Автоимунни заболявания: видове, симптоми, причини и др

Какво е автоимунно заболяване?

Автоимунно заболяване е състояние, при което имунната ви система атакува погрешно тялото ви.

Имунната система обикновено се предпазва от микроби като бактерии и вируси. Когато усети тези чужди нашественици, той изпраща армия от бойни клетки, за да ги атакува.

Обикновено имунната система може да направи разликата между чужди клетки и вашите собствени клетки.

При автоимунно заболяване имунната система приема част от тялото ви, като ставите или кожата, като чужда. Той освобождава протеини, наречени автоантитела, които атакуват здравите клетки.

Някои автоимунни заболявания са насочени само към един орган. Диабет тип 1 уврежда панкреаса. Други заболявания, като системен лупус еритематозус (SLE), засягат цялото тяло.

Защо имунната система атакува тялото?

Лекарите не знаят точно какво причинява срив в имунната система. И все пак някои хора са по-склонни да получат автоимунно заболяване, отколкото други.

Според проучване от 2014 г., жените получават автоимунни заболявания с честота около 2 към 1 в сравнение с мъжете – 6,4% от жените срещу 2,7% от мъжете. Често заболяването започва в репродуктивна възраст на жената (от 15 до 44 години).

Някои автоимунни заболявания са по-чести при определени етнически групи. Например, лупусът засяга повече афро-американци и латиноамериканци, отколкото кавказците.

Някои автоимунни заболявания, като множествена склероза и лупус, протичат в семейства. Не всеки член на семейството непременно ще има същото заболяване, но те наследяват чувствителност към автоимунно състояние.

Тъй като честотата на автоимунните заболявания нараства, изследователите подозират, че фактори на околната среда като инфекции и излагане на химикали или разтворители също могат да бъдат включени.

„Западна диета“ е друг предполагаем рисков фактор за развитие на автоимунно заболяване. Смята се, че яденето на храни с високо съдържание на мазнини, захар и силно преработени храни е свързано с възпаление, което може да предизвика имунен отговор. Това обаче не е доказано.

Проучване от 2015 г. се фокусира върху друга теория, наречена хигиенна хипотеза. Поради ваксините и антисептиците, децата днес не са изложени на толкова много микроби, колкото в миналото. Липсата на експозиция може да направи имунната им система склонна да реагира прекомерно на безвредни вещества.

ДОЛЕН РЕД: Изследователите не знаят точно какво причинява автоимунни заболявания. Може да са включени генетика, диета, инфекции и излагане на химикали.

14 често срещани автоимунни заболявания

Има повече от 80 различни автоимунни заболявания. Ето 14 от най-често срещаните.

1. Диабет тип 1

Панкреасът произвежда хормона инсулин, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар. При захарен диабет тип 1 имунната система атакува и унищожава клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса.

Резултатите от високата кръвна захар могат да доведат до увреждане на кръвоносните съдове, както и на органи като сърцето, бъбреците, очите и нервите.

2. Ревматоиден артрит (РА)

При ревматоиден артрит (РА) имунната система атакува ставите. Тази атака причинява зачервяване, топлина, болезненост и скованост в ставите.

За разлика от остеоартрит, който обикновено засяга хората с напредване на възрастта, РА може да започне още на 30-те години или по-рано.

3. Псориазис/псориатичен артрит

Клетките на кожата обикновено растат и след това се отделят, когато вече не са необходими. Псориазисът кара кожните клетки да се размножават твърде бързо. Допълнителните клетки се натрупват и образуват възпалени червени петна, обикновено със сребристо-бели люспи на плака по кожата.

До 30 процента от хората с псориазис също развиват подуване, скованост и болка в ставите. Тази форма на заболяването се нарича псориатичен артрит.

4. Множествена склероза

Множествената склероза (МС) уврежда миелиновата обвивка, защитното покритие, което заобикаля нервните клетки, във вашата централна нервна система. Увреждането на миелиновата обвивка забавя скоростта на предаване на съобщения между мозъка и гръбначния ви мозък към и от останалата част от тялото ви.

Това увреждане може да доведе до симптоми като изтръпване, слабост, проблеми с баланса и проблеми при ходене. Заболяването се среща в няколко форми, които прогресират с различна скорост. Според а Проучване от 2012 г, около 50 процента от хората с МС се нуждаят от помощ при ходене в рамките на 15 години след началото на заболяването.

5. Системен лупус еритематозус (SLE)

Въпреки че лекарите през 1800 г. за първи път описват лупус като кожно заболяване поради обрива, който обикновено произвежда, системната форма, която е най-често срещаната, всъщност засяга много органи, включително ставите, бъбреците, мозъка и сърцето.

Болки в ставите, умора и обриви са сред най-честите симптоми.

6. Възпалително заболяване на червата

Възпалително заболяване на червата (IBD) е термин, използван за описване на състояния, които причиняват възпаление в лигавицата на чревната стена. Всеки тип IBD засяга различна част от стомашно-чревния тракт.

 • Болестта на Crohn може да възпали всяка част от стомашно-чревния тракт, от устата до ануса.

 • Язвен колитзасяга само лигавицата на дебелото черво (дебелото черво) и ректума.

7. Болест на Адисон

Болестта на Адисон засяга надбъбречните жлези, които произвеждат хормоните кортизол и алдостерон, както и андрогенните хормони. Твърде малкото количество кортизол може да повлияе на начина, по който тялото използва и съхранява въглехидратите и захарта (глюкоза). Дефицитът на алдостерон води до загуба на натрий и излишък на калий в кръвта.

Симптомите включват слабост, умора, загуба на тегло и ниска кръвна захар.

8. Болест на Грейвс

Болестта на Грейвс атакува щитовидната жлеза на шията, което я кара да произвежда твърде много от хормоните си. Хормоните на щитовидната жлеза контролират използването на енергия от тялото, известно като метаболизъм.

Твърде много от тези хормони ускорява дейностите на тялото ви, причинявайки симптоми като нервност, ускорен пулс, непоносимост към топлина и загуба на тегло.

Един потенциален симптом на това заболяване е изпъкналите очи, наречени екзофталм. Може да се появи като част от така наречената офталмопатия на Грейвс, която се среща при около 30 процента от тези, които имат болест на Грейвс, според Проучване от 1993 г.

9. Синдром на Sjögren

Това състояние атакува жлезите, които осигуряват смазване на очите и устата. Отличителните симптоми на синдрома на Sjögren са сухота в очите и сухота в устата, но може да засегне и ставите или кожата.

10. Тиреоидит на Хашимото

При тиреоидит на Хашимото производството на хормони на щитовидната жлеза се забавя до дефицит. Симптомите включват наддаване на тегло, чувствителност към студ, умора, косопад и подуване на щитовидната жлеза (гуша).

11. Миастения гравис

Миастения гравис засяга нервните импулси, които помагат на мозъка да контролира мускулите. Когато комуникацията между нервите и мускулите е нарушена, сигналите не могат да насочат мускулите да се свиват.

Най-честият симптом е мускулна слабост, която се влошава с активност и се подобрява при почивка. Често участват мускули, които контролират движенията на очите, отварянето на клепачите, преглъщането и движенията на лицето.

12. Автоимунен васкулит

Автоимунен васкулит се случва, когато имунната система атакува кръвоносните съдове. Възпалението, което се получава, стеснява артериите и вените, позволявайки по-малко кръв да тече през тях.

13. Пернициозна анемия

Това състояние причинява дефицит на протеин, произведен от клетките на стомашната лигавица, известен като вътрешен фактор, който е необходим, за да може тънките черва да абсорбират витамин B-12 от храната. Без достатъчно от този витамин, човек ще развие анемия и способността на тялото за правилен синтез на ДНК ще бъде променена.

Пернициозната анемия е по-честа при възрастните хора. Според проучване от 2012 г., това засяга 0,1% от хората като цяло, но близо 2% от хората над 60-годишна възраст.

14. Цьолиакия

Хората с цьолиакия не могат да ядат храни, съдържащи глутен, протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и други зърнени продукти. Когато глутенът е в тънките черва, имунната система атакува тази част от стомашно-чревния тракт и причинява възпаление.

А проучване от 2015 г отбеляза, че цьолиакията засяга около 1% от хората в Съединените щати. По-голям брой хора съобщават за чувствителност към глутен, което не е автоимунно заболяване, но може да има подобни симптоми като диария и коремна болка.

Симптоми на автоимунно заболяване

Ранните симптоми на много автоимунни заболявания са много сходни, като:

 • умора
 • болки в мускулите
 • подуване и зачервяване
 • субфебрилна температура
 • проблеми с концентрацията
 • изтръпване и изтръпване на ръцете и краката
 • косопад
 • кожни обриви

Отделните заболявания също могат да имат свои собствени уникални симптоми. Например диабет тип 1 причинява силна жажда, загуба на тегло и умора. IBD причинява коремна болка, подуване на корема и диария.

При автоимунни заболявания като псориазис или ревматоиден артрит симптомите могат да дойдат и да изчезнат. Период на симптоми се нарича обостряне. Периодът, в който симптомите изчезват, се нарича ремисия.

ДОЛЕН РЕД: Симптоми като умора, мускулни болки, подуване и зачервяване може да са признаци на автоимунно заболяване. Симптомите могат да дойдат и да изчезнат с течение на времето.

Кога да посетите лекар

Посетете лекар, ако имате симптоми на автоимунно заболяване. Може да се наложи да посетите специалист, в зависимост от вида на заболяването, което имате.

 • Ревматолози лекува ставни заболявания, като ревматоиден артрит, както и други автоимунни заболявания като синдром на Sjögren и SLE.
 • Гастроентеролози лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, като целиакия и болест на Crohn.
 • Ендокринолози лекува състояния на жлезите, включително болест на Грейвс, тиреоидит на Хашимото и болест на Адисон.
 • Дерматолози лечение на кожни заболявания, като псориазис.

Инструментът Healthline FindCare може да предостави опции във вашия район, ако имате нужда от помощ при намирането на специалист.

Тестове, които диагностицират автоимунни заболявания

Нито един тест не може да диагностицира повечето автоимунни заболявания. Вашият лекар ще използва комбинация от тестове и преглед на вашите симптоми и физически преглед, за да ви диагностицира.

Тестът за антинуклеарни антитела (ANA) често е един от първите тестове, които лекарите използват, когато симптомите предполагат автоимунно заболяване. Положителният тест означава, че може да имате едно от тези заболявания, но няма да потвърди точно кое имате или дали имате такова със сигурност.

Други тестове търсят специфични автоантитела, произведени при определени автоимунни заболявания. Вашият лекар може също да направи неспецифични тестове, за да провери за възпалението, което тези заболявания произвеждат в тялото.

ДОЛЕН РЕД: Положителният ANA кръвен тест може да е показателен за автоимунно заболяване. Вашият лекар може да използва вашите симптоми и други тестове, за да потвърди диагнозата.

Как се лекуват автоимунните заболявания?

Лечението не може да лекува автоимунни заболявания, но те могат да контролират свръхактивния имунен отговор и да намалят възпалението или поне да намалят болката и възпалението. Лекарствата, използвани за лечение на тези състояния, включват:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен (Motrin, Advil) и напроксен (Naprosyn)

 • лекарства, потискащи имунитета

Предлагат се и лечения за облекчаване на симптоми като болка, подуване, умора и кожни обриви.

Яденето на добре балансирана диета и редовните упражнения също могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

ДОЛЕН РЕД: Основното лечение на автоимунните заболявания е с лекарства, които намаляват възпалението и успокояват свръхактивния имунен отговор. Лечението също може да помогне за облекчаване на симптомите.

Долния ред

Съществуват повече от 80 различни автоимунни заболявания. Често техните симптоми се припокриват, което ги прави трудни за диагностициране.

Автоимунните заболявания са по-чести при жените и често протичат в семейства.

Кръвните тестове, които търсят автоантитела, могат да помогнат на лекарите да диагностицират тези състояния. Лечението включва лекарства за успокояване на свръхактивния имунен отговор и намаляване на възпалението в тялото.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss