Болест на Крон: Специфичната въглехидратна диета срещу диета с ниско съдържание на фибри

Крон и други възпалителни заболявания на червата (IBD) могат да бъдат разочароващи и трудно управляеми. Докато храната очевидно не е източникът на заболяването, също толкова ясно е, че диетата може да играе роля за справяне със симптомите и удължаване на ремисията на болестта. Много хора откриват, че диета с относително малко фибри помага за облекчаване на симптомите на спазми и диария, като намалява обема на изпражненията.

Но експертите обикновено съветват хората с болестта на Crohn да се опитат да ядат нормална, хранително балансирана диета, доколкото са в състояние. И така, какво ще кажете за специализираните диети, като специфичната въглехидратна диета, която в някои среди е била рекламирана като превъзходен избор за лечение на IBD?

Въглехидратите ли са злодеите?

Д -р Сидни В. Хаас е признат за първи, който представя идеята за специфичната въглехидратна диета през 1923 г., когато представя осем казуса на Нюйоркската медицинска академия в своя доклад, озаглавен „Стойността на банана при лечението на цьолиакия. ” Той представя своите изследвания и пълната диета в книгата от 1951 г., която е в съавторство със сина си Мерил Патерсън Хаас, озаглавена „Управление на цьолиакия“.

Диетата беше представена на широката общественост в началото на 90 -те години от биохимикът Илейн Готшал в книгата си „Разбиване на порочния цикъл: Чревно здраве чрез диета“. Интересът на Gotschall към популяризирането на диетата възниква от опита й да помага на собствената си дъщеря да се справи с възпалението на дебелото черво като малко дете.

Готшал изучава как възпалителният процес засяга лигавицата на червата. По съвет на лекарите на дъщеря си, дъщерята на Готшал спазва строгата диета с ниско съдържание на въглехидрати и без глутен. Когато симптомите на дъщеря й изчезнаха напълно, което й позволи да се върне към нормална диета, Gotschall популяризира силно ограничаващата диета, наречена специфична въглехидратна диета, като отговор на IBD.

Според Готшал, несмлените въглехидрати насърчават дейността на някои микроорганизми или бактерии, живеещи в лигавицата на червата. Тази дейност насърчава отделянето на токсини и киселини, които увреждат тъканта на лигавицата на храносмилателния тракт. Това действие от своя страна уврежда ензимите, които обикновено помагат за разграждането на въглехидратите. По този начин започва порочен кръг, който предотвратява храносмилането и усвояването на хранителни вещества от въглехидратите.

Диетата е дори по-взискателна от диетата без глутен. Глутенът е протеин, който се намира в някои зърнени храни, включително:

  • пшеница
  • ръж
  • ечемик

Хората, които са алергични към този протеин, имат заболяване, наречено цьолиакия, което често остава недиагностицирано. Избягването на глутен помага на хората с цьолиакия да се справят със симптомите и да се върнат към здравето. Специфичната въглехидратна диета отива още по -далеч, като елиминира всички зърнени храни от диетата, включително царевица, овес, ориз, соя и т.н. Той също така елиминира лактозата, захарозата и нишестените храни като тестени изделия, хляб и картофи.

Целта е да се премахнат практически всички въглехидрати. Критиците отбелязват, че това е изключително рестриктивна, трудна за спазване диета. Те също така посочват, че има много малко добре документирани научни доказателства в подкрепа на ефективността на диетата.

Допълнителни несъответствия в диетата притесняват експертите. Диетата позволява консумация на плодове например, които съдържат фруктоза, вид захар. Някои хора с ВЗК имат малабсорбция на фруктоза. Това означава, че те трудно усвояват този вид захар. В резултат на това е по -вероятно да страдат от чревни спазми и диария, които диетата има за цел да предотврати. Също така, въпреки че специфичната въглехидратна диета забранява повечето бобови растения, тя позволява други. Критиците твърдят, че това е нелогично, тъй като някои от разрешените бобови растения, като например бял боб, съдържат въглехидрати, които дори много здрави хора трудно усвояват.

Нараства и интересът към „чревната микрофлора“. Това са микроскопични форми на живот, живеещи в храносмилателния тракт, включително:

  • бактерии
  • вируси
  • гъбички

Изследователите се интересуват от възможната роля на тези организми за насърчаване или намаляване на възпалението, свързано с IBD. Някои изследвания показват, че тялото прекалено реагира на наличието на определени микроби. Намаляването на техния брой чрез ограничителна диета може да намали симптомите на възпаление.

Специфични въглехидрати срещу ниско съдържание на фибри: кое е по-добре?

За съжаление, не са провеждани големи, добре контролирани клинични изпитвания за изследване на относителните предимства на специфичната диета с въглехидрати спрямо диета с ниско съдържание на фибри/с ниско съдържание на остатъци. По този въпрос в медицинската литература съществуват малко достоверни доказателства в подкрепа на ефективността на специфичната въглехидратна диета като терапия за болестта на Crohn.

Едно проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics през 2015 г., анкетира 50 души с IBD в ремисия, които следват специфичната диета с въглехидрати. Проучването установи, че тази диета може потенциално да помогне за справяне с IBD, по -специално случаи на дебелото черво и илеоколоничната болест на Crohn. Участниците обикновено съобщават за известно подобрение на симптомите след около 30 дни на диетата, докато 33 от тях казват, че симптомите им са отшумяли напълно след около 10 месеца. Изследователите отбелязват, че участниците са отделяли средно 10,8 часа всяка седмица за приготвяне на храна, а около 40 % нямат работа на пълен работен ден. По скала от 0 до 100 процента субектите оценяват трудността от спазване на тази диета на 40 процента.

Лекари с опит при пациенти с ВЗК казват, че някои пациенти са съобщили за успех в специфичната диета с въглехидрати. Те също така отбелязват, че пациентите често смятат, че диетата е твърде трудна за спазване. Някои лекари изразяват загриженост, че неговият силно рестриктивен характер може да насърчи загубата на тегло сред пациенти, за които неуспехът да наддават на тегло е от решаващо значение.

Някои експерти смятат, че диетата си заслужава да се опита. Но те предупреждават, че това трябва да се следва с помощта на диетолог, който може да гарантира, че пациентът получава достатъчно калории. Те подчертават, че докато витамините и минералите могат да се набавят чрез добавки, калориите трябва да идват от храната.

Експертите също така съветват да не започвате диетата и след това да спирате приема на лекарства. Пациентите винаги трябва да се консултират с лекаря си, преди да направят значителни промени в диетата или лечението си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss