15 забавни факта за скелетната система

Вашата скелетна система е за тялото ви това, което дървото и тухлите са за една къща. Със силна основа тялото ви е проектирано да изпълнява множество невероятни задачи, от бягане до раждане.

Научете за скелетната система и някои уникални любопитни факти, които може би никога не сте знаели за костите, хрущялите и връзките, които изграждат вашата скелетна система.

1. Вашият скелет е направен от повече от 200 кости

Вътре в тялото ви са 206 кости. Всяка кост играе много важна роля за правилното функциониране на всички механики на тялото ви. Ако една кост е счупена, всички кости около нея не могат да изпълняват правилно задълженията си.

2. Тялото има два вида кости

Може да мислите за костта като за твърд, плътен материал, но само един вид кост е такъв. Тази плътна, твърда кост се нарича кортикална кост. Кортикалните кости са предимно „структурни“ кости.

Вторият тип, трабекуларната кост, е мека и гъбеста. Често се намира в големите кости и в таза, ребрата и черепа. Въпреки че е по-малко плътен от кортикалната кост, той все още е доста твърд и защитен.

3. Костите са пълни с гъбеста тъкан

Костният мозък е гъбеста субстанция, която се намира в големи кости като бедрата, таза и бедрената кост. Костният мозък съдържа стволови клетки. Стволовите клетки са отговорни за производството на много от най-важните клетки на тялото ви, включително кръвни, мозъчни, сърдечни и костни клетки.

4. Бебетата се раждат с 300 кости

Възрастните ще имат само 206 кости, но бебетата се раждат с още почти 100. Не че костите изчезват, когато остареем. Вместо това, тези малки кости се сливат заедно, за да образуват по-големите кости на скелетната система.

5. Най-малката кост в тялото е в ухото ви

Стремето, костта във вътрешното ви ухо, е най-малката от всичките си кости. Тази кост понякога се нарича и стреме поради Y формата си. Заедно с костите на наковалнята и чука, стремето помага да преведе звуците, които чувате, във вълни, които мозъкът ви може да разбере.

6. Най-дългата кост в тялото е в крака ви

Бедрената кост, която минава от бедрото ви до коляното, е най-дългата и най-голямата кост в тялото ви. Освен това е и най-силният. Помислете само за цялото тегло, което костите понасят за един ден. Нищо чудно, че е толкова силен!

7. Костите са предназначени да понесат побой

Да, костите могат да се счупят. Но те са проектирани да издържат на ежедневното износване. Например някои кости трябва да могат да абсорбират два до три пъти вашето телесно тегло в сила. Те също трябва да са устойчиви. Вие вземете 1 до 3 милиона стъпки на година, така че костите се изграждат, за да се използват постоянно.

8. Повече от половината кости са в ръцете и краката

Имате общо 206 кости и 106 от тях са във вашите ръце и крака.

9. Една кост не е свързана с други кости

Хиоидната кост, която е в гърлото ви, е единствената кост, която не се свързва със става. Хиоидът е отговорен за задържането на езика ви на място.

10. Повечето хора имат 12 ребра, но някои имат 13

13-то ребро е рядко – само 1 процента от хората се раждат с него. При повечето хора това допълнително ребро, наречено шийно ребро, може да причини медицински проблеми като болка във врата. Поради тази причина хората, родени с това допълнително ребро, често го премахват.

11. Най-голямата става в тялото ви е коляното

В колянната става се свързват три кости: бедрената ви кост, пищяла и пателата. Тези три големи кости изискват еднакво голяма става, за да ги свържат. Ето защо коляното ви е най-голямата става в тялото ви.

12. Скелетната система не е толкова разпространена в света

Хората са част от група същества, наречени гръбначни. Това означава, че нашите кости са покрити от система от тъкани и кожа. Само 10 процента от животните в света (включително хората) са гръбначни.

Останалите 90 процента са безгръбначни. Костите им са от външната страна на тялото.

13. Костите са здрави, но зъбите са по-силни

Емайлът на зъбите ви, които се считат за част от вашата скелетна система, всъщност е по-здрав от костите. Емайлът предпазва деликатните нерви и тъкани във вашите зъби. Инч за инч, зъбите ви могат да понесат повече износване, отколкото която и да е от другите ви кости.

14. Костите са естествени лечители

Когато счупите кост, тялото ви ще започне работа, произвеждайки нови костни клетки и ще помогне за заздравяването на счупването. Гипс или скоба просто гарантират, че костта заздравява права, така че да нямате повече проблеми в бъдеще.

15. Можете да ядете своя път към по-здрави кости

Костите губят сила с течение на времето. За да ги поддържате силни, трябва да ядете храни, богати на калций, като млечни продукти, броколи и малко риба. Упражненията, особено упражненията с тежести, също помагат да се поддържат костите здрави.

Скелетната система може да ви поддържа през целия живот на движение. Правилната грижа за него гарантира, че можете да се движите по-дълго, да изпитвате повече и да имате по-добро здраве. Знаейки как да се грижите правилно за костите си, може да изминете дълъг път към здравословен, пълноценен живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss