Аденомиозата причинява ли болки в гърба?

Аденомиозата може да причини болки в гърба, особено в долната част на гърба. Болката може да се влоши преди или по време на вашия цикъл.

Аденомиозата възниква, когато тъканта, която покрива матката, расте в мускулестата маточна стена.

Това може да причини силна болка в матката, особено по време на вагинално проникване. Аденомиозата също се свързва с дълги, болезнени и тежки периоди. Може също да причини болки в гърба, особено в долната част на гърба.

Последните данни сочат това 20–35% от хората с матка имат аденомиоза, въпреки че не е ясно колко често се среща поради недостатъчно докладване и недостатъчна диагноза.

Какво точно причинява болка в гърба, свързана с аденомиоза?

Аденомиозата може да причини болка в гърба. Препоръчаната болка е, когато дискомфортът, който чувствате в една част на тялото, е причинен от болка в друга област. Това се случва, защото всички нерви в тялото ви са свързани.

Когато срещнете нещо, което предизвиква болка, вашата нервна система пренася сигнала до мозъка ви, който сигнализира на тялото ви, че изпитвате болка. Понякога мозъкът ви изпраща сигнал за болка към част от тялото, различна от тази, от която идва болката.

В този случай болката в матката може да причини болка в гърба. Ако имате аденомиоза, може да изпитате болезнени менструални спазми, хронична болка в таза и болка по време на проникващ секс.

А Казус от 2011 г подробно описва ситуация, при която жена с аденомиоза е съобщавала периодично за болка в долната част на гърба в продължение на 4 години, която често се е влошавала около периода й.

Болка в таза – често срещан симптом на аденомиоза – може също да се излъчва в целия таз към задната част на тялото ви, засягайки долната част на гърба.

Изследователите не са изследвали подробно връзката между аденомиозата и болките в гърба. Въпреки това, много изследвания – като напр това проучване от 2021 г и това проучване от 2023 г. – отбелязват, че болките в гърба са често срещано преживяване за хората с това състояние.

Какво е усещането за болка в гърба, свързана с аденомиоза?

Повечето изследвания споменават болката в долната част на гърба като симптом на аденомиоза.

Анекдотично, някои хора с аденомиоза съобщават, че изпитват болка в гърба в средната и горната част на гърба, но това може да е причинено от друго заболяване.

В Казус от 2011 г, жена изпита болки в долната част на гърба. Болката й изглежда се влошава преди и по време на менструация, което предполага, че менструалните спазми могат да играят роля в причиняването на болки в гърба.

Въпреки това, много хора с аденомиоза изпитват хронична болка в таза. Това може да причини постоянна болка в гърба.

Друг често срещан симптом на аденомиоза е диспареуния, която е болка по време на проникващ вагинален секс. Тази болка може да е само във вагината или в цялата тазова област. Това също може да причини болка в гърба по време на секс.

Какво можете да направите, за да намерите облекчение за свързаната с аденомиоза болка в гърба?

Някои лечения за аденомиоза могат да помогнат за намаляване на болката и спазмите, като по този начин намаляват болката в гърба.

Ако лекар или медицински специалист предпише или предложи определени лекарства за лечение на вашата свързана с аденомиоза болка, продължаването на това лечение може да помогне за намаляване на спазмите, което може да намали болката в гърба.

Някои домашни процедури също могат да помогнат за успокояване на дискомфорта ви.

Можете да опитате:

  • противовъзпалителни лекарства без рецепта
  • топла вана или душ
  • топъл компрес или бутилка с гореща вода
  • компреси с лед
  • локални кремове и мехлеми, съдържащи болкоуспокояващи съставки

  • CBD продукти, включително перорални и локални продукти

  • нежни разтягания и йога пози
  • самомасаж

2011 г казус отбелязва, че жената с болки в долната част на гърба е почувствала известно облекчение след хиропрактика.

Долния ред

Аденомиозата може да доведе до болка в гърба, включително болка в долната част на гърба. Въпреки това, други състояния също могат да причинят болки в гърба, включително бъбречни инфекции, артрит и мускулни разтежения.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате болки в гърба в долната или средната част на гърба, придружени от симптоми на инфекция на пикочните пътища, треска или липса на контрол на червата.

Помислете дали да си уговорите среща със здравен специалист, ако болката в гърба засяга ежедневието ви. Те могат да ви насочат към физиотерапевт или специалист.

Ако вашите симптоми на аденомиоза се влошат или не се подобрят след лечението, може да е добра идея да си уговорите лекарски преглед и да преразгледате текущия си план за лечение.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss