10 признака на скрит нарцисизъм

момиче, покриващо устата си с коса

Терминът „нарцисист“ се разхвърля много. Често се използва като общоприет за описание на хора с някакви черти на нарцистично личностно разстройство (NPD).

Тези хора може да изглеждат егоцентрични или толкова фокусирани върху собствената си важност, че са загубили връзка с реалността. Или може би изглежда, че не ги е грижа за другите и разчитат на манипулация, за да получат това, което искат.

В действителност NPD не е толкова просто. Среща се в широк спектър, който включва набор от потенциални черти. Експертите обикновено са съгласни, че има четири различни подтипа. Един от тях е скрит нарцисизъм, наричан още уязвим нарцисизъм.

Скритият нарцисизъм обикновено включва по-малко външни признаци на „класически“ NPD. Хората все още отговарят на критериите за диагноза, но имат черти, които обикновено не се свързват с нарцисизъм, като:

 • срамежливост
 • смирение
 • чувствителност към това, което другите мислят за тях

Следните признаци могат също да сочат скрит нарцисизъм. Имайте предвид, че само квалифициран специалист по психично здраве може да диагностицира състояние на психично здраве.

Ако сте забелязали тези черти у любим човек, насърчете го да потърси подкрепа от терапевт, обучен да помага на хора с личностни разстройства.

Висока чувствителност към критика

NPD обикновено включва несигурност и лесно увредено чувство за самочувствие. Това може да се прояви в скрит нарцисизъм като изключителна чувствителност към критика.

Тази чувствителност не е уникална за NPD, разбира се. Повечето хора не обичат критиката, дори градивната критика. Но обръщането на внимание на това как някой реагира на реална или възприемана критика може да предложи повече представа за това дали гледате на нарцистичната чувствителност.

Хората с прикрит нарцисизъм могат да правят пренебрежителни или саркастични забележки и да се държат така, сякаш са над критиката. Но вътрешно те може да се чувстват празни, унижени или разярен.

Критиката заплашва идеализирания им възглед за себе си. Когато получат критика вместо възхищение, те могат да го понесат доста трудно.

Пасивна агресия

Повечето хора вероятно са използвали тази тактика за манипулация в един или друг момент, вероятно без да го осъзнават. Но хората с прикрит нарцисизъм често използват пасивно-агресивно поведение, за да предадат неудовлетвореност или да се накарат да изглеждат превъзходни.

Две основни причини водят до това поведение:

 • дълбоко вкоренената вяра, че тяхната „специалност“ им дава право да получат това, което искат
 • желанието да се върне на хората, които са ги обидили или са имали по-голям успех

Пасивно-агресивното поведение може да включва:

 • саботиране на нечия работа или приятелства
 • дразнещи или подигравателни забележки, оформени като шеги

 • тихо лечение
 • фино прехвърляне на вина, което кара другите хора да се чувстват зле или да поставят под въпрос какво наистина се е случило
 • отлагане на задачи, които смятат за под себе си

Склонност да се принизяват

Потребността от възхищение е ключова черта на NPD. Тази нужда често кара хората да се хвалят с постиженията си, често като преувеличават или откровено лъжат.

Мори Джоузеф, PsyD, предполага, че това може да е свързано с вътрешни проблеми със самочувствието.

„Хората с нарцисизъм трябва да прекарват много време, за да се уверят, че не изпитват лоши чувства, че не се чувстват несъвършени, срамувани, ограничени или малки“, обяснява той.

Хората с прикрит нарцисизъм също разчитат на другите, за да изградят самочувствието си, но вместо да говорят за себе си, те са склонни да се принизяват.

Те могат да говорят скромно за своя принос с основна цел да спечелят комплименти и признание. Или могат да предложат комплимент, за да получат такъв в замяна.

Срамежлив или оттеглен характер

Скритият нарцисизъм е по-силно свързан с интроверсия, отколкото други видове нарцисизъм.

Това е свързано с нарцистичната несигурност. Хората с NPD се страхуват дълбоко да не видят техните недостатъци или неуспехи от другите. Излагането на най-съкровените им чувства за малоценност би разбило илюзията за тяхното превъзходство. Избягването на социални взаимодействия помага за намаляване на шансовете за излагане.

Хората с прикрит нарцисизъм могат също да избягват социални ситуации или връзки, които нямат ясни ползи. Те едновременно се чувстват превъзходни и са склонни да не се доверяват на другите.

Изследвания от 2015 г. също така сочат, че управлението на дистреса, свързан с NPD, може да бъде емоционално изтощаващо, оставяйки малко енергия за развиване на смислени взаимоотношения.

Грандиозни фантазии

Хората с прикрит нарцисизъм обикновено прекарват повече време в мислене за своите способности и постижения, отколкото в разговор за тях. Може да изглеждат самодоволни или да имат отношение „ще ти покажа“.

„Те може да се оттеглят във фантазията, във вътрешен наративен свят, който не е еквивалентен на реалността, където имат надута важност, сили или специалност, противоположна на това, което е действителният им живот“, казва Джоузеф.

Фантазиите могат да включват:

 • да бъдат признати за своите таланти и повишени в работата
 • се възхищават за тяхната привлекателност навсякъде, където отидат
 • получава похвала за спасяването на хора от бедствие

Чувство на депресия, безпокойство и празнота

Скритият нарцисизъм включва по-висок риск от съпътстваща депресия и тревожност в сравнение с други видове нарцисизъм.

Има две основни причини за това:

 • Страхът от провал или излагане може да допринесе за тревожност.
 • Разочарованието от идеализираните очаквания, които не съвпадат с реалния живот, и невъзможността да получите необходимата оценка от другите, може да предизвика чувство на негодувание и депресия.

Чувството на празнота и мислите за самоубийство също са свързани с прикрит нарцисизъм.

„Хората, подложени на дълбок натиск, за да бъдат приятни и симпатични за себе си, трябва да положат много усилия, за да запазят това и да запазят самочувствието си. Неуспехът да се поддържа тази илюзия включва лошите чувства, които идват с реалността на провала“, казва Джоузеф.

Склонност към задържане на обиди

Някой с прикрит нарцисизъм може да таи злоба за дълго време.

Когато вярват, че някой се е отнасял несправедливо с тях, може да се почувстват яростни, но да не кажат нищо в момента. Вместо това е по-вероятно да изчакат идеална възможност да накарат другия да изглежда зле или да си отмъсти по някакъв начин.

Това отмъщение може да бъде фино или пасивно-агресивно. Например, те могат да започнат слух или да саботират работата на човека.

Те могат също да изпитват злоба към хора, които печелят похвала или признание, на което смятат, че имат право, като например колега, който получава заслужено повишение.

Тези обиди могат да доведат до огорчение, негодувание и желание за отмъщение.

Завистта

Хората с NPD често завиждат на хората, които имат неща, които смятат, че заслужават, включително богатство, власт или статус. Те също така често вярват, че другите им завиждат, защото са специални и превъзходни.

Хората с прикрит нарцисизъм може да не обсъждат външно тези чувства на завист, но могат да изразят горчивина или негодувание, когато не получават това, което вярват, че заслужават.

Чувство за неадекватност

Когато хората с прикрит нарцисизъм не могат да отговарят на високите стандарти, които си поставят, те може да се почувстват неадекватни в отговор на този провал.

Тези чувства на неадекватност могат да предизвикат:

 • срам
 • гняв
 • чувство на безсилие

Джоузеф предполага, че това се основава на проекция.

Хората с NPD имат нереалистични стандарти за себе си, така че те несъзнателно предполагат, че други хора също ги придържат към тези стандарти. За да отговарят на тях, те трябва да са свръхчовеци. Когато осъзнаят, че всъщност са просто хора, те се срамуват от този „провал“.

Самообслужваща „емпатия“

Противно на общоприетото схващане е възможно поне хората с NPD шоу емпатия. Но те прекарват толкова много време, опитвайки се да изградят самочувствието си и да установят важността си, че това често им пречи, според Джоузеф.

Хората с прикрит нарцисизъм, по-специално, може да изглежда да имат съпричастност към другите. Може да изглеждат готови да помогнат на другите или да поемат допълнителна работа.

Може да ги видите да извършват акт на доброта или състрадание, като например да дават пари и храна на някой, който спи на улицата, или да предлагат свободната си спалня на член на семейството, който е бил изгонен.

Но те обикновено правят тези неща, за да спечелят одобрението на другите. Ако не получават похвала или възхищение за своята жертва, те може да се почувстват огорчени и негодуващи и да направят забележки за това как хората се възползват и не ги оценяват.

Долния ред

Нарцисизмът е по-сложен, отколкото се представя в поп културата. Докато хората с нарцистични наклонности може да изглеждат като лоши ябълки, които трябва да се избягват, Джоузеф изтъква важността на чувствителността към нарцистичната динамика.

„Всеки ги има. Всички искаме да се чувстваме добре в собствените си очи. Всички сме под натиск да бъдем като нашите идеали, да се превърнем в определен образ и правим всякакви неща, за да създадем илюзията, че сме добре, включително да лъжем себе си и другите“, казва той.

Някои хора имат по-лесно време от други с регулирането на тези чувства и емоции. Тези, които се борят с тях, може да са по-склонни да развият NPD или друго личностно разстройство.

Ако някой, когото познавате, има признаци на NPD, не забравяйте да се погрижите и за себе си. Внимавайте за признаци на злоупотреба и работете с терапевт, който може да предложи насоки и подкрепа.


Кристал Рейпол преди това е работила като писател и редактор за GoodTherapy. Нейните интереси включват азиатски езици и литература, японски превод, готвене, природни науки, сексуална позитивност и психично здраве. По-специално, тя се ангажира да помогне за намаляване на стигмата около проблемите с психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss