Чест симптом на COVID-19 ли е главоболието?

Мъж седи на диван, с пръсти, притиснати към носа, за да облекчи главоболието.

COVID-19 е респираторно заболяване, което може да засегне белите ви дробове. Причинява се от новия коронавирус, известен клинично като SARS-CoV-2.

Установени са няколко симптома на COVID-19. Един от тези симптоми е главоболие.

Чест симптом ли е главоболието и как се различава от напрежението, клъстерното главоболие или мигрената?

За отговори на тези и други въпроси продължете да четете, докато разглеждаме по-отблизо COVID-19 и главоболието, други симптоми, за които трябва да внимавате, и кога е важно да получите медицинска помощ.

Чест симптом на COVID-19 ли е главоболието?

Главоболието е потенциален симптом на COVID-19. В коя точка от инфекцията обикновено се появява, все още се установява.

Към днешна дата има главоболие е докладван както в ранна, така и в късна фаза на инфекция, като по-късното главоболие вероятно е свързано с влошаване на заболяването.

Главоболието може да бъде и симптом на COVID-19 при хора с мигрена. В тези случаи е имало главоболие докладвано както се появява преди появата на по-типични симптоми на COVID-19, като треска и кашлица.

Проучванията започнаха да разглеждат колко често е главоболието при COVID-19. Точните числа могат да варират в зависимост от изследваната популация. Изследванията установиха, че се е случило наоколо 11 до 34 процента от хора, хоспитализирани с COVID-19.

Тази оценка е в съответствие с докладите както от Световната здравна организация (СЗО), така и от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC):

 • Доклад на СЗО, който разглежда над 55 000 потвърдени случая на COVID-19, установи, че е докладвано главоболие в 13,6 процента от тези случаи.
 • Доклад на CDC за хора, хоспитализирани с COVID-19, установи, че е докладвано главоболие 9,6 до 21,3 процента от времето, в зависимост от възрастта на индивида. Установено е, че главоболието е по-често срещан симптом при хора на възраст под 65 години.

Как да разберете дали главоболието ви се дължи на COVID-19 или нещо друго?

Главоболието е често срещано оплакване, свързано със здравето. Поради това може да се чудите как можете да разберете дали главоболието се дължи на COVID-19 или не.

Понастоящем точните характеристики на главоболието от COVID-19 са слабо дефинирани. Това може да направи главоболие от COVID-19 трудно за разграничаване от други видове главоболие.

Доклади са описали следните характеристики на главоболие от COVID-19:

 • е средна до тежка по интензивност
 • причинява усещане за пулсиране или натискане
 • възниква от двете страни на главата ви (двустранно)
 • може да се влоши, когато се наведете

Как може да се различава от мигрената

За хората, които имат пристъпи на мигрена, има и главоболие от COVID-19 е описано като умерена до тежка. Въпреки това, за разлика от главоболието в резултат на мигрена, то не се среща с други често срещани симптоми на мигрена, като чувствителност към светлина и звук.

Както при други вирусни заболявания, главоболие от COVID-19 може да се появи с треска. Треската е необичайна при мигрена, както и при други видове главоболие, като напрежение или клъстерно главоболие.

Ако развиете главоболие и сте загрижени за COVID-19, измерете температурата си и преценете всички допълнителни симптоми. Ако имате треска или други симптоми на COVID-19, може да искате да се тествате за вируса.

Какви други симптоми често са предупредителни признаци на COVID-19?

Докато главоболието е потенциален симптом на COVID-19, има и други симптоми, които са по-чести. Те включват:

 • висока температура
 • умора
 • кашлица
 • недостиг на въздух

Допълнителни симптоми, които могат да се появят с подобна честота или по-рядко от главоболие, включват:

 • възпалено гърло
 • болки в тялото
 • хрема или запушен нос
 • храносмилателни симптоми, като гадене, повръщане или диария

 • загуба на вкус или мирис

Симптомите на COVID-19 обикновено се показват в този ред

Какво трябва да направите, ако имате тревожни симптоми?

Ако развиете главоболие или други симптоми и се притеснявате, че може да имате COVID-19, направете следните три неща:

 • Изолирайте. Останете вкъщи и се дистанцирайте от другите в домакинството си. Опитайте се да използвате отделна спалня и баня. Ако трябва да сте около другите, носете покритие за лице и стойте на поне 6 фута от другите хора в дома си.
 • Свържете се с Вашия лекар. Уведомете Вашия лекар за симптомите Ви. Те ще ви посъветват как да се грижите за себе си. Те могат също да ви препоръчат да се тествате за вируса, който причинява COVID-19.
 • Следете симптомите си. Ако установите, че симптомите ви започват да се влошават, не се колебайте да потърсите бърза медицинска помощ.

Какви лечения за главоболие могат да помогнат?

Ако имате главоболие поради COVID-19 или други основни причини, има стъпки, които можете да предприемете у дома, за да облекчите болката си от главоболие. Например:

 • Използвайте лекарства без рецепта (OTC). Приемането на болкоуспокояващи без рецепта като ацетаминофен (Tylenol), аспирин или ибупрофен (Advil) може да помогне за облекчаване на болката и намаляване на температурата.
 • Нанесете хладен компрес. Използването на хладен компрес на челото може да помогне за облекчаване на главоболието. Може също да ви помогне да останете хладни, ако имате температура.
 • Опитайте нежен масаж. Нежното масажиране около челото или слепоочията по време на главоболие може да помогне за облекчаване на симптомите.
 • Да си починете. Ако болката в главоболието е силна, опитайте да легнете за малко и да затворите очи.

Кога да се потърси медицинска помощ

Докато повечето случаи на COVID-19 са леки, при някои хора болестта може да прогресира в много по-тежко заболяване. Това обикновено се случва 5 до 8 дни след появата на първите симптоми.

Има няколко симптома, които са предупредителни признаци за тежко заболяване COVID-19. Ако получите някой от симптомите, изброени по-долу, потърсете спешна медицинска помощ:

 • затруднено дишане
 • болка или натиск в гърдите

 • устни, лице или нокти, които изглеждат сини на цвят

 • объркване
 • проблеми със събуждането или затруднено събуждане

Долния ред

Главоболието е потенциален симптом на COVID-19. Настоящите данни обаче показват, че това е по-рядко срещано от други симптоми на COVID-19, като треска, кашлица, умора и задух.

Главоболие от COVID-19 се съобщава както в ранен, така и в по-късен стадий на заболяването, понякога се появява заедно с треска. Описано е като пулсиращо главоболие с умерена до тежка интензивност, често засягащо и двете страни на главата.

Ако развиете главоболие и подозирате, че може да сте развили COVID-19, изолирайте се у дома и се свържете с Вашия лекар.

Лекарствата без рецепта, почивка и охлаждащи компреси могат да помогнат за облекчаване на симптомите на главоболие. Продължете да наблюдавате симптомите си, докато се възстановите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss