Анкилозиращият спондилит причинява ли болка в коляното?

Повечето хора с анкилозиращ спондилит (АС) развиват болка и скованост в долната част на гърба, но не е необичайно да развият симптоми и в други стави.

Анкилозиращият спондилит (АС) е вид артрит, който обикновено се развива под 40-годишна възраст. 80% от хората развиват симптоми преди да навършат 30 години.

АС се развива, когато имунната ви система атакува ставите и причинява възпаление. Не е необичайно да изпитате симптоми в стави като коленете.

AS попада в група състояния, наречени спондилартрити. Тези състояния се характеризират с възпаление на гръбначния стълб и други стави.

Прочетете, за да научите повече за това защо АС понякога причинява болка в коляното и как се лекува.

Как спондилитът може да причини болка в коляното?

АС е автоимунно заболяване. Автоимунните заболявания възникват, когато имунната ви система атакува здрави клетки в тялото ви. Изследователите не знаят защо някои хора развиват АС, но се смята, че както вашите гени, така и факторите на околната среда допринасят.

Хората с АС изпитват пристъпи на симптоми, които могат да продължат дни до седмици. По време на тези обостряния имунната ви система атакува активно здравите клетки в ставите, което кара тялото ви да освобождава молекули, които създават възпаление.

Възпалението може да причини симптоми като болки в ставите и скованост. Тези симптоми обикновено се подобряват между обострянията, когато възпалението отшуми.

Хроничното възпаление на вашите стави в продължение на много години може да доведе до образуването на нова кост. Това от своя страна може да доведе до обездвижване и трайно увреждане.

Обикновено, когато човек изпитва симптоми на АС в коленете си, е засегнато само едно коляно или едното коляно е по-силно от другото.

AS може да причини възпаление в самата колянна става или да причини състояние, наречено ентезит. Това се случва, когато възникне възпаление в ентезис, мястото, където сухожилие или връзка се прикрепят към кост. От 30% до 70% от хората с АС развиват ентезит.

Ентезитът може да причини:

 • нежност
 • скованост
 • болка
 • зачервяване и топлина

Освен че засяга директно коленете ви, AS може да причини промени в гръбначния стълб, които променете механиката на коляното си и допринасят за болки в коляното.

Колко често анкилозиращият спондилит причинява болка в коляното?

Не е необичайно да изпитате болка в коляното или скованост, ако имате AS. Рядко е обаче да имате болка в коляното без по-типични симптоми на АС като болка в долната част на гърба.

Оценките за това колко хора с АС имат симптоми на коляното варират в различните проучвания. Някои проучвания изчисляват, че около 20% от хората с АС имат засягане на коляното, докато други проучвания изчисляват, че коленете са засегнати при колкото 70% от хора. Необходими са повече изследвания, преди да могат да се направят твърди заключения.

AS и HLA-B27 ген

Почти всеки с АС има ген HLA-B27. Въпреки това, само около 5% до 6% от хората, които имат този ген, действително развиват AS, според a Преглед на изследването за 2019 г.

Идентифицирани са повече от 100 вариации на този ген, както е отбелязано в прегледа на изследването. Някои варианти са свързани с AS по-силно от други, а някои изобщо не са свързани с AS.

Как се лекува болката в коляното, причинена от АС?

AS няма лек, но комбинация от промени в начина на живот и лекарства често може да помогне за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот.

Упражнения

Хората с АС обикновено имат по-силна болка по време на периоди на бездействие или почивка. Редовните упражнения могат да ви помогнат да избегнете скованост и да подобрите функцията на вашите стави.

В Преглед на проучванията за 2019 гизследователите откриха доказателства с ниско до средно качество, че в сравнение с липсата на лечение, следването на тренировъчна програма може леко:

 • намаляване на болката
 • подобряване на функцията
 • намаляване на активността на заболяването

Лекарите често препоръчват упражнения с ниско въздействие, като например:

 • тай чи
 • йога
 • водолечение
 • ходене
 • Колоездене

Като цяло е добра идея да избягвате упражнения, които причиняват болка.

Научете повече за упражненията за AS.

Лечение без рецепта

Първите лекарства, които лекарите обикновено препоръчват за АС, са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Тези лекарства могат да помогнат за намаляване на възпалението, сковаността и болката.

Някои лекарства от този клас лекарства се предлагат без рецепта (OTC). Те включват:

 • ибупрофен (Advil и Motrin)

 • напроксен (Aleve)

 • диклофенак (Voltaren, който се предлага без рецепта като локално лечение; пероралната форма се предлага само по лекарско предписание)

Ако не можете да приемате НСПВС, Вашият лекар може да препоръча алтернативни болкоуспокояващи като ацетаминофен (тиленол).

Научете повече за лекарствата за AS.

Медицинско лечение

Ако лекарствата без рецепта и домашните лекарства не облекчат симптомите, Вашият лекар може да препоръча лекарства с рецепта. Те включват:

 • НСПВС с рецепта
 • биологични лекарства, като инхибитори на фактора на туморната некроза или инхибитори на интерлевкин 17

 • Инхибитори на янус киназата
 • кортикостероиди

Последна инстанция за лечение на болка в коляното, причинена от АС, е хирургическа процедура, наречена тотална смяна на коляното. Тази процедура заменя цялата ви колянна става с протеза.

В 2017 проучванеизследователите установиха, че годишните нива на тотални коленни протези при хора с АС в Съединените щати са се увеличили със 168% между 2002 г. и 2013 г.

Кога да се свържете с лекар, ако имате АС и изпитвате болка в коляното

Ако преди това не сте получили диагноза АС, може да искате да посетите първичен лекар, ако имате необяснима болка в коляното. Ако лекар подозира, че може да имате артрит, той може да ви насочи към друг лекар, който е специалист по ставите, наречен ревматолог.

Ако преди това сте получили диагноза АС, добра идея е да посетите Вашия лекар, ако развиете болка в коляното или някакви други нови или тревожни симптоми.

За вкъщи

AS е вид артрит, който обикновено причинява болки в долната част на гърба, но може също да причини скованост и болка в други стави, като например коленете.

Повечето хора с АС могат да управляват симптомите си с домашни средства или лекарства. В редки случаи лекарят може да препоръча пълна подмяна на колянна става, ако по-консервативното лечение не предлага облекчение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss