ALK Позитивен рак на белия дроб: Какво да знаете

Ракът на белия дроб е едно заболяване, но се среща в различни форми.

Някои видове рак на белия дроб включват генни мутации, които влияят върху това колко бързо расте ракът. Мутацията на анапластична лимфома киназа (ALK) е една от тези генни промени.

Познаването дали ракът ви е ALK положителен може да помогне на Вашия лекар да разбере кои лечения ще работят най-добре срещу него и какви перспективи може да очаквате.

За да научи вашия ALK статус, вашият лекар ще отстрани проба от рака ви по време на биопсия и ще я тества. Те също така ще търсят други генни промени, които са свързани с рак на белия дроб.

Какво е ALK положителен рак на белия дроб?

ALK е съкращение от анапластична лимфомна киназа. Това е мутация в ДНК на вашите белодробни клетки, която се случва, когато два гена се слеят или залепят заедно.

Когато имате тази мутация, белодробните ви клетки правят твърде много копия на себе си. Тези клетки са ракови и могат да се разпространят в други части на тялото ви.

относно 5 процента от хората с недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) имат ALK-положителен вид. Най-често се наблюдава при хора с аденокарцином тип NSCLC.

Около 72 000 души са диагностицирани с ALK-положителен рак на белия дроб в световен мащаб всяка година, според групата за застъпничество ALK Positive.

Продължителност на живота

ALK-позитивният рак на белия дроб реагира много добре на група целеви лекарства, наречени ALK инхибитори. Химиотерапията и други лекарства също действат срещу този рак.

Въпреки това често се връща след лечение.

Колко дълго може да живее човек с ALK-положителен рак на белия дроб зависи отчасти от неговия стадий при диагнозата. В проучване от 2018 г. хората с ALK-положителен рак на белия дроб от стадий 4 са живели средно близо 7 години след диагностицирането им.

Вашият вид лечение също има значение. Хората в а проучване от 2019 г които са приемали целевото лекарство кризотиниб (Xalkori) са живели по-дълго от тези, които са получавали химиотерапия.

Вашата възраст може също да повлияе на продължителността на живота ви, според Изследване от 2019 г. Младите хора често се диагностицират на по-късен етап, когато ракът им е по-труден за лечение. Хората на възраст 60 и повече години понякога живеят по-дълго, защото са диагностицирани на по-ранен етап.

Процент на оцеляване

Като цяло, хората с ранен стадий на недребноклетъчен рак на белия дроб имат 61% по-голяма вероятност от тези без рак да останат живи 5 години по-късно, според Американско дружество за борба с рака. След като ракът се разпространи в други органи, петгодишната преживяемост пада до 6 процента.

Степента на преживяемост при ALK-положителен рак на белия дроб е малко по-добра от тази за недребноклетъчен рак на белия дроб като цяло. Гореспоменатото проучване от 2018 г. установи, че хората с късен стадий на ALK-положително заболяване живеят средно близо 7 години.

Симптоми

Симптомите може да не се появят, докато не сте имали рак за известно време и той се е разпространил от белите дробове в други части на тялото ви.

Симптомите на ALK-позитивния рак на белия дроб са същите като тези на други видове рак на белия дроб, включително:

  • кашлица, която не преминава
  • болка в гърдите, която се влошава, когато кашляте или се смеете
  • недостиг на въздух
  • дрезгав глас
  • хрипове
  • отслабване без да се опитва
  • чувство на слабост или умора

Наличието на такива симптоми не означава, че имате рак. Много по-вероятно е този тип симптоми да са по-малко сериозно състояние, като инфекция на горните дихателни пътища.

Но понякога ракът на белия дроб се пропуска при по-млади хора и непушачи, защото е по-често срещан при възрастни хора, които пушат. Ако Вашият лекар не може да намери друга причина за симптомите Ви, поискайте още изследвания или получете второ мнение.

Наследствено ли е?

Мутацията ALK не се наследява като BRCA мутациите, които причиняват рак на гърдата. Тази генна промяна се случва през живота ви.

ALK-позитивният рак на белия дроб е най-често срещан при жени под 50 години, които никога не са пушили, според ALK Positive.

Хората с ALK-положителен рак на белия дроб имат генна промяна, която засяга начина, по който белодробните им клетки растат и се делят.

Този вид рак на белия дроб преди беше труден за лечение, но днес има група целеви лекарства, които са много ефективни срещу него.

Ако сте опитали няколко различни лекарства и лечението, на което сте, вече не държи рака ви под контрол, попитайте Вашия лекар дали можете да се запишете в клинично изпитване на нова терапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss