8 страхотни упражнения за ХОББ: Кое е най -доброто за вас?

Общ преглед

Затрудненото дишане може да накара хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) да почувстват, че не могат да спортуват. Но Вашият лекар може да насърчи физическата активност, тъй като може да подобри задух и други симптоми на ХОББ.

Бездействието, от друга страна, може да причини спад на сърдечно -съдовата функция и мускулната маса. С течение на времето може да се почувствате все по -без дъх всеки път, когато се упражнявате.

В резултат на това обикновените задачи като почистване на къщата или игра с деца могат да предизвикат кашлица и хрипове. Това може да повлияе на качеството ви на живот, причинявайки все по -заседнало поведение, загуба на независимост и дори депресия.

Как упражненията помагат за справяне със симптомите на ХОББ

Упражнението не може да обърне белодробното увреждане, но може да подобри физическата ви издръжливост и да укрепи дихателните мускули. Това може да ви помогне да се почувствате по -добре физически и психически и ще можете да участвате в повече дейности, без да губите дъх или да се уморявате.

Отнема време за изграждане на сърдечно -съдова издръжливост и за укрепване на дихателните мускули. Важно е да бъдете последователни и да установите редовна рутина за упражнения.

Някои хора правят грешката да спрат тренировките си, след като дишат по -добре. Ако се върнете към бездействие, задухът вероятно ще се върне.

Най -добрите упражнения за ХОББ

Преди да започнете някакъв нов вид упражнения, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. Ако имате умерена до тежка ХОББ, Вашият лекар може първо да Ви насочи към програма за белодробна рехабилитация.

Също така, ако използвате кислород, Вашият лекар може да предложи инструкции как да увеличите скоростта на кислородния си поток по време на тренировки, за да сте сигурни, че тялото Ви получава достатъчно кислород.

Преди да започнете тренировъчна програма, е полезно да практикувате дихателни упражнения за хора, живеещи с ХОББ. Правени редовно, те могат да направят физическото натоварване по -лесно и по -удобно.

След това изберете няколко вида упражнения или дейности, които наистина ви харесват. Намерете партньор за тренировка, с когото да се срещате редовно. Това ще направи голяма разлика в способността ви да се придържате към него.

Добрият избор за хора с ХОББ включва аеробни или сърдечно-съдови упражнения, както и съпротива на горната част на тялото или тренировки с тежести, за да укрепи сърцето, белите дробове и околните дихателни мускули.

По -долу са осем вида упражнения, които са добри възможности за хора с ХОББ:

 • ходене
 • джогинг
 • скачане на въже
 • колоездене
 • кънки
 • аеробика с ниско въздействие
 • плуване
 • тренировка за съпротива (с тежести или ленти за ръце)

Винаги се загрявайте и разтягайте преди тренировка и охладете след това. Това намалява стреса върху сърцето, мускулите и ставите.

Започнете бавно и постепенно увеличавайте интензивността и продължителността на тренировките. Може да започнете с цел да работите до 30 минути, четири пъти седмично.

Номинална скала за възприемано натоварване (RPE)

Скалата RPE е предназначена да измерва интензивността на вашето упражнение. Това е прост начин да оцените собственото си ниво на трудност за конкретна физическа активност. Това може да ви помогне да наблюдавате собствените си усилия, да останете в безопасна зона и да проследите собственото си подобрение.

Какво е ХОББ?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се отнася до група прогресиращи белодробни заболявания, които блокират въздушния поток и затрудняват дишането. Тези белодробни заболявания включват:

 • емфизем
 • хроничен бронхит
 • огнеупорна необратима астма

Симптомите на ХОББ включват задух, честа кашлица и стягане в гърдите. Според фондацията за ХОББ това състояние засяга приблизително 30 милиона души в Съединените щати.

Лекарства за ХОББ

След като бъдете диагностицирани с ХОББ, вероятно ще приемате лекарства с рецепта, за да контролирате симптомите и да подобрите дишането си. Могат да се предписват различни видове лекарства, като хапчета, бронходилататори и инхалаторни кортикостероиди.

Тези лекарства помагат за отпускане на мускулите около дихателните пътища и намаляват възпалението. В зависимост от тежестта на Вашето състояние, може да се наложи кислородна терапия, за да сте сигурни, че в кръвта Ви има достатъчно кислород.

Рискови фактори за ХОББ

До 90 процента от случаите на ХОББ са причинени от пушенето на цигари. Но и други фактори могат да играят роля.

Дългосрочното излагане на определени видове прах, химикали и изпарения (често на работното място) също може да увеличи риска.

ХОББ може да се развие и при хора, които никога не са пушили или са били изложени на замърсители. Заболяването може да се развие, ако имате дефицит на определен протеин в кръвта. Ако в тялото ви липсва този протеин, белите ви кръвни клетки могат да атакуват белите дробове, което води до увреждане на белите дробове.

Взимането

Правилното упражнение може да помогне за подобряване на симптомите на ХОББ и качеството на живот. Но говорете с Вашия лекар, преди да започнете някаква нова рутинна тренировка. Те могат да ви дадат конкретна информация за това как да спортувате безопасно въз основа на вашия индивидуален здравен профил.

Трябва да се стремите да поддържате сърдечната си честота на 50 до 80 процента от максималната си сърдечна честота (която е 220 минус възрастта ви), докато тренирате. Това може да е трудно за хората с ХОББ, но все пак трябва да бъде цел, към която да се работи.

Никога не е лоша идея някой да следи пулса си по време на тренировка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss