7 съвета за отказване от пушенето, когато сте бременна

Пушенето затруднява получаването на кислород от развиващия се плод. Спирането може да бъде трудно, но помощните средства за спиране на тютюнопушенето като естествени лекарства, никотинова заместителна терапия (NRT) и приложения могат да ви помогнат да се придържате към плана си за отказване и да доведат до по-добро здраве за вас и вашето бебе.

Ако сте бременна и в момента пушите, може да сте попаднали на мита, че спирането на никотина ще навреди на развиващото се бебе. В действителност, продължаването на пушенето по време на бременност е по-вероятно да причини вреда и отказването от пушенето възможно най-скоро е най-здравословната стъпка и за двама ви.

Пушенето ви излага на токсични и причиняващи рак вещества, включително арсен, формалдехид и олово.

Може би вече знаете някои от начините, по които тези вещества могат да повлияят на здравето ви като цяло. По време на бременност пушенето представлява някои допълнителни рискове, включително:

 • преждевременно раждане и ниско тегло при раждане

 • цепнатина на устната или небцето
 • синдром на внезапна детска смърт (SIDS)
 • плацента превия
 • прееклампсия
 • дълбока венозна тромбоза

Експертите предполагат, че спирането на цигарите до 15-та седмица от бременността може да предложи най-много ползи, но отказването от тютюнопушенето във всеки един момент от бременността може да подкрепи здравето на вашето бебе. Спирането на пушенето преди появата на вашето бебе също означава, че ще го предпазите от ефектите на пасивното пушене, като астма, ушни инфекции и бронхит.

Готови ли сте да спрете да пушите, но не сте сигурни как да започнете? Тези седем съвета могат да ви помогнат.

1. Ускорете се

много експерти повярвайте, че хладнокръвието, което означава, че премахвате целия никотин наведнъж, е най-ефективният начин да се откажете.

Но докато работите за отказване, може да откриете, че пушите, когато не сте възнамерявали. Ако това се случи, опитайте се да не се притеснявате или да се срамувате от това, че отново пушите. Може да вземе отвсякъде 5 до 30 опитаако не и повече, за успешното отказване от цигарите.

Всеки ден без тютюнев дим може да помогне на вашето бебе да стане по-силно и да получи повече кислород, което допринася за вашия напредък. Нещо повече, можете да опитате да се откажете отново веднага.

Имайте предвид също, че подходът на студената пуйка не работи за всички – и това е ОК.

2. Помислете за никотинова заместителна терапия (NRT)

Ако се притеснявате, че симптомите на абстиненция от пълното отказване от никотина ще се почувстват твърде непреодолими, за да ги управлявате, НЗТ може също да ви помогне да се откажете от пушенето.

Въпреки че NRT все още може да представлява известен риск за развиващия се плод, тя може да е по-безопасно отколкото да продължите да пушите, особено ако пушите много.

Изследване от 2022 г. подчертава, че по-бързо действащите форми на NRT, като дъвки, таблетки за смучене и спрейове, вероятно са по-безопасни за употреба по време на бременност, отколкото по-дълго действащите форми като никотиновия пластир. Това е така, защото по-бързо действащата НЗТ ограничава експозицията на плода на никотин.

Също така може да е по-безопасно да избягвате лекарства за спиране на тютюнопушенето, отпускани с рецепта, като бупропион или варениклин, освен ако Вашият лекар не каже друго. Рисковете от приема им по време на бременност остават относително неизвестни.

Преди да започнете каквато и да е форма на NRT, най-добре е да се консултирате с вашия лекар или специалист по раждане, като например акушерка, и да съставите план заедно.

3. Включете вашето домакинство

Има по-голяма вероятност да запазите напредъка си при отказване от цигарите, ако другите във вашето домакинство не пушат или също работят върху отказването, според проучване от 2018 г.

Ако някой, с когото живеете, пуши, може да искате да го насърчите да се откаже с вас. Това може да ви осигури отговорен приятел и да направи по-вероятно домът ви да бъде без тютюнев дим, когато се появи бебето.

Може също да намерите за полезно да премахнете всякакви напомняния за пушене от жилищното си пространство, за да не мислите за това. Това може да означава изхвърляне на цигари и запалки, както и постепенно премахване на мебели и дрехи, които миришат на дим.

4. Използвайте разсейващи фактори

Насочването на енергията ви към друга дейност е обичайна стратегия, когато става въпрос за отказване от тютюнопушенето.

Популярните заместващи дейности включват:

 • разхождам се
 • изпиване на чаша вода или чаша чай

 • правейки занаяти като плетене или оригами
 • дъвка

В малко проучване от 2019 г., изследващо техники за преодоляване на бариерите пред отказване от тютюнопушенето по време на бременност, някои участници казаха, че упражненията помагат за облекчаване на стреса и ги разсейват от мисълта за пушене.

5. Изследвайте природните средства

Много хора, които пушат, установяват, че подходите на допълнителната алтернативна медицина (CAM) им помагат да спрат да пушат.

Някои примери за допълващи се подходи включват:

 • Акупунктура: Този подход може да намали симптомите на отнемане на никотин, което може да ви помогне да се придържате към плана си за отказване. Не само, че експертите смятат акупунктурата като цяло за безопасна по време на бременност, този подход може също да ви помогне да управлявате симптомите на бременността като болки.
 • Хипнотерапия. Хипнотерапията може да ви помогне да повишите увереността си в способността си да спрете да пушите и някои доказателства в преглед на изследване от 2022 г. показват, че може да се окаже по-ефективна от NRT. Тъй като хипнотерапията не включва никакви лекарства, може да е особено полезно да се опита по време на бременност.
 • Медитация на вниманието. Медитацията може да ви помогне да се справите със силни емоции, които могат да предизвикат желание за пушене. В преглед от 2016 г. 25,2% от участниците, които са използвали обучение за внимателност, за да се откажат от тютюнопушенето, са останали въздържани за 4 месеца или повече, в сравнение с 13,6% от участниците, които не са опитали подходи за внимателност.

FYI

Авторите на преглед от 2022 г. казват, че няма достатъчно доказателства, за да се определи дали вниманието може да помогне на хората да спрат да пушат.

Все пак много хора, които се опитват да откажат цигарите, могат да намерят практики като йога и медитация както полезни, така и безопасни по време на бременност.

6. Опитайте приложение

Приложенията за отказване от тютюнопушене могат да бъдат ефективни, но е важно да се вземе предвид качеството на приложението и дали е подкрепено с доказателства.

А Проучване от 2020 г установи, че приложенията, моделирани около терапията на приемане и обвързване (ACT) и приемането на задействания от тютюнопушене, работят по-добре за отказване от тютюнопушенето, отколкото приложения, които учат хората да избягват задействащите фактори.

Ако живеете в Съединените щати, можете също да се регистрирате за текстовата програма SmokefreeMOM, която ще ви изпраща ежедневни текстови съобщения, които ви насърчават да останете на път.

7. Обединете усилията си със здравен специалист

Ако пушите, добра идея е да уведомите Вашия лекар или специалист по раждане, като например акушерка, за да могат те да Ви осигурят професионални насоки и подкрепа, докато се откажете.

Те могат също така да ви помогнат да разберете подходящото темпо за отказване и да предложат насоки за помощни средства за отказване от тютюнопушенето, като NRT или естествени лекарства, които можете безопасно да използвате по време на бременност.

Вашият лекар може също да ви насочи към специалист по психично здраве, който може да предложи емоционална подкрепа при всякакви предизвикателства, които възникват, докато работите за отказване.

Някои доказателства от 2017 г. сочат, че поддържащото консултиране може да улесни спирането на пушенето, което може да намали шансовете бебето ви да има ниско тегло при раждане.

Долния ред

Отказването на тютюнопушенето по време на бременност е един от най-важните начини, по които можете да поддържате добри здравни резултати за вас и вашето бебе.

Без съмнение, отказването може да бъде предизвикателство и е много често да започнете да пушите отново, докато се опитвате да се откажете. Разбира се, това не означава, че трябва да се откажете. Много хора спират да пушат много пъти, преди да излязат напълно без тютюнев дим, така че винаги можете да опитате отново.

Не забравяйте също, че подкрепата от вашия лекар, родилния екип и близките ви може да извърви дълъг път към успешното спиране на цигарите.


Кортни Телоян е писателка, чиито произведения са публикувани в Healthline, Psych Central и Insider. Преди това е работила в редакторските екипи на Psych Central и GoodTherapy. Нейните области на интерес включват холистични подходи към здравето, особено благосъстоянието на жените, и теми, съсредоточени около психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss