Безопасна и ефективна ли е операцията за превключване на дванадесетопръстника за дългосрочна загуба на тегло?

затлъстяване могат да бъдат свързани до допълнителни хронични здравословни състояния или съпътстващи заболявания, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, депресия, рак и сънна апнея.

Когато хората със затлъстяване искат да отслабнат, но не са успели да отслабнат или да го задържат чрез конвенционални методи като диета, упражнения или лекарства, бариатричните операции могат да помогнат за лечение на затлъстяване и потенциални съпътстващи заболявания.

Бариатричните процедури са набор от операции за отслабване които могат да помогнат на някои хора да отслабнат чрез промяна на анатомията на храносмилателната система.

Дуоденална операция за превключване — известна също като билиопанкреатична диверсия с дуоденален превключвател (BPD/DS) — е бариатрична процедура, която понякога се препоръчва за хора с „екстремно“ затлъстяване или такива с индекс на телесна маса (ИТМ) над 50.

Въпреки че е по-рядко срещана от други операции за отслабване, BPD/DS набира популярност в Съединените щати.

Изследванията показват, че в сравнение с други бариатрични операции, тази процедура може да позволи на хората да отслабнат повече, да поддържат по-добре загуба на тегло и да изпитат по-голямо подобрение при усложнения, свързани със затлъстяването.

Все пак, той идва с повече следоперативни рискове от други процедури за отслабване.

Тази статия разглежда BPD/DS, включително неговите потенциални ползи и недостатъци.

Как протича процедурата?

BPD/DS е процедура в две стъпки – първата стъпка включва стомаха, а втората включва тънките черва или дванадесетопръстника:

 • Първа стъпка (стомашен ръкав): Тази стъпка включва операция на стомашния ръкав, една от най-разпространените бариатрични операции в Съединените щати, при която се отстранява част от стомаха, оставяйки стомаха с размера на банан.
 • Втора стъпка (дуоденален превключвател): Тази стъпка изисква разрязване на дванадесетопръстника – първата част от тънките черва – и свързването му с последните 250 сантиметра от тънките черва, заобикаляйки приблизително две трети от тънките черва.

Намаляване размера на стомаха ограничава количеството храна, която можете да консумирате, което ви кара да се чувствате сити по-рано. Намаляването на размера на тънките черва ограничава броя на калориите и хранителните вещества, които тялото ви може да абсорбира от храната.

Следователно тази операция е свързана с по-голяма загуба на тегло в сравнение с други бариатрични процедури.

Кой има право?

Въпреки потенциала на операцията за успех, не всеки отговаря на условията за нея.

The критерии за допустимост за BPD/DS включват:

 • ИТМ над 50
 • затруднено отслабване или поддържане на загуба на тегло чрез нехирургични стратегии за отслабване
 • преглед на психичното здраве, който проверява за психологически разстройства, като депресия, тревожност и хранителни разстройства
 • няма медицински противопоказания за операция, като бременност, злоупотреба с вещества или други рискове за здравето

Предоперативната оценка включва и оценка на храненето, за да насочи пациентите през следоперативните диетични промени, които ще трябва да следват за по-голям успех на операцията.

Хирургът може да насърчи диета с ниско съдържание на въглехидрати, за да намали размера на черния дроб преди операцията и да намали вероятността от следоперативни усложнения.

Научете повече за това кой отговаря на условията за операция за отслабване.

Heads-up

Проучвания предполагат, че хората с по-високо телесно тегло са непропорционално вероятно да изпитате нарушено хранене и симптоми на хранително разстройство.

Ако сте заети с храната или теглото си, чувствате вина за избора си на храна или редовно се занимавате с ограничителни диети, помислете дали да не потърсите помощ. Тези поведения могат да показват нарушена връзка с храната или хранително разстройство.

Нарушеното хранене и хранителните разстройства могат да засегнат всеки, независимо от полова идентичност, раса, възраст, размер на тялото, социално-икономически статус или други идентичности.

Те могат да бъдат причинени от всяка комбинация от биологични, социални, културни и екологични фактори – не само от излагане на култура на хранене.

Чувствайте се упълномощени да говорите с квалифициран здравен специалист, като регистриран диетолог, ако изпитвате затруднения.

Можете също така да чатите, да се обаждате или да изпращате текстови съобщения анонимно с обучени доброволци на линията за помощ на Националната асоциация за хранителни разстройства безплатно или да разгледате безплатните и евтини ресурси на организацията.

Безопасност, рискове и усложнения, за които трябва да внимавате

Въпреки че потенциално предлага по-големи резултати при загуба на тегло в сравнение с други бариатрични процедури, тази операция също така носи по-големи рискове, които могат да бъдат разделени на ранни и късни усложнения.

Ранни усложнения: Изтичане на анастомоза, кръвоизлив, кръвни съсиреци

Честите ранни усложнения, които са подобни на тези при други бариатрични операции, включват:

 • Анастомозни течове: „Анастомоза“ е медицинският термин, използван за описание на повторното свързване на два края на пасаж – в този случай дванадесетопръстника и последната част на тънките черва. Анастомозни течове възникват, когато връзката не се задържи и чревното съдържание изтече. Симптомите включват висока температура, инфекции и тахикардия (учестен пулс).
 • кръвоизлив: „Кръвоизлив“ е друг термин за вътрешно кървене. В зависимост от мястото на кървенето, човек може да се нуждае от допълнителна операция или кръвопреливане за възстановяване на тъканта или предотвратяване на загуба на кръв.
 • Дълбока венозна тромбоза (ДВТ): ДВТ възниква, когато a кръвен съсирек се образува в дълбоките вени на краката, ръцете или мозъка. Това увеличава риска от инсулт.

И двете анастомозни течове и кръвоизливите могат да бъдат тежки усложнения, които изискват повторна операция, което води до по-дълги хоспитализации, намалено качество на живот и по-високи медицински разходи.

Късни усложнения: Потенциал за недохранване и дефицит на хранителни вещества

Що се отнася до често срещаните късни усложнения, основното безпокойство е дефицитът на хранителни вещества. Всъщност BPD/DS е свързани с повече следоперативно недохранване и усложнения, свързани с метаболизма, отколкото други видове бариатрична хирургия.

Хранителните вещества обикновено се усвояват и абсорбират в различни части на храносмилателния тракт. След процедурата обаче храната не преминава през по-голямата част от тънките черва. Следователно, има a изразено намаление в усвояването на определени хранителни вещества.

Често срещани хранителни дефицити включват протеиново недохранване и дефицит на витамини и минерали, включително желязо; калций; B витамини като B1, B12 и фолиева киселина; и мастноразтворими витамини като витамини A, D, E и K.

Хранителните дефицити могат влияят негативно репродуктивна функция, метаболитно здраве и управление на теглото, регулиране на кръвното налягане, регулиране на кръвната захар, зрение, мисловни способности и памет и др.

По този начин BPD/DS изисква добавки с микроелементи през целия живот.

Плюсове и минуси на дуоденална операция за превключване

Предимства на дуоденална операция за превключване

 • Това е най-ефективната бариатрична хирургия за загуба на тегло и дългосрочно подобряване на съпътстващите заболявания.
 • Процедурата идва с a ниска ставка на ревизионна операция, необходима за поддържане на загуба на тегло.
 • Предлага по-висока ремисия на диабет тип 2 в сравнение с други бариатрични процедури.
 • Проучванията при животни показват по-добър състав на чревната микробиота след операция, което е свързано с подобрено метаболитно здраве.
 • Може да осигури дългосрочно намаляване на разходите в резултат на намаляване на коморбидността, както и спад в покупките на лекарства с рецепта, медицински посещения и разходи за хоспитализация.

Недостатъци на дуоденалната операция за превключване

 • Това е най-сложни бариатрична процедура, изискваща по-дълго хирургично време.
 • В сравнение с други бариатрични процедури, това е свързано с най-високи ставки следоперативни усложнения и смъртност.
 • Процедурата представлява повишен риск от хранителни дефицити в сравнение с други операции за отслабване.
 • Това е свързано с по-високи нива на странични ефекти от храносмилането, като подуване на корема, газове и повишени движения на червата.
 • Може да дойде с неочаквани разходи за редовни последващи посещения и добавки.
 • Някой хора може опит влошено психично здраве след бариатрична хирургия.

Ефективен ли е дуоденалният преход за дългосрочна загуба на тегло?

BPD/DS е най-ефективният операция за отслабване за хора с ИТМ над 50. Хората са склонни да губят повече тегло и да поддържат повече загуба на тегло в дългосрочен план след тази операция, отколкото след други процедури.

Въпреки това, както всяка друга бариатрична хирургия, BPD/DS не лекува затлъстяването. Освен това, въпреки че насърчава загуба на тегло, това не винаги е гарантирано. (Не забравяйте, че редица фактори влияят върху теглото, включително генетика и хормони.)

Следователно, дългосрочният успех на процедурата за загуба на тегло зависи до голяма степен от придържането към следоперативните промени в начина на живот – като диета и упражнения – тъй като те могат да ви помогнат да попречите да възвърнете загубеното тегло.

Колко можете да отслабнете?

Според Международната федерация по хирургия на затлъстяването и метаболитни нарушения типичната или очаквана загуба на тегло при BPD/DS е около 40% от първоначалното тегло и има относително нисък риск от възстановяване на теглото.

Все пак резултатите могат да варират от един човек на друг.

Например една 10-годишна проучване при 224 души, които са били подложени на BPD/DS, е установено, че до години 2, 5 и 10 след операцията процентът на загуба на излишно тегло е съответно 81%, 69% и 67%.

Въпреки това, както споменахме по-горе, количеството тегло, което губите, може да зависи от това колко стриктно следвате определени стратегии за поддържане на теглото след операцията.

Освен че потенциално намалява теглото ви, BPD/DS може да увеличи шансовете ви за подобряване на здравословни състояния като високо кръвно налягане, високи нива на холестерол в кръвта, мастно чернодробно заболяване, сънна апнея и диабет.

в едно проучване35 души са показали пълна ремисия на диабет тип 2 до 2-ра година и 27 души до 5-та година.

Долния ред

Дуоденална хирургия или билиопанкреатично отклонение с дуоденална хирургия (BPD/DS) е най-рядко срещаната бариатрична хирургия.

Запазено е за хора с ИТМ над 50, които са имали затруднения при отслабване или поддържане на загуба на тегло чрез нехирургични стратегии за отслабване.

Това е двуетапна процедура, състояща се от операция на стомашния ръкав, последвана от скъсяване на тънките черва. По този начин той ограничава приема на храна и броя на калориите и хранителните вещества, които тялото ви може да усвои.

Въпреки че е по-рядко срещан от други процедури за отслабване, той потенциално може да осигури най-голяма загуба на тегло, най-добро поддържане на теглото и най-високи нива на подобрение на усложненията, свързани със затлъстяването.

Въпреки това, той идва и с най-големите рискове, включително дългосрочни хранителни дефицити, които може да изискват добавки през целия живот.

И все пак, както при повечето други бариатрични операции, неговата дългосрочна ефективност може да зависи отчасти от това колко точно се придържате към препоръчаните навици на живот след операцията, като например спазване на предписана диета и редовни упражнения, за да предотвратите възстановяването на теглото.

Бележка относно дискриминацията по тегло

Въпреки че проучванията често предполагат, че затлъстяването е рисков фактор за определени здравословни състояния, те рядко отчитат ролята, която стигмата и дискриминацията върху теглото играят за здравето. Дискриминацията е един от социалните детерминанти на здравето – условията в ежедневния живот, които влияят на нашето здраве – и тя може и допринася за неравнопоставеността в здравеопазването.

Дискриминацията по отношение на теглото в здравеопазването може да попречи на хората с високо телесно тегло да потърсят медицинска помощ – а тези, които го направят, може да не получат точна диагноза или лечение, тъй като лекарите могат да припишат опасенията си за здравето си единствено на теглото си.

В резултат на това всяко здравословно състояние, което човек може да има, може да е в по-напреднал стадий до момента, в който получи диагнозата.

Междувременно опитът със стигмата на теглото в ежедневието, дори извън медицинските среди, са свързани с отрицателни последици за психическото и физическото здраве.

Всеки заслужава подходящо и състрадателно медицинско обслужване. Ако се интересувате от намирането на здравни специалисти, включващи тегло, може да искате да проследите работата на Асоциацията за разнообразие на размера и здравето, която разработва директория, която ще стартира през 2022 г.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss