Алгинатите лекуват ли гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?

Алгинатите са вид съединение, намиращо се в морските водорасли. Те имат предимства за потискане на симптомите на ГЕРБ.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е често срещано състояние, характеризиращо се със стомашна киселина и (понякога) стомашно съдържание, което се издига в хранопровода.

Това може да причини симптоми като киселини или регургитация.

Вашият хранопровод не е в състояние да се справи със силно киселинните стомашни сокове, намиращи се в стомаха ви. С течение на времето ГЕРБ може да увреди хранопровода и да причини допълнителни здравословни усложнения.

ГЕРБ често се лекува с коригиране на начина на живот и приемане на лекарства като инхибитори на протонната помпа (PPI).

Алгинатите са друго лечение на ГЕРБ, което привлича вниманието. Нека разберем повече за алгинатите и ГЕРБ.

Какво представляват алгинатите?

Алгинатите са специфичен вид въглехидрати. Те се срещат естествено в различни видове кафяви водорасли или морски водорасли.

Различни видове морски водорасли и дори различни части от едно и също растение произвеждат различни версии на алгинати.

Как алгинатите лекуват ГЕРБ?

Алгинатите имат много приложения в медицината поради техните уникални свойства.

Ако имате ГЕРБ, съдържанието на стомаха ви може да се издигне в хранопровода, причинявайки увреждане и дразнене. Това е особено вярно след консумация на храна или течности, когато особено силни киселини изплуват в горната част на стомаха ви, образувайки така наречения киселинен джоб.

Типичните антиациди работят за неутрализиране на киселините в стомаха ви, така че да не са вредни за хранопровода ви, но алгинатите действат по различен начин.

Когато приемате алгинати, те взаимодействат с киселините в стомаха ви, за да образуват гелообразно вещество, наречено сал. Салът действа като физическа бариера. Той е достатъчно плаващ, за да плава върху стомашните киселини, но достатъчно силен, за да им попречи да се издигнат в хранопровода.

Колко ефективни са алгинатите при лечението на ГЕРБ?

В преглед на изследване от 2017 г. изследователите разглеждат няколко проучвания, сравняващи алгинатите с други лечения на ГЕРБ като антиациди, PPI, хистамин-2 рецепторни антагонисти (H2Ras) и плацебо.

Резултатите предполагат, че алгинатите са ефективно лечение на ГЕРБ.

Като цяло данните от наличните клинични проучвания показват, че алгинатите са ефективни при лечение на симптоматична ГЕРБ. Те са по-ефективни от плацебо и антиациди, но по-малко ефективни от PPI ​​и H2 блокери.

Необходими са по-големи рандомизирани контролирани проучвания на алгинати с PPI и H2 блокери, за да се тества тяхната ефективност.

Поради много причини някои хора може да искат да ограничат броя на лекарствата, които приемат. Тъй като алгинатите са физическо лечение (бариера) вместо фармакологично, може да предпочетете първо да го опитате пред други лечения на ГЕРБ.

Алгинатите лекуват ли ларингофарингеален рефлукс (LPR)?

Ларингофарингеалният рефлукс (LPR) е подобен, но различен от ГЕРБ. Понякога се нарича тих рефлукс.

LPR също се причинява от стомашно съдържимо, което се движи назад в хранопровода, но при това състояние може да достигне задната част на гърлото и гласните струни, причинявайки дразнене и увреждане на тези области.

Тъй като механизмът е същият, алгинатите са ефективно лечение за LPR в допълнение към ГЕРБ.

Преглед на изследванията от 2021 г. предполага, че алгинатите трябва да бъдат лечение от първа линия за хора, наскоро диагностицирани с LPR.

Други изследвания през 2021 г отбелязва, че алгинатите могат да бъдат полезни за хора с некиселинен и смесен рефлукс LPR, които не реагират на PPI.

Какви рискове и усложнения са свързани с алгинатите?

Алгинатите се считат за безопасно лечение за ГЕРБ, без известни сериозни странични ефекти.

Изследователите са открили, че няма значителна разлика в честотата, при която алгинатите причиняват неблагоприятни странични ефекти, в сравнение с други лечения, включително PPI, антиациди и дори плацебо.

Също така нямаше значително увеличение на отрицателните резултати, когато алгинатите бяха комбинирани с PPI в сравнение с приемането на всеки от тях самостоятелно.

Докато алгинатите се считат за безопасно лечение на ГЕРБ, все още са необходими повече изследвания в тази област.

Кой трябва да помисли за алгинати за лечение на ГЕРБ?

Алгинатите могат да бъдат лечение от първа линия за повечето хора с ГЕРБ, но някои хора може да го намерят за по-полезен от други.

Лечение с алгинат са показани да бъде безопасен при деца, бременни хора и хора, които кърмят.

ГЕРБ може да бъде ерозивен или неерозивен. Хората с неерозивна ГЕРБ могат да открият, че ИПП са по-малко ефективни и тогава може да се възползват от опита с алгинати.

Кой трябва да ги избягва?

Няма конкретни групи, за които е известно, че са изложени на риск от алгинати, но все пак е добра идея да се консултирате с Вашия лекар, преди да вземете каквото и да е ново лекарство или добавка, включително алгинати.

Често задавани въпроси относно използването на алгинати за ГЕРБ

Все още може да имате някои въпроси относно използването на алгинати за ГЕРБ. Отговаряме на някои от най-често срещаните.

Безопасни ли са алгинатите за ГЕРБ?

Да, алгинатите се считат за безопасно лечение на ГЕРБ при възрастни, деца и хора, които са бременни или кърмещи.

Какво правят алгинатите при ГЕРБ?

Алгинатите образуват бариера, наречена сал, която плава над стомашните ви киселини. Това предотвратява издигането на киселини и друго стомашно съдържимо в хранопровода.

Как използвате алгинати за киселинен рефлукс?

Алгинатите се предлагат на гише в различни форми, като добавки, прахове и течности. Те действат много бързо и могат да се използват за поддържане на симптомите на ГЕРБ или незабавно облекчение.

Кой е най-добрият алгинат за киселинен рефлукс?

Активните съставки в ефективните алгинати са:

  • натриев алгинат
  • сода бикарбонат
  • калциев карбонат

Натриевият алгинат, по-специално, се намира в стъблата на видовете морски водорасли Ламинария хиперборея. Алгинатите от други видове не са толкова ефективни.

Кога е най-добре да приемате алгинати?

Алгинатите започват да действат няколко секунди след приемането им. Те взаимодействат с киселините в стомаха ви, така че можете да планирате да ги приемате малко след хранене или когато започнете да забелязвате симптоми на ГЕРБ.

За вкъщи

Алгинатите са вид съединение, намиращо се в морските водорасли. Те взаимодействат със стомашните ви киселини, за да образуват гелообразен сал, който плува в горната част на стомаха ви, потискайки стомашното съдържание да навлезе в хранопровода, където може да причини увреждане и дразнене.

ГЕРБ е много често срещано, но има много налични лечения. Ако смятате, че може да имате ГЕРБ, говорете с лекар относно възможностите за лечение, които може да са най-добри за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss