GLA: Стават ли за крал?

Пак за всичко на краля

Гама линоленова киселина (GLA) е омега-6 мастна киселина. Най-често се среща в семената на вечерната иглика.

Използва се от векове в хомеопатични лекарства и народни лечения. Коренните американци са го използвали, за да намалят отока и докато той се е насочил към Европа, е бил използван за лечение на почти всичко. В крайна сметка е наречен „лекарството на краля“.

Много от предполагаемите ползи от GLA не са подкрепени от най-актуалните изследвания. Но някои проучвания показват, че това може да помогне за лечение на определени състояния.

Прочетете, за да научите повече за тази незаменима мастна киселина.

Какво е GLA?

GLA е омега-6 мастна киселина. Предлага се в много масла на растителна основа, включително масло от вечерна иглика, масло от семена от пореч и масло от семена от касис.

Тези масла се предлагат под формата на капсули в повечето магазини за здравословни храни. Но може да получите достатъчно GLA от диетата си, без да приемате добавки.

GLA е от съществено значение за поддържане на мозъчната функция, здравето на скелета, репродуктивното здраве и метаболизма. Също така е от съществено значение за стимулиране на растежа на кожата и косата.

Важно е да балансирате омега-3 и омега-6 мастни киселини. Учените мисля, че много хора консумират твърде много омега-6 и твърде малко омега-3. Обръщането на внимание на този баланс може да помогне за намаляване на риска от много хронични заболявания.

Диабет

Диабетната нефропатия е вид бъбречно заболяване, което засяга много хора с диабет. Някои изследвания, направени върху плъхове, показват, че GLA може да помогне за лечение на това състояние.

По -стари проучвания са открили, че GLA може също да помогне за лечение на диабетна невропатия. Това е вид увреждане на нервите, което причинява изтръпване и дискомфорт в крайниците и често засяга хора с диабет.

Все още са необходими допълнителни изследвания, за да се научи дали GLA може да помогне за лечение на това състояние и други често срещани усложнения на диабета.

Артрит

Оказва се, че древните лечители са намислили нещо: GLA може да помогне за намаляване на възпалението. Някои проучвания показват, че може да подобри симптомите и функционалността ви и че рискът от странични ефекти е нисък.

Ако имате артрит, говорете с Вашия лекар за добавяне на добавка към вашата диета, за да помогнете за справяне със симптомите. Има няколко проучвания в подкрепа на използването за осигуряване на адекватен прием на GLA.

Предменструален синдром

Много жени по света приемат масло от вечерна иглика за облекчаване на симптомите на предменструален синдром (ПМС). Въпреки това, няма убедителни научни доказателства, че работи.

Повечето проучвания показват липса на ползи, според Национални здравни институти.

Някои хора все още вярват, че това е ефективен вариант на лечение. Ако искате да опитате масло от вечерна иглика или други GLA добавки за лечение на ПМС, винаги е най -добре първо да говорите с Вашия лекар.

Има ли странични ефекти?

Добавките GLA се понасят добре от повечето хора, но могат да причинят странични ефекти. Тези странични ефекти обикновено са леки. Те включват симптоми като главоболие, разхлабени изпражнения и гадене.

Не приемайте GLA, ако имате гърчове. Трябва също да избягвате приема на GLA, ако скоро ще имате операция или сте бременна.

Добавките на GLA също могат да взаимодействат с определени лекарства, включително варфарин.

Попитайте Вашия лекар дали добавките с GLA са безопасни за Вас.

Следвайте съветите на Вашия лекар

GLA може да подобри вашето здраве, но като много добавки, носи рискове. Това не е заместител на здравословния начин на живот, който включва добре балансирана диета и редовни упражнения.

Говорете с Вашия лекар, преди да добавите GLA към ежедневието или плана си за лечение на диабет, артрит или други състояния.

Посъветвайте се с Вашия лекар за потенциалните ползи и рискове и винаги спазвайте указанията за дозиране.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss