Антибиотиците лекуват ли астма?

Астмата е хронично заболяване, което засяга около 1 на 13 хора от САЩ. Той причинява стесняване на дихателните ви пътища, което може да попречи на дишането.

Понастоящем, изследвания не подкрепя употребата на антибиотици за лечение на астма, освен в специфични ситуации, като например когато резултатите от лабораторните изследвания потвърждават бактериална инфекция.

Не е ясно какво причинява астма. Някои фактори, които могат да допринесат за неговото развитие, включват:

 • генетика
 • алергии
 • респираторни инфекции
 • фактори на околната среда, като замърсяване

Изследователите продължават да проучват дали антибиотиците могат да помогнат за лечение на симптомите на астма. Продължете да четете, за да научите как действат антибиотиците и какво са открили изследователите досега.

Как действат антибиотиците?

Антибиотиците са лекарства, които убиват и инхибират растежа на бактериите. Откриването на антибиотиците революционизира съвременната медицина. За малко повече от 100 години, откакто са открити антибиотиците, продължителността на човешкия живот се е увеличила с 23 години.

Антибиотиците не са ефективни при лечение на вирусни, гъбични или паразитни инфекции. Изследванията показват, че бактериалните инфекции играят второстепенна роля при пристъпите на астма, докато вирусните инфекции играят основна роля.

Лекарите се опитват да избягват предписването на ненужни антибиотици, защото те могат да причинят странични ефекти и да допринесат за антибиотична резистентност. Антибиотичната резистентност е, когато лекарствата, предназначени да убиват определени вериги от бактерии, спрат да бъдат ефективни.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), антибиотичната резистентност е една от най-неотложните заплахи за общественото здраве. Това води до най-малко 23 000 смъртни случая годишно в Съединените щати.

Могат ли антибиотиците да лекуват астма или да управляват нейните симптоми?

Краткосрочното влошаване на симптомите на астма се нарича астматичен пристъп, обостряне или екзацербация. Теоретично, антибиотиците биха могли да помогнат за унищожаването на бактериите, които допринасят за пристъпи на астма. Но бактериалните инфекции изглежда представляват малък процент от обострянията.

Рисковете от лекарите, които предписват прекалено много антибиотици за астма, могат да надхвърлят ползите в много случаи. И изследователите не са открили достатъчно доказателства, които да оправдаят предписването на антибиотици извън специфични ситуации, като например потвърдена бактериална инфекция.

В проучване от 2017 г., което изследва медицински досиета на 100 хоспитализирани жени, изследователите установиха, че респираторните инфекции причиняват почти три четвърти от пристъпите на астма.

Антибиотици са предписани на около половината от тези жени, но само 7% от тях са дали положителен тест за бактериални инфекции. Жените, на които са предписани антибиотици, остават в болницата средно 2,35 дни по-дълго, но и двете групи жени имат добри резултати.

По същия начин, в голям Проучване от 2020 г със 110 418 участници изследователите установиха, че хората с остри инфекции на долните дихателни пътища са били прекомерно лекувани с антибиотици.

В Преглед от 2018 г. на шест проучвания, изследователите проучиха дали антибиотиците са безопасни и полезни за хора, страдащи от обостряне на астма. Те заключиха, че резултатите от тяхното проучване подкрепят позицията на насоките на Британското торакално общество, че лекарите не трябва рутинно да предписват антибиотици за астма.

Изследователите са открили ограничено количество доказателства, че антибиотиците, дадени по време на обостряне, могат да доведат до повече дни без симптоми, но констатациите са противоречиви в проучванията. Изследователите имаха ниско доверие в резултатите.

Кога се препоръчват антибиотици?

Антибиотиците могат да облекчат симптомите на астма при хора с потвърдена бактериална респираторна инфекция. Видовете бактерии, свързани с пристъпите на астма, включват:

 • Mycoplasma pneumoniae
 • Хемофилус инфлуенца
 • пневмокок
 • Chlamydia pneumoniae
 • Moraxella catarrhalis

Антибиотикът азитромицин е понякога включени като възможност за лечение на тежка астма, която не се повлиява от други лечения в насоки от:

 • Глобална инициатива за астма
 • Европейско респираторно дружество/Американско торакално дружество
 • Британско торакално общество

В Проучване от 2021 г, изследователите откриха доказателства, че антибиотиците могат да подобрят симптомите при хора с трудна за лечение астма. От 101 души в проучването с астма, 61,4% също са имали хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а 77% са казали, че симптомите им са започнали след респираторно заболяване.

Антибиотиците, приемани за друго състояние, влошават ли астмата?

Излагането на антибиотици в ранна възраст, особено антибиотици за лечение на респираторни инфекции, може да доведе до повишен риск от астма по-късно в живота. Проучване предполага, че връзката е най-силна при по-малки деца и жени.

В Проучване на гризачи през 2022 гизследователите откриха доказателства, че ранното излагане на антибиотици може да причини астма и алергии, като убива здравите бактерии в храносмилателния тракт.

Какви са ефективните лечения за астма и нейните симптоми?

Четири основни вида лекарства се използват за лечение на астма. Те включват:

 • Лекарства за бързо облекчение: Лекарствата за бързо облекчаване обикновено се прилагат чрез инхалатор и се използват само за лечение на астматични пристъпи. Те включват бета2-агонисти с кратко действие и бързо начало и антихолинергични бронходилататори.
 • Контролиращи лекарства: Тези лекарства се използват за коригиране на дългосрочно подуване и излишък на слуз в дихателните пътища. Те включват противовъзпалителни средства, антихолинергици и дългодействащи бронходилататори.
 • Комбинация от лекарства за бързо облекчение и контрол: Тези лекарства осигуряват краткосрочно и дългосрочно облекчаване на симптомите на астма. Те обаче все още не са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за тази цел.
 • Биологични: Лекарите могат да предписват биологични лекарства, когато други лечения не работят или за контролиране на конкретен тригер. Тези лекарства намаляват възпалението чрез насочване към протеини, произведени в имунната ви система, наречени антитела.

Избягването на провокиращите симптоми на астма също може да ви помогне да управлявате симптомите. Често срещаните задействания включват:

 • стрес
 • интензивни упражнения (но не се препоръчва да избягвате напълно упражненията)
 • температурни крайности
 • някои лекарства, като аспирин
 • дим, замърсяване, изпарения и други дразнители във въздуха
 • алергени, като цветен прашец, прахови акари или животински пърхот

За вкъщи

Повечето медицински насоки не препоръчват антибиотици за лечение на астма, освен когато астмата не реагира на други лечения или резултатите от лабораторните тестове потвърждават бактериална инфекция.

Респираторните инфекции са често срещан фактор за пристъпи на астма, но вирусите изглежда причиняват повечето инфекции. Ненужната употреба на антибиотици може да допринесе за антибиотична резистентност и да причини странични ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss