9 начина, по които плачът може да е от полза за вашето здраве

Преглед

Плачът е обичайно човешко действие и може да бъде предизвикано от много различни емоции. Но защо хората плачат?

Изследователите са открили, че плачът може да бъде от полза както за тялото ви, така и за ума ви и тези ползи започват при раждането с първия плач на бебето. Продължете да четете, за да научите повече за ползите за здравето от плача.

1. Детоксикира тялото

Има три различни вида сълзи:

  • рефлексни сълзи
  • непрекъснати сълзи
  • емоционални сълзи

Рефлексът отстранява отломки, като дим и прах, от очите ви. Непрекъснатите сълзи смазват очите ви и помагат да ги предпазите от инфекция. Емоционалните сълзи могат да имат много ползи за здравето. Докато непрекъснатите сълзи съдържат 98 процента вода, емоционалните сълзи съдържат хормони на стреса и други токсини. Изследователите предполагат, че плачът изхвърля тези неща от вашата система, въпреки че са необходими повече изследвания в тази област.

2. Помага за самоуспокояване

Плачът може да е един от най-добрите ви механизми за самоуспокояване. Изследователи са открили, че плачът активира парасимпатиковата нервна система (PNS). PNS помага на тялото ви да си почине и да усвои. Ползите обаче не са незабавни. Може да отнеме няколко минути проливане на сълзи, преди да почувствате успокояващия ефект на плача.

3. Притъпява болката

Плач за дълги периоди от време издания окситоцин и ендогенни опиоиди, иначе известни като ендорфини. Тези химикали могат да помогнат за облекчаване както на физическата, така и на емоционалната болка. След като ендорфините се освободят, тялото ви може да премине в стадий на изтръпване. Окситоцинът може да ви даде усещане за спокойствие или благополучие. Това е още един пример за това как плачът е самоуспокояващо действие.

4. Подобрява настроението

Наред с това, че ви помага да облекчите болката, плача, по-специално риданията, може дори повдигнете настроението си. Когато хлипате, поемате много бързи вдишвания на хладен въздух. Вдишването на по-хладен въздух може да помогне за регулиране и дори понижаване на температурата на мозъка ви. Хладният мозък е по-приятен за тялото и ума ви от топлия мозък. В резултат на това настроението ви може да се подобри след епизод на ридания.

5. Подкрепа за митинги

Ако се чувствате сини, плачът е начин да уведомите хората около вас, че имате нужда от подкрепа. Това е известно като междуличностна полза. От времето, когато сте били бебе, плачът е поведение на привързаност. Неговата функция е по много начини да получи комфорт и грижа от другите. С други думи, това помага да изградите вашата социална мрежа за подкрепа, когато става трудно.

6. Помага ви да се възстановите от скръбта

Скръбта е процес. Включва периоди на скръб, изтръпване, вина и гняв. Плачът е особено важен по време на периоди на скръб. То може дори да помогне обработвате и приемате загубата на любим човек.

Всеки преминава през процеса на скръб по различни начини. Ако установите, че плачът ви е изключителен или започва да пречи на ежедневието ви, може да е добра идея да се консултирате с Вашия лекар.

Научете повече: Защо не мога да спра да плача? »

7. Възстановява емоционалния баланс

Плачът не се случва само в отговор на нещо тъжно. Понякога може да плачете, когато сте изключително щастливи, уплашени или стресирани. Изследователи от Йейлския университет вярвайте, че плачът по този начин може да помогне за възстановяване на емоционалното равновесие. Когато сте невероятно щастливи или уплашени от нещо и плачете, това може да е начинът на тялото ви да се възстанови от преживяването на такава силна емоция.

8. Помага на бебето да диша

Първият плач на бебето извън утробата е много важен вик. Бебетата получават кислорода си в утробата през пъпната връв. След като бебето се роди, то трябва да започне да диша самостоятелно. Първият вик е това, което помага на белите дробове на бебето да се адаптират към живота във външния свят.

Плачът също така помага на бебетата да изчистят излишната течност в белите дробове, носа и устата.

Научете повече: Как дишат бебетата в утробата? »

9. Помага на бебето да спи

Плачът може също да помогне на бебетата да спят по-добре през нощта. В малко проучване за бебешкия сън 43 участници използваха постепенно изчезване, известно още като контролиран плач, за да сложат бебетата си в леглото. С контролиран плач бебетата бяха оставени да плачат за определен брой минути преди намесата на родителите им. Плачът увеличава както продължителността на съня, така и намалява броя на събужданията на бебетата през нощта. Година по-късно изглежда, че плачът не увеличава стреса при кърмачетата или не влияе негативно на връзката родител-дете.

Кога трябва да потърсите помощ?

Да плачеш в отговор на нещо, което те прави щастлив или тъжен, е нормално и здравословно. Не се страхувайте да пролеете сълзи, ако почувствате нужда да се освободите. Прекомерният плач обаче е нещо, за което трябва да говорите с Вашия лекар. Ако плачът започне да пречи на ежедневните ви дейности, това може да е признак на депресия.

Други симптоми на депресия включват:

  • чувство на тъга или безнадеждност
  • чувство на раздразнителност или неудовлетвореност
  • промени в апетита или загуба или наддаване на тегло
  • липса на енергия
  • проблеми със съня или твърде много сън
  • необясними болки или болки
  • мисли за смърт или самоубийство

Ако имате мисли за самонараняване, обадете се на местните служби за спешна помощ. Ако живеете в Съединените щати, можете също да се обадите на National Suicide Prevention Lifeline на 800-273-TALK.

Колко трябва да плачеш?

Изследователи от университета в Тилбург поставиха плача под микроскоп. Техните резултати? Средно американските жени плачат 3,5 пъти всеки месец, докато американските мъже плачат около 1,9 пъти всеки месец. Средните стойности по държави варират значително. Средната стойност в Америка е в горния край на спектъра. Жените в Китай, например, плачат само около 1,4 пъти всеки месец. Съобщава се, че мъжете в България плачат само 0,3 пъти всеки месец.

За вкъщи

Добре е да плачеш. Може дори да ви е от полза. Ако почувствате нужда да плачете, не сдържайте сълзите си. Сълзите са нормален, здравословен начин за изразяване на емоции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss