Борба с умората, свързана с биполярно разстройство

Биполярно разстройство и умора

Биполярното разстройство е известно, че причинява тежки промени в настроението, които могат да включват пристъпи на депресия и мания. По време на епизоди на мания или емоционални вълни може да се почувствате изключително щастливи и енергични. Настроението ви обаче може да се промени към депресивен епизод много внезапно. Може да се чувствате безнадеждни или тъжни и по -малко да се интересувате от занимания, които обикновено харесвате.

По време на тези колебания в настроението и поведението не е необичайно да имате прекомерна умора. Умората причинява цялостно чувство на силна умора и липса на енергия. Въпреки че често е придружено от желание да спи повече от обикновено, умората не е същото като чувството за сънливост или сънливост. Когато се чувствате уморени, нямате мотивация да правите нищо. Дори сутрешното ставане от леглото може да изглежда като невъзможна задача.

Умората често се появява по време на депресия, но може да бъде и проблем по време на маниакални фази, тъй като манията често причинява безсъние и безпокойство.

Умората може да бъде един от най -изтощителните симптоми на биполярно разстройство. Това може да повлияе на способността ви да извършвате ежедневни дейности, както и на цялостното ви благосъстояние. Извършването на определени промени в начина на живот може да помогне за предотвратяване на негативните ефекти на умората.

Ето седем корекции, които можете да направите, за да се борите с умората, причинена от биполярно разстройство.

Превърнете рутината на съня си

За съжаление, умората често е порочен кръг при биполярно разстройство. Високите енергийни нива и безпокойството по време на мания могат да затруднят съня през нощта, което ви кара да се чувствате много уморени през деня. По време на депресивно състояние обаче може да се чувствате уморени през цялото време. Може да нямате мотивация или енергия да вършите ежедневни задачи, като получаване на поща или приготвяне на храна.

Един от най -добрите начини да прекъснете този цикъл е да установите режим на сън. Трябва да се опитате да:

 • лягайте по едно и също време всяка вечер
 • всяка сутрин се събуждайте в едно и също време
 • премахнете дрямката през деня
 • избягвайте да използвате електроника в рамките на един час преди лягане
 • вземете топла вана преди лягане
 • практикувайте медитация или дълбоки дихателни упражнения през нощта

В началото може да е трудно да се установи режим на сън. Може да се нуждаете от помощ от близък човек, който да ви помогне да останете на път. Но е важно да се придържате към него колкото е възможно повече. След като установите нови навици за сън, трябва да се чувствате по -малко уморени през деня.

Упражнения за повишаване на енергията

Когато се чувствате уморени, упражненията вероятно са последното нещо, което искате да направите. Въпреки това, след като се мотивирате да започнете да спортувате, това може да осигури много ползи. Освен че подобрява физическото ви здраве, упражненията могат да помогнат за облекчаване на умората и да ви накарат да се почувствате по -добре като цяло.

Физическата активност стимулира производството на различни мозъчни химикали, които ви карат да се чувствате по -щастливи и по -спокойни. Това може да ви помогне да се почувствате по -енергични и по -малко уморени по време на епизоди на депресия. Упражненията дори могат да ви помогнат да спите по -добре през нощта, което ще ви помогне да намалите умората си през деня.

Въпреки че упражненията могат да помогнат за предотвратяване на умората, свързана с биполярно разстройство, важно е да имате предвид, че тя ще работи само докато го правите. Може да се наложи да спортувате поне 3-5 пъти седмично в продължение на 30 минути, за да видите подобрение на симптомите. Хората с голяма умора трябва да започнат бавно и да продължат до по -дълга тренировка, тъй като натрупват повече енергия.

И за онези дни, когато може дори да не ви се иска да ставате от леглото, не забравяйте, че ходенето също е упражнение. Направете кратка разходка, за да раздвижите тялото си. Упражнението, съчетано с чист въздух, ако е възможно, вероятно ще ви помогне да се развеселите.

Ограничете консумацията на кофеин

Кофеинът осигурява внезапен тласък на енергията и умствените функции, поради което много хора разчитат на кафе или енергийни напитки, за да преживеят деня. Въпреки това, „катастрофата“, която се случва след това, може да ви накара да се почувствате по -уморени, отколкото преди. Пиенето на кофеинови напитки по -късно през деня също може да затрудни съня през нощта, което да ви накара да се почувствате уморени на следващия ден.

Според клиниката Mayo, 400 милиграма кофеин е максималното количество кофеин, което трябва да се консумира от възрастни на ден. Това се равнява на около 4 чаши кафе или две „енергийно изстреляни“ напитки.

Ако трябва да намалите приема на кофеин, помислете за това постепенно. Рязкото намаляване на консумацията на кофеин може да причини главоболие и да влоши умората.

Останете хидратирани

Друг проблем с кофеина е, че той има диуретичен ефект. Това означава, че напитките с кофеин увеличават производството на урина в тялото ви, което може да доведе до дехидратация. Дехидратацията също може да доведе до ниски нива на енергия.

Да останеш хидратиран може да помогне в борбата с умората и да увеличиш енергията, затова е важно да пиеш вода през целия ден. Препоръчителното количество вода за пиене е около 15,5 чаши (3,7 литра) на ден за мъжете и около 11,5 чаши (2,7 литра) за жените. Ако тренирате обаче, ще трябва да пиете повече вода.

Можете също така да поддържате тялото си хидратирано чрез:

 • избягване на прекомерната консумация на кофеин
 • не пие алкохол
 • пиене на вода по време на хранене и между храненията
 • яде повече плодове и зеленчуци, които съдържат вода, като диня, маруля и краставици

Увеличете приема на витамин В-12

Витамин В-12 е основно хранително вещество, което се среща най-вече в червеното месо, птиците и други животински продукти. В допълнение към поддържането на здрави нервите и кръвните клетки на организма, витамин В-12 помага за функционирането на мозъка. Недостигът на този витамин може да причини ниски нива на енергия и умора.

The Офис за хранителни добавки препоръчва дневен прием на витамин В-12 от 2,4 микрограма за възрастни. Витамин В-12 също може да се намери естествено в следните храни:

 • червено месо
 • пиле
 • черен дроб
 • риба
 • обогатени зърнени култури
 • яйца
 • мляко

Ако не получавате достатъчно B-12 от храни, говорете с Вашия лекар относно приема на добавки.

Изберете лекарствата си разумно

Много от нас разчитат на лекарства без рецепта (OTC) за облекчаване на обикновени болки, както и заболявания. Много от тези лекарства обаче могат да причинят сънливост, което може да влоши умората много повече. Честите виновници включват:

 • антихистамини (намира се в много лекарства за алергия)

 • лекарства за настинка
 • деконгестанти
 • сиропи и таблетки за кашлица

Когато купувате тези лекарства, потърсете версии с етикет „несънливи“. Трябва също да попитате Вашия лекар дали някое извънборсово лекарство, което приемате, може да попречи на ефективността на другите Ви лекарства.

Уловете няколко лъча

Увеличаването на излагането на слънчева светлина може да ви помогне да подобрите настроението си и да ви даде тласък на енергия, когато се чувствате уморени. Това може да се дължи на факта, че слънчевата светлина улеснява тялото ви да абсорбира витамин D, който е основно хранително вещество за мозъчната функция. А Проучване от 2014 г. също така установи, че честото излагане на слънчева светлина може да помогне за предотвратяване появата на симптоми на биполярно разстройство, включително умора.

Когато все пак излезете навън, за да уловите няколко лъча, не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем, за да предотвратите слънчеви изгаряния и увреждане на кожата.

Взимането

Опитът на един или всички тези съвети може да помогне да се отървете от умората, свързана с биполярно разстройство. Важно е обаче да се отбележи, че все още може да изпитате умора, дори след като направите тези промени в начина на живот.

Ако умората ви продължи, говорете с Вашия лекар за лекарствата, които приемате. Някои лекарства, като стабилизатори на настроението, могат да увеличат сънливостта и да влошат умората. Вашият лекар може да Ви предпише друго лекарство, ако настоящото Ви лекарство допринася за умората Ви. Никога обаче не трябва да променяте дозите на лекарствата или да спирате приема на лекарството, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

И независимо дали умората ви е причинена от вашето биполярно разстройство, лекарствата ви или нещо друго, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар. В допълнение към предоставянето на насоки за вашите лекарства, те могат да направят предложения за други начини за справяне с умората ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss