8 домашни средства за лечение на киселинен рефлукс/ГЕРБ

Какво е киселинен рефлукс/ГЕРБ?

Случайни киселини (киселинен рефлукс) може да се случи на всеки.

Според клиниката Mayo, ако изпитвате киселинен рефлукс повече от два пъти седмично, може да имате гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). В този случай киселините са само един от многото симптоми, заедно с кашлицата и болката в гърдите.

ГЕРБ първо се лекува с лекарства без рецепта (OTC), като антиациди, и промени в начина на живот или диетата. При по-тежки случаи може да са необходими лекарства с рецепта, за да се предотврати увреждане на хранопровода.

Докато конвенционалната медицина е най-често срещаната форма на лечение на ГЕРБ, има някои домашни средства, които можете да опитате да намалите случаите на киселинен рефлукс. Говорете с вашия гастроентеролог за следните опции.

1. Стремете се към здравословно тегло

Докато киселините могат да се случат на всеки, ГЕРБ изглежда е най-разпространен при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване.

Излишното тегло – особено в областта на корема – оказва по-голям натиск върху стомаха. В резултат на това сте изложени на повишен риск стомашните киселини да работят обратно в хранопровода и да причинят киселини.

Ако сте с наднормено тегло, клиниката Mayo предлага стабилен план за отслабване от 1 или 2 паунда на седмица. От друга страна, ако вече се смята, че имате здравословно тегло, тогава се уверете, че го поддържате със здравословна диета и редовни упражнения.

2. Знайте кои храни и напитки да избягвате

Без значение какво е теглото ви, има известни известни задействащи храни и напитки, които могат да увеличат риска от киселинен рефлукс. При ГЕРБ трябва да бъдете особено внимателни към предмети, които могат да доведат до симптоми. Опитайте се да избягвате следните храни и напитки:

 • доматен сос и други продукти на доматена основа
 • храни с високо съдържание на мазнини, като продукти за бързо хранене и мазни храни
 • пържени храни
 • сокове от цитрусови плодове
 • Газирани напитки
 • кофеин
 • шоколад
 • чесън
 • лук
 • мента
 • алкохол

Чрез ограничаване или избягване на тези тригери като цяло, може да изпитате по-малко симптоми. Може също да искате да водите дневник на храните, за да ви помогне да идентифицирате проблемните храни.

Пазарувайте за a хранителен дневник.

3. Яжте малко, седнете още малко

Яденето на по-малки хранения оказва по-малък натиск върху стомаха, което може да предотврати обратния поток на стомашни киселини. Като ядете по-малки количества храна по-често, можете да намалите киселините и яжте по-малко калории като цяло.

Също така е важно да избягвате да лягате след хранене. Това може да предизвика киселини.

В Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) препоръчва да изчакате три часа след хранене. След като си легнете, опитайте да повдигнете главата си с възглавници, за да избегнете киселини през нощта.

4. Яжте храни, които помагат

Няма една магическа храна, която да лекува киселинен рефлукс. И все пак, в допълнение към избягването на задействащи храни, няколко други промени в диетата могат да помогнат.

Първо, Американската академия на семейните лекари препоръчва ястия с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Намаляването на приема на мазнини с храната може впоследствие да намали симптомите ви, докато приемането на достатъчно протеини и фибри ще ви поддържа сити и ще предотврати преяждането.

Опитайте да включите някои от тези храни в диетата си, за да подпомогнете киселинния си рефлукс. След всяко хранене може дори да помислите за дъвчене на нементова дъвка. Това може да помогне за увеличаване на слюнката в устата ви и да предпази киселината от хранопровода.

Пазарувайте за нементова дъвка.

5. Откажете цигарите

В случай, че имате нужда от друга причина да се откажете от тютюнопушенето, киселините са една от тях. И това е голямо за хората с ГЕРБ.

Тютюнопушенето уврежда долния езофагеален сфинктер (LES), който е отговорен за предотвратяване на стомашните киселини да се поддържат. Когато мускулите на LES са отслабени от тютюнопушенето, може да получите по-чести епизоди на киселини. Време е да се откажете от пушенето. Ще се почувстваш по-добре.

Пасивното пушене също може да бъде проблематично, ако се борите с киселинен рефлукс или ГЕРБ. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се откажете от пушенето.

6. Разгледайте потенциалните билкови лекарства

Следните билки са използвани за ГЕРБ:

 • лайка
 • женско биле
 • маршмелоу
 • хлъзгав бряст

Те се предлагат под формата на добавки и тинктура, както и чайове.

Недостатъкът на тези билки е, че няма достатъчно изследвания, които да докажат, че те действително могат да лекуват ГЕРБ. Освен това те могат да попречат на лекарствата, които може да приемате – консултирайте се с лекар преди употреба.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) FDA не наблюдава билки и добавки.

Въпреки това, личните отзиви съобщават, че билките могат да бъдат естествен и ефективен начин за намаляване на симптомите на ГЕРБ. Не забравяйте да закупите билки от реномиран източник.

7. Избягвайте тесните дрехи

Няма нищо лошо в носенето на тесни дрехи – тоест, освен ако не изпитвате симптоми на ГЕРБ.

Носенето на прекалено тесни дрехи може да увеличи епизодите на киселинен рефлукс. Това важи особено за стегнатите долнища и колани: и двете оказват ненужен натиск върху корема, като по този начин допринасят за риска от киселини. За да предотвратите киселинния рефлукс, разхлабете дрехите си.

8. Опитайте техники за релаксация

Самият ГЕРБ може да бъде много стресиращ. Тъй като мускулите на хранопровода играят голяма роля в поддържането на стомашните киселини там, където им е мястото, може да ви помогне да научите техники, които могат да отпуснат както тялото, така и ума.

Йога има огромни ползи, като насърчава осъзнаването на ума и тялото. Ако не сте йогин, можете дори да опитате тиха медитация и дълбоко дишане за няколко минути няколко пъти на ден, за да укротите нивата на стрес.

Outlook

Домашните лекарства могат да помогнат за облекчаване на епизода на киселини от време на време, както и някои случаи на ГЕРБ. Когато се появи продължителен, неконтролиран киселинен рефлукс, вие се излагате на по-висок риск от увреждане на хранопровода. Това може да включва язви, стеснен хранопровод и дори рак на хранопровода.

Все пак е важно да знаете, че домашните лекарства сами по себе си може да не работят за киселинен рефлукс и ГЕРБ. Говорете с гастроентеролог за това как някои от тези лекарства могат да допълнят план за медицинско лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss