Ахалазия

Какво е ахалазия?

Хранопроводът е тръбата, която пренася храната от гърлото до стомаха. Ахалазията е сериозно състояние, което засяга хранопровода. Долният езофагеален сфинктер (LES) е мускулен пръстен, който затваря хранопровода от стомаха. Ако имате ахалазия, вашият LES не се отваря по време на преглъщане, което би трябвало да направи. Това води до архивиране на храната в хранопровода. Това състояние може да бъде свързано с увредени нерви в хранопровода. Това може да се дължи и на повреда на LES.

Научете повече: BodyMaps: Хранопровод »

Според клиниката в Кливланд, ахалазията засяга около 3000 души в САЩ всяка година.

Какво причинява ахалазия?

Ахалазията може да се случи по различни причини. Може да е трудно за Вашия лекар да намери конкретна причина. Това състояние може да бъде наследствено или да е резултат от автоимунно състояние. При този тип състояние имунната система на тялото ви погрешно атакува здрави клетки в тялото ви. Дегенерацията на нервите в хранопровода често допринася за напредналите симптоми на ахалазия.

Други състояния могат да причинят симптоми, подобни на ахалазия. Ракът на хранопровода е едно от тези състояния. Друга причина е рядка паразитна инфекция, наречена болест на Шагас. Това заболяване се среща най -вече в Южна Америка.

Кой е изложен на риск от ахалазия?

Ахалазията обикновено се появява по -късно в живота, но може да се появи и при деца. Хората на средна и по-голяма възраст са изложени на по-висок риск от това състояние. Ахалазията също е по -честа при хора с автоимунни заболявания.

Какви са симптомите на ахалазия?

Хората с ахалазия често ще имат проблеми с преглъщането или ще почувстват, че храната е заседнала в хранопровода. Това е известно още като дисфагия. Този симптом може да причини кашлица и да повиши риска от аспирация или вдишване или задавяне на храна. Други симптоми включват:

  • болка или дискомфорт в гърдите

  • отслабване
  • киселини в стомаха
  • силна болка или дискомфорт след хранене

Може също да имате регургитация или обратен поток. Това обаче могат да бъдат симптоми на други стомашно -чревни състояния като киселинен рефлукс.

Как се диагностицира ахалазия?

Вашият лекар може да подозира, че имате ахалазия, ако имате проблеми с преглъщането както на твърди частици, така и на течности, особено ако се влоши с течение на времето.

Вашият лекар може да използва езофагеална манометрия за диагностициране на ахалазия. Това включва поставяне на тръба в хранопровода, докато преглъщате. Епруветката записва мускулната активност и гарантира, че хранопроводът функционира правилно.

Рентгеново или подобно изследване на хранопровода също може да бъде полезно при диагностицирането на това състояние. Други лекари предпочитат да извършват ендоскопия. При тази процедура Вашият лекар ще постави тръба с малка камера в края на хранопровода, за да търси проблеми.

Друг диагностичен метод е бариевата лястовица. Ако имате този тест, ще погълнете барий, приготвен в течна форма. След това Вашият лекар ще проследи движението на бария по хранопровода чрез рентгенови лъчи.

Как се лекува ахалазия?

Повечето лечения с ахалазия включват вашия LES. Няколко вида лечение могат временно да намалят симптомите ви или да променят завинаги функцията на клапана.

Като терапия от първа линия, Вашите лекари могат или да разширят сфинктера, или да го променят. Пневматичното разширяване обикновено включва поставяне на балон в хранопровода и надуване. Това разтяга сфинктера и помага на хранопровода да функционира по -добре. Понякога обаче разширението разкъсва сфинктера. Ако това се случи, може да се наложи допълнителна операция, за да го поправите.

Езофагомиотомията е вид операция, която може да ви помогне, ако имате ахалазия. Вашият лекар ще използва голям или малък разрез за достъп до сфинктера и внимателно ще го промени, за да позволи по -добър поток в стомаха. По -голямата част от езофагомиотомичните процедури са успешни. Въпреки това, някои хора имат проблеми след това с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Ако имате ГЕРБ, стомашната ви киселина се връща обратно в хранопровода. Това може да причини киселини.

Ако не можете да се подложите на пневматична или хирургична корекция на ахалазията, Вашият лекар може да използва Ботокс за отпускане на сфинктера. Ботокс се инжектира в сфинктера чрез ендоскоп.

Ако тези опции не са налични или не работят, нитратите или блокерите на калциевите канали могат да помогнат за отпускане на сфинктера, така че храната да може да преминава през него по -лесно.

Каква е дългосрочната перспектива?

Перспективите за това състояние са различни. Вашите симптоми може да са леки или тежки. Лечението може да бъде много успешно. Понякога са необходими множество лечения.

Може да се препоръча операция, ако дилатационната процедура не работи за първи път. Обикновено шансът за успех намалява с всяко разширяване. Следователно, Вашият лекар вероятно ще потърси алтернативи, ако няколко дилатации са неуспешни.

Почти 95 % от хората, претърпели операция, получават известно облекчение от симптомите. Въпреки това, може да развиете някои усложнения. Те включват проблеми, свързани със разкъсване на хранопровода, киселинен рефлукс или респираторни състояния, причинени от храната, която пътува нагоре по хранопровода и в дихателната тръба.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss