6 причини да приемате ДМТ за МС, дори когато се чувствате „добре“

Множествената склероза (МС) не е лечима, но приемането на болест-модифициращи терапии (ДМТ) може да помогне за намаляване на броя на рецидивите на МС и бавното прогресиране на заболяването. Въпреки това решението да вземете ДМТ не винаги е лесно, особено скоро след поставянето на диагнозата.

Някои хора се притесняват да приемат лекарства, които могат да причинят странични ефекти, когато нямат никакви симптоми на МС. Освен това лекарствата за МС са скъпи. Поради тези и други причини, едно проучване установи, че до 40% от участниците с МС са спрели приема на DMT в рамките на 1 година след започването им.

Важно е да се претеглят рисковете спрямо ползите от приема на каквото и да е лекарство. Разговорът с вашия лекар за това как тези лекарства могат да ви повлияят може да ви помогне да вземете правилните решения за лечение занапред.

Има няколко добри причини да продължите лечението си с МС. Ето шест от тях.

По-малко рецидиви

До 90% от хората, живеещи с МС, имат пристъпно-ремитентна форма на заболяването. Това идва с периоди, в които старите симптоми избухват или се развиват нови симптоми като умора, промени в зрението и слабост. Тези симптомни атаки са последвани от периоди без симптоми на пълно или частично възстановяване, наречени ремисия.

Приемането на DMT е един от начините да намалите броя на рецидивите на МС, които имате. Едно изследване установиха, че хората, които продължават да приемат лекарствата си, имат 42% по-малък риск от рецидив, отколкото тези, които не приемат лекарствата си, както е предписано.

По-малко тежки рецидиви

Рецидивите варират от леки симптоми, които са едва забележими, до тежки симптоми, които могат да нарушат ежедневието ви. Все още може да имате рецидиви, докато приемате ДМТ, но те вероятно ще бъдат по-леки. Това означава, че симптомите ще бъдат по-леки и по-малко разрушителни за живота ви.

По-бавно увреждане на МС

При МС имунната система атакува миелина, изолацията, която обвива и защитава нервните клетки. Без това защитно покритие нервните клетки се увреждат. В резултат на това нервните сигнали не могат да пътуват, както обикновено, от мозъка и гръбначния мозък до останалата част от тялото ви.

МС е прогресивно заболяване. Увреждането на мозъка и гръбначния мозък се натрупва с течение на времето, дори когато нямате активни симптоми. DMT спират това увреждане и забавят прогресирането на болестта.

Тези лекарства действат, като намаляват възпалението, което води до увреждане на нервната система. Като доказателство, хората, които приемат DMT, имат по-малко лезии в мозъка и гръбначния мозък при сканиране с магнитен резонанс (MRI).

По-малко нужда от болничен престой

Около 1 на всеки 4 души с МС трябва да ходят в болница всяка година, процент много по-висок, отколкото в общата популация. Рецидивите са една от най-честите причини за тези посещения в болница.

Тъй като ДМТ забавят МС и нейните увреждания, те могат да ви предпазят от болницата.

Изследванията са установили, че хората с МС, които приемат лекарствата си според предписанията, са по-малко склонни да бъдат хоспитализирани, отколкото тези, които спират приема на DMT. Рискът от болничен престой е до 44% по-ниски при хора, които са на DMT, в зависимост от вида на лекарството, което приемат.

По-нисък риск от увреждане

Ранното започване на лечението и продължаването му може да помогне за предотвратяване на проблеми с мобилността. Хората, които имат по-голям брой рецидиви и по-тежки симптоми, особено през първите 2 години след диагностицирането, са по-вероятно да имате по-лоша МС.

А Проучване от 2021 г анализира данни от регистър на повече от 14 000 души с МС. Изследователите установяват, че оставането на лечение с ДМТ намалява увреждането с до 44% и намалява вероятността от нужда от помощно средство за ходене като бастун или проходилка с 67%.

Още едно изследване показват, че хората, приемащи DMT, се възстановяват по-пълно след рецидив. Пълното възстановяване след всеки рецидив може да намали риска от увреждане, свързано с МС, в бъдеще.

Намаляване на разходите

ДМТ са скъпи лекарства. През 2022 г. средната цена на година за марково лекарство е била близо 94 000 долара, според Националното общество за МС. Дори и с добра здравна застраховка, може да се наложи да покриете доплащания и други разходи от джоба ви.

Дори и така, оставането на вашето лекарство има предимство в цената. Приемането на DMT може да предотврати видовете тежки симптоми и увреждания, които иначе биха довели до скъп престой в болница.

Според проучване от 2022 г. хората, които са приемали редовно лекарствата си в продължение на цяла година, са похарчили повече от 8 500 долара по-малко за медицински разходи от тези, които не са били последователни в приемането на своя DMT. След 2 години на DMT, спестяванията почти се удвоиха до повече от $16 000 за тези, които се придържаха към своя режим на лечение.

Вземането

Има причини да се подхожда предпазливо към ДМТ след диагноза МС. Тези лекарства могат да причинят нежелани реакции, които може да ви разтревожат – особено ако нямате никакви симптоми от МС. И все пак има много причини да ги приемате, включително по-ниски нива на рецидиви, по-малко тежки рецидиви и по-малко увреждане в дългосрочен план.

Обсъдете всички притеснения относно вашето лекарство с лекаря, който лекува вашата МС. Има начини за управление на разходите за лечение и страничните ефекти. Днес се предлагат много различни DMT и има голям шанс да намерите такъв, който е едновременно достъпен и поносим.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss