Бял бастун: Използване и разбиране на този инструмент за слепота или слабо зрение

Хората, които са слепи или имат слабо зрение, могат да използват бели бастуни, за да им помогнат безопасно да се ориентират в заобикалящата ги среда. Бастунът също показва на хората наблизо, че човекът е сляп.

Сляп мъж върви по пътека в парк, използвайки бял бастун, за да се движи безопасно.
Роб и Джулия Кембъл/Стокси

Белите бастуни се свързват със слепота, но не само защото слепите хора ги използват като инструмент за навигация в заобикалящата ги среда. Бял бастун също показва на другите, че лицето, което използва бастуна, има слепота или слабо зрение.

На теория можете да използвате всеки бастун, за да откриете препятствията пред вас, докато вървите. Но бастуните с различни цветове и размери служат за различни цели и могат да се използват за сигнализиране на различни степени на загуба на зрение.

В тази статия ще научите защо и как хората използват бели бастуни, значението на белия бастун и правилата и разпоредбите, свързани с използването на бял бастун.

Как сляп човек използва бял бастун?

Хората, които са слепи или имат слабо зрение, често използват бели бастуни. Това не е защото имат затруднения при ходене – вместо това, това е защото бастунът им помага да се ориентират, докато ходят.

Техниката за използване на бял бастун е официално разработена през 1944 г. от Ричард Е. Хувър, ветеран и специалист по рехабилитация. Практиката да люлеете бастуна от едната страна на другата пред вас е кръстена на него: методът на Хувър.

Белите бастуни обаче се използват най-малко от 20-те и 30-те години на миналия век, когато е добавено бяло оцветяване, за да се подобри видимостта на бастуните за ходене за слепи хора.

Използването на бял бастун може да увеличи независимостта и мобилността, като позволи на хората, които са слепи или имат слабо зрение, да се движат безопасно без водач от хора или животни.

Хората научават как да използват бастун чрез обучение за ориентация и мобилност. Човек може да използва бастун, за да идентифицира препятствията пред себе си, докато върви. Бастунът също показва на хората наблизо, че човекът е сляп.

На теория всеки може да носи бял бастун. Но те обикновено се считат за медицински изделия, които трябва да се използват само от хора с подходящи нужди и обучение.

Може да обмислите използването на бял бастун, за да помогнете с мобилността, ако забележите, че имате затруднения да виждате препятствия пред вас или ако започнете да се спъвате и падате върху предмети, докато се разхождате.

Колко вида бели бастуни има?

Разработени са различни видове бели бастуни за различни нива на загуба на зрението:

 • Напълно бял бастун се използва от хора, които са напълно слепи, което означава, че нямат използваемо зрение.
 • Бял бастун с червено дъно показва слабо зрение, но не и пълна слепота. Този бастун е за хора, които имат поне ниско ниво на използваемо зрение, но все пак се нуждаят от помощ, за да избегнат препятствия.
 • Бастун на червени и бели ивици се използва от хора, които са едновременно напълно слепи и напълно глухи.

Има и някои разлики в размера и вида на бастуна, който може да използвате:

 • Дълги бастуни са най-често срещаните. Те се простират от гърдите ви до земята. Използвате този тип бастун, като го търкаляте или люлеете от една страна на друга, докато вървите, за да идентифицирате препятствията.
 • Бастуни символ често се използват от хора с ниско, но използваемо зрение. Те са по-малки от дългите бастуни и са най-полезни, за да уведомят хората около вас, че имате загуба на зрение. Те са по-малко полезни за откриване на препятствия по пътя ви.
 • Бастун водач е по-къс от дълъг бастун и се държи диагонално на тялото ви. Тези бастуни не са предназначени да се люлеят от една страна на друга, но все пак могат да бъдат полезни при откриване на непосредствени препятствия по пътя ви.

Различават ли се държавните закони по отношение на това как можете да използвате бял бастун за напътствие?

Повечето щати имат закони, засягащи белите бастуни. Това обаче са предимно закони за движение по пътищата, които диктуват как шофьорите трябва да реагират на човек, който използва бял бастун.

Почти всеки щат има закон за движение по пътищата за отстъпване на хора, използващи бели бастуни или други насочващи устройства. Но някои държави също имат закони, ограничаващи кой може да използва бели бастуни – поне на обществени улици и пътища.

Следните държави ограничават използването на бели бастуни или бели бастуни с червени върхове за хора, които са слепи или имат слабо зрение:

 • Флорида
 • Луизиана
 • Мериленд
 • Минесота
 • Ню Йорк
 • Охайо
 • Тексас
 • Юта
 • Върмонт
 • Уисконсин

Можете да прочетете повече за правилата на всеки щат относно използването на бели бастуни чрез Американския съвет на слепите.

Как се квалифицирате за бял бастун?

Можете да използвате бял бастун, ако сте слепи или имате слабо зрение.

В някои щати, като изброените по-горе, хората, които не отговарят на условията за този вид бастун, може да трябва да платят глоба, ако използват бял, метален или червено-бял бастун на обществена улица.

Можете да говорите със здравен специалист, ако имате нужда от бял бастун. Вашите обезщетения за здравно осигуряване може да покриват едно, а някои обществени програми предлагат безплатни бели бастуни на тези, които отговарят на условията.

Ако планирате да използвате бял бастун, добра идея е да получите подходящо обучение, за да знаете какви сигнали да подадете на хората около вас. Специалистите по ориентиране и мобилност, които предлагат обучение за използване на бял бастун, трябва да имат най-малко 120 часа обучение със завързани очи, преди да бъдат сертифицирани да обучават други.

Има ли бели бастуни с интелигентна технология?

Интелигентните бастуни съществуват и предлагат на потребителите допълнителна информация за препятствията пред тях

Някои от тези интелигентни бастуни имат ултразвукови сензори, които им позволяват да откриват препятствия по-далеч от стандартния бастун. Други могат да дадат на потребителя информация за това какъв тип обект е на пътя им и колко далеч трябва да изминат, за да го заобиколят.

Тези бастуни могат да бъдат полезни, но и скъпи. Тъй като новите технологии се разработват и усъвършенстват, цените може да паднат. Изследователи от Станфордския университет са разработили един интелигентен бастун, който може да бъде направен за около $400, докато по-ранните версии струват около $6000.

Хората, които са слепи или имат слабо зрение, могат да използват бели бастуни, за да им помогнат да се ориентират безопасно в света. Повечето щати имат закони за движение по пътищата, които защитават хората, които използват бели бастуни и им предоставят предимство. Някои щати също налагат санкции за хора, които използват бели бастуни, но не се нуждаят от тях.

Говорете със здравен специалист, ако загубата на зрение ви затруднява да се придвижвате или ако сте започнали да се спъвате и падате върху предмети пред вас. Предлага се обучение, което да ви помогне да се научите да използвате бял бастун, а застраховката може да ви помогне да покриете разходите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss