Борба със стигмата с Националния ден на психотерапията

Отбелязването на Националния ден на психотерапията може да помогне за облекчаване на стигмата на психичните заболявания за хората около вас.

Докато някои празнични дни са по-нахакани или предназначени да бъдат глупави, други имат за цел да привлекат вниманието към критични проблеми. Националният ден на психотерапията помага да продължим да обръщаме внимание на значението на осведомеността за психичното здраве.

Кога е националният ден на психотерапията?

Националният ден на психотерапията се провежда на 25 септември. Основан през 2012 г., денят е създаден от група студенти и професионалисти, които искат да повишат осведомеността за важността на психичното здраве.

Какъв цвят трябва да носите за националния ден на психотерапията?

Официалният цвят на подкрепата за Националния ден на психотерапията е тюркоазено. Това е така, защото официалното лого за деня е тюркоазен стол или диван за консултации.

Как можете да подкрепите националния ден на психотерапията?

Основната цел на Националния ден на психотерапията е да повиши осведомеността за важността на подкрепата за психичното здраве и да помогне за премахване на стигмата, която често пречи на много хора да получат помощта, от която се нуждаят.

Обучението на другите защо услугите за психично здраве могат да бъдат полезни е едно от най-добрите неща, които хората могат да направят, за да нормализират идеята да търсят помощ, когато имат нужда от нея.

Някои чудесни начини да споделите значението на психотерапията могат да включват:

 • даряване на вашето време или пари на безплатни или евтини центрове за консултиране
 • борба със стигмата около получаването на помощ чрез подкрепа на тяхното пътуване до лечение
 • споделяне на историята за това как терапията ви е помогнала

Какво отказва хората от психотерапията?

Ако имате счупена ръка, вероятно няма да се преструвате, че нищо не е наред. В повечето случаи ще отидете в спешното отделение или поне ще се обадите на лекаря си, за да разберете какво да правите. По същия начин приятелите и семейството биха искали да получите възможно най-добрата помощ възможно най-бързо.

Но по някакъв начин, когато „нараняването“ е на психическото ни състояние, нещата се обръщат и хората често се сблъскват с присъда или осъждане. В много случаи, освен ако нямате „очевидно“ диагностицирано психично заболяване като шизофрения или биполярно разстройство, обществото като цяло не винаги подкрепя търсенето на помощ за управление или по-добро разбиране на вашите емоции.

Вместо това хората могат да се окажат обвинени, че са слаби, меки или търсещи внимание. Въпреки че тази обратна реакция се случва в макромащаб в цялото общество, тя може да бъде увеличена за някои групи като етнически малцинства и цветнокожи общности.

С напредването на изследванията в областта на психичното здраве експертите вече разбират, че други фактори, като травма на поколенията и дори споделен стрес, основан на взаимодействия или пристрастия от обществото към расовите и етническите общности, също могат да допринесат за психичния дистрес. Но стигмите все още могат да попречат на много хора да получат помощта, от която се нуждаят.

Защо психотерапията е толкова важна?

За някой с диагностицирано или недиагностицирано психично заболяване непотърсенето на помощ може да бъде опасно и дори животозастрашаващо в зависимост от тежестта на състоянието му. Но дори и за хора, които нямат психично заболяване, чувството, че са претоварени от емоции без надежден изход, може да бъде вредно.

Симптоми като отдръпване от обществото, загуба на интерес към предишни хобита и дори чувство на безнадеждност са странични ефекти от неадресирани нужди от психично здраве.

Въпреки това, като се има предвид, че лошото психично здраве може да се прояви като физически заболявания, има солидни аргументи, че грижата за психичното ви здраве е също толкова важна — ако не и повече — от отиването при вашия лекар за годишна физическа актуализация или актуализация на ваксината.

Как помага психотерапията

В един перфектен свят всеки път, когато възникне проблем, бихте могли да седнете с приятел или член на семейството и да споделите чувствата си, без да се страхувате от упрек, осъждение или непоискани мнения. Но реалността може да е далеч по-различна.

Независимо дали знаете, че вашият социален кръг може да не прояви разбиране или просто не се интересувате да чуете текущ коментар за това какво би направил някой друг на ваше място, психотерапията е конструктивен изход, който помага на хората да се научат как по-добре да управляват емоциите си, преформулират техния начин на мислене или просто имат достъп до слушателско ухо без преценка.

Казано просто, психотерапията е терапия с разговори. По време на сесиите вашият терапевт ще използва различни техники за:

 • да ви помогне да идентифицирате стресори или задействания
 • ви показва нови начини за управление на емоциите или пренасочване на модели на поведение
 • ще ви научи как да преформулирате гледната си точка и да се фокусирате върху контролируеми аспекти
 • работим с вас, за да разберем по-добре защо повтарящите се негативни мисли доминират в ума ви
 • да ви помогне да намерите радост в ежедневието и да култивирате щастие
 • открийте истинския източник на натрапчиви или обсесивни мисли
 • разработете инструменти за прекъсване на нездравословни модели
 • ще ви научи как да задълбочите приятелствата си и да укрепите мрежата си за подкрепа

Достъпността е ключова

По време на пандемията от COVID-19 виртуалната терапия се нормализира — много хора избират телетерапия или видео разговори вместо традиционния модел в офиса.

Достъпността обаче не е само възможността да се свържете физически или виртуално с терапевт, но също така включва достъпност и разнообразие. Това е друг основен принцип на Националния ден на психотерапията.

Хората не само трябва да знаят, че не е срамно да потърсят помощ, но също така е възможно да намерят достъпни грижи, както и да получат лицензирани терапевти, които изглеждат като тях. Обучението на обществото как да намери евтина терапия или да потвърди дали терапевтът е покрит от застраховка също е от решаващо значение.

 • Научете повече за това защо работата с чернокож терапевт може да бъде ключова за чернокожите
 • Научете как да намерите терапевт, утвърждаващ LGBTQIA+
 • Научете повече за най-добрите безплатни и евтини опции за терапия
 • Намерете най-добрите онлайн опции за терапия за тийнейджъри или по-малки деца

 • Научете повече за терапията, предназначена за мъже

Психичното здраве е също толкова важно, колкото и вашето физическо здраве и изследванията продължават да доказват, че двете са свързани.

Независимо дали се борите да обработите голямо травматично събитие, живеете с психично заболяване или просто искате да научите как да се справяте с общия стрес или тревожност, психотерапията може да бъде решението. Обществото обаче трябва да разбере, че търсенето на помощ не е признак на слабост – и затова Националният ден на психотерапията е важен.

Как да намерите най-добрия терапевт за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss