, която представлява малка проба от тъкан, от вагината ви, за да види дали има ракови клетки. Вашият лекар може също да назначи вагиноскопия. Ендоскопът или малкият микроскоп, използван в тази процедура, ще позволи на Вашия лекар да прегледа Вагината Ви по -подробно. Може да се извършат и CT сканиране и ЯМР на областта.

Ако Вашият лекар диагностицира вагинален рак, той ще определи неговия стадий. Стадиращата система класифицира раковите заболявания въз основа на това колко далеч са се разпространили в тялото ви. Според клиниката Mayo следните са етапите на вагинален рак:

 • Етап 1 вагинален рак е ограничен до вагиналната стена.
 • Рак на вагината от етап 2 се е разпространил в тъканите до влагалището.
 • Етап 3 вагинален рак се е разпространил в лимфните възли в областта, таза или и двете.
 • Етап 4А вагинален рак се е разпространил в лимфните възли в областта и пикочния мехур, ректума или таза.
 • Етап 4В вагинален рак се е разпространил в други части на тялото.

Вашият лекар ще назначи компютърна томография или ЯМР, за да види околните органи и да види дали ракът се е разпространил.

Как се лекува вагинален рак?

Подобно на други видове рак, вагиналният рак се лекува въз основа на вида, местоположението и стадия. Може да се използва едно или повече лечения, включително хирургия, радиация или химиотерапия.

Хирургия

Хирургията е най -често срещаното лечение, независимо от стадия на рака, според медицинския център на UCSF. Може да се направи лазерна операция или просто изрязване. Ако имате по -тежък случай, може да се наложи хирургът да премахне вагината или органите, в които се е разпространил ракът.

Лъчетерапия

Радиационната терапия използва високоенергийни лъчи за убиване на раковите клетки. Външната радиация използва машина извън тялото, за да насочи лъчите към засегнатата област. Вътрешната радиация включва поставяне на радиоактивни тръби или пелети в раковите тъкани или област.

Химиотерапия

Химиотерапията включва използване на лекарства за унищожаване на раковите клетки. В зависимост от конкретното лекарство, той може да се прилага интравенозно или перорално. След това лекарството може да пътува из цялото ви тяло, опитвайки се да убие всеки рак, който се е разпространил в отдалечени органи.

Какво представлява Outlook?

Вагиналният рак често протича без никакви симптоми, така че често се диагностицира в по -късните етапи. Ежегодното изследване на цитонамазка и тазов преглед увеличава вероятността да откриете този рак в ранните му стадии.

Според ACS:

 • Петдесет и четири процента от жените с плоскоклетъчен карцином на вагината живеят пет или повече години, след като са диагностицирани с вагинален рак.
 • Шестдесет процента от жените с аденокарцином на вагината живеят пет или повече години след като са диагностицирани с вагинален рак.
 • Тринадесет процента от жените с вагинален меланом живеят пет или повече години, след като са диагностицирани с вагинален рак.

Изследванията продължават и се провеждат много нови разработки и проучвания. Те включват генна терапия и изследвания на връзката между HPV ваксините, като Gardasil, и намаляване на риска от вагинален рак.

Важно е да се консултирате с Вашия лекар. Редовните прегледи помагат на Вашия лекар да следи всички усложнения от рак и страничните ефекти от лекарствата, използвани за лечение на рака. Те също така позволяват на Вашия лекар да помогне да се увери, че ракът не се връща.

Справяне с вагинален рак

Да имаш рак и да се подлагаш на лечение за него може да бъде както физически, така и емоционално, но нямаш опит сам. Група за поддръжка, съветник или вашият екип за лечение могат да ви помогнат да се справите с всякакви проблеми и да ви помогнат да се чувствате по -малко сами.

The Американско дружество за борба с рака (ACS) уебсайтът изброява редица организации, които могат да предоставят подкрепа на тези с вагинален рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss