Абдоминална томография

Какво представлява КТ на корема?

CT (компютърна томография), наричано още CAT сканиране, е вид специализирана рентгенова снимка. Сканирането може да покаже изображения на напречно сечение на определена област от тялото.

С CT сканиране машината обикаля тялото и изпраща изображенията на компютър, където те се преглеждат от техник.

CT сканирането на корема помага на Вашия лекар да види органите, кръвоносните съдове и костите в коремната ви кухина. Предоставените множество изображения дават на Вашия лекар много различни изгледи на тялото ви.

Продължете да четете, за да научите защо Вашият лекар може да назначи абдоминална томография, как да се подготвите за процедурата си и всички възможни рискове и усложнения.

Защо се прави компютърна томография на корема

Абдоминалната томография се използва, когато лекарят подозира, че нещо може да не е наред в коремната област, но не може да намери достатъчно информация чрез физически преглед или лабораторни тестове.

Някои от причините, поради които Вашият лекар може да поиска да направите абдоминална томография, включват:

 • болка в корема
 • маса в корема, която можете да почувствате
 • камъни в бъбреците (за да проверите размера и местоположението на камъните)
 • необяснима загуба на тегло
 • инфекции, като апендицит
 • за проверка за чревна непроходимост
 • възпаление на червата, като болестта на Crohn
 • наранявания след травма
 • скорошна диагноза рак

CT сканиране срещу ЯМР срещу рентгенова снимка

Може би сте чували за други образни прегледи и се чудите защо Вашият лекар е избрал CT сканиране пред други опции.

Вашият лекар може да избере компютърна томография пред ЯМР (магнитен резонанс), тъй като компютърната томография е по-бърза от ЯМР. Освен това, ако се чувствате неудобно в малки пространства, CT сканирането вероятно би било по-добър избор.

Ядрено-магнитен резонанс изисква да сте в затворено пространство, докато около вас се появяват силни шумове. Освен това ЯМР е по-скъп от КТ.

Вашият лекар може да избере компютърна томография пред рентгенова снимка, защото предоставя повече подробности от рентгеновата снимка. CT скенер се движи около тялото ви и прави снимки от много различни ъгли. Рентгеновата снимка прави снимки само от един ъгъл.

Как да се подготвим за CT сканиране на корема

Вашият лекар вероятно ще ви помоли да гладувате (да не ядете) в продължение на два до четири часа преди сканирането. Може да бъдете помолени да спрете приема на определени лекарства преди теста.

Може да искате да носите широки, удобни дрехи, защото ще трябва да легнете на масата за процедури. Може да ви бъде дадена и болнична рокля, която да носите. Ще бъдете инструктирани да премахнете елементи като:

 • очила
 • бижута, включително пиърсинг
 • щипки за коса
 • протези
 • слухови апарати
 • сутиени с метална подплата

В зависимост от причината, поради която получавате компютърна томография, може да се наложи да изпиете голяма чаша орален контраст. Това е течност, която съдържа или барий, или вещество, наречено гастрографин (диатризоат меглумин и диатризоат натриева течност).

Барий и гастрографин са химикали, които помагат на лекарите да получат по-добри изображения на стомаха и червата. Барият има тебеширен вкус и текстура. Вероятно ще изчакате между 60 и 90 минути, след като сте изпили контраста, за да премине през тялото ви.

Преди да преминете към компютърната си томография, уведомете Вашия лекар, ако:

 • са алергични към барий, йод или всякакъв вид контрастно багрило (не забравяйте да кажете на Вашия лекар и рентгеновият персонал)
 • имате диабет (гладуването може да понижи нивата на кръвната захар)
 • са бременни

Относно контраста и алергиите

В допълнение към барий, Вашият лекар може да поиска да имате интравенозно (IV) контрастно багрило, за да подчертаете кръвоносните съдове, органи и други структури. Това вероятно ще бъде багрило на основата на йод.

Ако имате алергия към йод или сте имали реакция към IV контрастно багрило в миналото, все още можете да направите компютърна томография с IV контраст. Това е така, защото модерното IV контрастно багрило е по-малко вероятно да предизвика реакция, отколкото по-старите версии на контрастните багрила на основата на йод.

Освен това, ако имате чувствителност към йод, вашият доставчик на здравни услуги може да ви предпише със стероиди, за да намали риска от реакция.

Все пак не забравяйте да кажете на Вашия лекар и техник за всяка алергия към контраста, която имате.

Как се извършва компютърна томография на корема

Типичното абдоминално CT сканиране отнема от 10 до 30 минути. Извършва се в радиологично отделение на болницата или клиника, специализирана в диагностични процедури.

 1. След като се облечете в болничната си рокля, компютърен техник ще ви накара да легнете на масата за процедури. В зависимост от причината за вашето сканиране, може да бъдете свързани към IV, така че контрастното багрило да може да се постави във вените ви. Вероятно ще почувствате топлина в цялото си тяло, когато боята се влива във вените ви.
 2. Техникът може да изиска от вас да лежите в определена позиция по време на теста. Те могат да използват възглавници или ремъци, за да се уверят, че оставате в правилната позиция достатъчно дълго, за да получите изображение с добро качество. Може също да се наложи да задържите дъха си за кратко по време на части от сканирането.
 3. Използвайки дистанционно управление от отделна стая, техникът ще премести масата в CT машината, която изглежда като гигантска поничка, изработена от пластмаса и метал. Най-вероятно ще преминете през машината няколко пъти.
 4. След кръг от сканиране може да се наложи да изчакате, докато техникът прегледа изображенията, за да се увери, че са достатъчно ясни, за да може Вашият лекар да прочете.

Възможни странични ефекти от КТ на корема

Страничните ефекти от КТ на коремната кухина най-често се причиняват от реакция към всеки използван контраст. В повечето случаи те са леки. Ако обаче станат по-тежки, трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар.

Страничните ефекти на контраста с барий могат да включват:

 • коремни спазми
 • диария
 • гадене или повръщане

 • запек

Страничните ефекти на йодния контраст могат да включват:

 • кожен обрив или копривна треска

 • сърбеж
 • главоболие

Ако Ви бъде даден или друг вид контраст и имате тежки симптоми, обадете се на Вашия лекар или незабавно отидете в спешното отделение. Тези симптоми включват:

 • затруднено дишане
 • ускорен сърдечен ритъм
 • подуване на гърлото или други части на тялото

Рискове от CT сканиране на корема

Абдоминалната томография е относително безопасна процедура, но има рискове. Това е особено вярно за децата, които са по-чувствителни към излагане на радиация от възрастните. Лекарят на вашето дете може да назначи компютърна томография само в краен случай и само ако други тестове не могат да потвърдят диагнозата.

Рисковете от абдоминална томография включват следното:

Алергична реакция

Може да развиете кожен обрив или сърбеж, ако сте алергични към оралния контраст. Може да се случи и животозастрашаваща алергична реакция, но това е рядко.

Уведомете Вашия лекар за всяка чувствителност към лекарства или за проблеми с бъбреците, които имате. IV контрастът повишава риска от бъбречна недостатъчност, ако сте дехидратирани или имате вече съществуващ проблем с бъбреците.

Рожденни дефекти

Тъй като излагането на радиация по време на бременност увеличава риска от вродени дефекти, важно е да уведомите Вашия лекар, ако сте или може да сте бременна. Като предпазна мярка, Вашият лекар може да предложи друг тест за образна диагностика, като например ЯМР или ултразвук.

Малко повишен риск от рак

Ще бъдете изложени на радиация по време на теста. Количеството радиация е по-високо от количеството, използвано при рентгенова снимка. В резултат на това КТ на корема леко увеличава риска от рак.

Имайте предвид обаче, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изчислява, че рискът на всеки човек от рак от КТ е много по-нисък от риска от рак по естествен път.

След компютърна томография на корема

След вашето коремно сканиране вероятно можете да се върнете към обичайните си ежедневни дейности.

Обработката на резултатите от КТ на корема обикновено отнема един ден. Вашият лекар ще насрочи последваща среща, за да обсъди вашите резултати. Ако резултатите ви са ненормални, това може да е по няколко причини. Тестът може да открие проблеми, като например:

 • бъбречни проблеми като камъни в бъбреците или инфекция
 • чернодробни проблеми, като чернодробно заболяване, свързано с алкохола
 • болест на Крон
 • коремен аортен аневризъм
 • рак, като например в дебелото черво или панкреаса

При необичаен резултат Вашият лекар вероятно ще Ви насрочи за повече изследвания, за да разбере повече за проблема. Когато разполагат с цялата необходима информация, Вашият лекар ще обсъди с Вас възможностите за лечение. Заедно можете да създадете план за управление или лечение на вашето състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss