9 задействания за епизоди на настроението на биполярно разстройство I и как да ги управлявате

Стресът, лошият сън и хормоналните промени са само няколко причини за епизоди на биполярно I настроение. Управлението на тези тригери може да ви помогне да се справите по-добре с това състояние.

Биполярното разстройство е състояние на психичното здраве, характеризиращо се с екстремни промени в настроението, активността и нивата на енергия. Характеризира се с циклични периоди на депресия и мания, състояние на възбуда и повишено настроение, което може да доведе до импулсивност и безпокойство.

Биполярно разстройство I е един от няколкото вида биполярно разстройство. Включва пълни епизоди на мания, със или без депресивни периоди.

Ако живеете с биполярно разстройство I, управлението на енергийните промени може да бъде предизвикателство. Дори ако правите всичко според плана си за лечение, определени задействания могат да предизвикат епизод на настроение.

1. Отрицателни житейски събития

Изправянето пред емоционално заредени моменти може да допринесе за симптомите на настроението, когато живеете с биполярно разстройство.

А 2016 преглед надлъжни изследвания потвърдиха, че негативните житейски събития предсказват увеличаване на биполярната депресия. По-стара проучване от 2014 г. установи, че този ефект е най-силен сред хората, живеещи с биполярно разстройство I в сравнение с биполярно разстройство II.

Смърт на любим човек, природни бедствия, прекъсване на връзката и загуба на работа са примери за големи житейски събития, които могат да имат този ефект.

2. „Добър“ стрес

Не само негативните събития могат да предизвикат епизод на биполярно разстройство I.

Каролайн Онишак, практикуваща психиатрична медицинска сестра в Чикаго, Илинойс, посочва, че дори положителните житейски събития или стресът могат да причинят промени в настроението.

„Дори добрите стресори, като започване на нова работа или преместване в нов дом, могат да нарушат равновесието на човека и да доведат до нестабилни настроения“, обяснява тя.

3. Нарушен сън

Биполярно разстройство I може да наруши съня, но нарушеният сън може също да повлияе на биполярното разстройство.

В 2017 проучване на повече от 3000 души с биполярно разстройство, загубата на сън е свързана с повишени епизоди на мания, особено при жени и тези, живеещи с биполярно разстройство I.

Работата през нощта, родителството и честите пътувания между часовите зони са неща, които могат да повлияят на качеството и количеството на вашия сън.

4. Промени в климата и времето

Промяната на сезоните е документирана като често срещан фактор за смяна на епизодите на настроението при биполярно разстройство.

Около 25% от хората с биполярно разстройство имат сезонно афективно разстройство. Това е вид депресия, свързана със смяната на сезоните.

Колко слънчева светлина сте изложени, може да играе роля. Но това е само част от пъзела.

Според авторите на проучване от 2020 г. промените в температурата, валежите, атмосферното налягане и облачността са фактори, които могат да допринесат за цикъла на биполярно настроение.

5. Употреба на вещества

Според Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве, 30% до повече от 50% от хората с биполярно разстройство ще развият разстройство, свързано с употребата на вещества в даден момент. Употребата на вещества може да влоши симптомите на биполярно I разстройство.

Алкохолът и развлекателните вещества създават химически промени в тялото ви.

Д-р Дейвид Фейфел, почетен професор по психиатрия в Калифорнийския университет в Сан Диего, обяснява: „Може би най-мощните тригери са някои психоактивни лекарства, както незаконни, така и предписани, като антидепресанти, стероиди, халюциногени и дори тежко поглъщане на канабис.“

Някои лекарства с рецепта, използвани за лечение на биполярно разстройство или други състояния, също могат да предизвикат епизод на биполярно настроение. Например, антидепресантите могат да предизвикат епизод на мания при някои хора с биполярно разстройство. За да се намали този риск, те често се предписват заедно със стабилизатори на настроението.

Може да говорите с Вашия лекар за това как Вашето лечение за биполярно разстройство или други състояния засяга Вашите симптоми.

6. Репродуктивни хормони

Екстремните хормонални промени могат да бъдат естествена част от живота, като например при бременност или менопауза.

Според малко проучване от 2015 г. на 56 жени, хормоналните промени по време на менопаузата са свързани както с повишени депресивни, така и с манийни епизоди при биполярно разстройство.

По-скорошен проучване от 2017 г. на 158 жени установиха, че хормоналните промени по време на менструация, след раждане и по време на менопаузата са свързани с влошаване на симптомите на биполярно настроение за много от участниците.

7. Тиреоидни хормони

Репродуктивните хормони не са единствените, които могат да предизвикат епизоди на биполярно I настроение.

„Недостатъчните нива на хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до депресия“, казва Onischak. „Изключително ниските нива на щитовидната жлеза, състояние, наречено микседем, може да предизвика мания и дори психоза. Нивата на щитовидната жлеза трябва да се проверят за всеки, който има първи епизод на мания.

8. Съпътстващи заболявания

Животът с биполярно разстройство може да бъде усложнен от други състояния, които идват със собствен набор от симптоми.

Кандис Коткин-Де Карвало, лицензиран социален работник от Морис Плейнс, Ню Джърси, казва: „Най-често срещаните психични разстройства, които се появяват заедно с биполярно разстройство, са тревожни разстройства, разстройства на личността и разстройства, свързани с употребата на вещества.“

Дейвид Цал, PsyD, клиничен психолог от Бруклин, Ню Йорк, добавя, че физическо заболяване или нараняване може също да предизвика депресия или мания.

Ако управлявате биполярно разстройство и друго състояние, говорете с лекар относно план за лечение, който може да ви помогне да управлявате симптомите си.

9. Недостиг на хранителни вещества

Въпреки че биполярното разстройство I е състояние на психичното здраве, това, което ядете (или не ядете), може да повлияе на настроението ви.

„Понякога недостигът на витамини, особено на витамини B12 или D, може да изложи човек на риск от депресия или нестабилност на настроението“, казва Onischak.

Може да работите с вашия лекар или регистриран диетолог, за да разработите план за хранене, който ще ви помогне да задоволите хранителните си нужди.

Биполярно разстройство без тригери

Tzall обяснява, че не всеки с биполярно разстройство ще има специфични задействания за своите епизоди и епизодите могат да се появят без видими задействания.

Тригерите не са изискване за диагностициране на биполярно разстройство. Можете да изпитате депресия или мания без конкретна причина.

Как да управлявате задействания

Знанието е сила, когато става въпрос за справяне с провокиращи настроението биполярно разстройство I.

Onischak казва, че едно от най-важните неща, които можете да направите, е да наблюдавате настроенията си и техните модели.

„Доставчиците често използват диабета като метафора“, обяснява тя. „Точно както хората с диабет трябва да се научат да следят кръвната си захар и да знаят какво може да доведе до висока или ниска кръвна захар, хората с биполярно разстройство трябва да се научат да наблюдават настроението си, за да идентифицират тригерите и да поддържат психичното си здраве.“

Въпреки че може да не успеете да избегнете всичките си тригери, има стъпки, които можете да предприемете, за да ги управлявате.

Практикувайте управление на стреса и релаксация

Стратегическото управление на стреса може да помогне по време на силен стрес или големи житейски събития, казва Kotkin-De Carvalho.

„За да помогнат за справяне със стресови ситуации, хората с биполярно разстройство могат да се научат да практикуват техники за релаксация и да разработят здравословни комуникационни стратегии с помощта на терапевт“, казва тя.

Хигиена на съня

Tzall препоръчва да се управляват причините за нарушения на съня чрез добра хигиена на съня.

„Поддържането на постоянен график за сън, избягването на кофеин и електроника преди лягане и създаването на релаксираща рутина за лягане може да помогне за регулиране на моделите на сън“, обяснява той.

Подпомага здравето на мозъка

Това, което е добро за вашия мозък, често е добро за регулиране на настроението.

Onischak препоръчва да говорите с вашия здравен екип за омега-3 мастни киселини, които според нея могат да предпазят от промени в настроението чрез укрепване на фосфолипидната мембрана, която обгражда всички клетки, включително невроните.

„Всичко, което насърчава здравето на мозъка, като упражнения, здравословна диета и възможности за релаксация и възстановяване, като йога или други приятни хобита, може да намали риска от епизоди на настроението“, казва тя.

Избягвайте наркотиците и алкохола

Наркотиците и алкохолът могат да влошат симптомите на биполярно разстройство и да попречат на лечението. Ако смятате, че наркотиците или алкохолът влияят на вашето биполярно разстройство, говорете с лекар за начини да намалите или спрете употребата си.

Говорете с лекар относно лечението

Лечението на биполярно разстройство може да включва комбинация от лекарства, психотерапия, терапии за мозъчна стимулация и промени в начина на живот. Лекарят може да ви помогне да разработите план за лечение, който да ви помогне да управлявате симптомите си.

Трябва също така да говорите с лекар за всички лекарства, които приемате за други здравословни състояния, за да сте сигурни, че няма да повлияят на лечението на биполярно разстройство.

Биполярно разстройство I се характеризира с епизоди на екстремни промени в настроението от мания до депресия. Редица фактори могат да предизвикат епизод на биполярно настроение, като стрес, хормонални промени и употреба на наркотици и алкохол. Някои хора могат да изпитат епизоди на настроение без видими задействания.

Проследяването на настроенията ви може да ви помогне да идентифицирате потенциални задействания. Може да не успеете да избегнете напълно вашите тригери. Но извършването на промени в начина на живот, като получаване на добър сън и практикуване на управление на стреса, както и следването на вашия план за лечение, може да ви помогне да управлявате симптомите на биполярно I разстройство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss