Болест на Крон и депресия

Общ преглед

Crohn’s е възпалително заболяване на червата, което може да се появи навсякъде в стомашно -чревния тракт. Симптомите включват коремни спазми и болка, подуване на корема и диария. Състоянието се характеризира с периоди на ремисия и пристъпи.

В допълнение към симптомите, свързани с Крон, животът с болестта може да предизвика чувство на безпомощност, изолация и евентуално да доведе до депресия.

Степента на депресия е по -висока при хората с болестта на Crohn, отколкото в общата популация. Научните открития също разкриха, че тежестта на симптомите на Крон често върви ръка за ръка с това колко трудно е да се лекува депресията.

Прочетете повече: Болестта на Крон »

Симптоми

Що се отнася до болестта на Crohn и депресията, има някои симптоми, които се припокриват. Честите симптоми, наблюдавани както при Крон, така и при депресия, са умора и загуба на апетит.

Може да бъде предизвикателство да се разграничат кои симптоми са свързани с кое състояние.

Някои други симптоми на депресия, които трябва да знаете, включват:

 • загуба на апетит и неволно отслабване
 • умора
 • загуба на интерес към дейности, които веднъж са били удовлетворени
 • постоянна тревожност
 • раздразнителност или войнственост към другите
 • чувство на безпомощност, безнадеждност, безполезност или безполезност

Ако имате някакви симптоми на депресия, посетете Вашия лекар за диагноза. Може да бъдете насочени към специалист по психично здраве.

Също така е важно да се намери терапевт, който е запознат с болестта на Crohn. Вашият гастроентеролог може да бъде добър ресурс за предоставяне на препоръки.

Депресия и болестта на Крон

Някои хора с хронични пристъпи може да почувстват, че нямат контрол над заболяването си. Това преживяване може да доведе до депресия.

Проучвания, разглеждащи Crohn’s in по-млад и по -възрастни популациите са показали по -висок процент на депресия сред хората с болестта на Crohn, отколкото при хората без болестта.

Има няколко фактора, които могат да предскажат или допринесат за депресия при хора с болестта на Crohn. Изглежда, че има връзка между развиващата се депресия и тежестта на симптомите на Крон.

Една от теориите за тази връзка е, че хората, изпитващи както симптомите на Крон, така и депресията, може да са засилили чувството на изолация и безпомощност.

Справяне

Справянето с болестта на Crohn може да бъде предизвикателство, особено когато се усложнява от депресия.

Обичайно е хората с болестта на Crohn да се страхуват от обостряния или постепенно влошаване на симптомите. За да се облекчи тревожността, може да бъде полезно да се въведат стратегии за справяне.

Например планирайте предварително и облечете се с вас, когато излизате. Това може да е начин да повишите увереността си. Поддържането на социалния ви живот може да бъде важна част от преодоляването на депресията.

Има и няколко други неща, които трябва да имате предвид:

 • Важно е да запомните, че вие ​​сте много повече от сумата на симптомите. Винаги имате избор, като започнете с това как мислите и реагирате на състоянието си.
 • Полезно е да видите голямата картина. Признайте цикличния характер на болестта на Crohn и осъзнайте, че всяко избухване е последвано от период на ремисия. Припомнете си, че нищо не трае вечно и възпалението в крайна сметка ще отмине.
 • Когато се чувствате най -лошо, помислете за нещо, което да очаквате с нетърпение. Направете нещо хубаво за себе си. Прости неща като обличане, закупуване на цветя или гледане на филм, могат да ви развеселят и да повдигнат настроението ви.

Ресурси

Малките промени могат да променят мисленето ви с течение на времето, като ви дадат по -здрав емоционален поглед. Ако обаче се нуждаете от допълнителна поддръжка, не се колебайте да я потърсите.

Свързването с други хора, които имат болестта на Crohn, може да бъде полезно за преодоляване на депресията. Може да е истинско положително да знаете, че не сте сами в борбата с тази болест.

Има много групи за подкрепа на болестта на Crohn, които включват:

 • Група за подкрепа на болестта на Крон и улцерозен колит във Facebook
 • Моят екип на Crohn’s и Colitis
 • Фондация на Крон и Колит в Америка

Прочетете повече: Как да намерите група за поддръжка на Crohn »

Outlook

Важно е да знаете, че не сте сами. Има и други хора, които се занимават с много от същите въпроси, които представя Крон.

Може да не се случи за една нощ, но малките промени могат да подобрят мисленето ви с течение на времето, като ви дадат по -здравословен емоционален поглед. Ако обаче установите, че се нуждаете от допълнителна помощ или подкрепа, говорете с Вашия лекар как да намерите най-добрия подход за справяне с депресията, свързана с Crohn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss