Често предписвани лекарства за нервна болка

В зависимост от причината нервната болка може да стане хронична, но има много възможности за медиация, които могат да помогнат.

Нервната болка, известна също като невропатична болка, може да се появи в различни форми, от усещане за пробождане и прострелване до усещане за парене или изтръпване.

Има различни лекарства, които могат да помогнат при нервна болка. Най-добрият вариант за вас ще зависи както от тежестта, така и от основната причина за вашата болка.

Болкоуспокояващи за облекчаване на нервна болка

Както лекарствата без рецепта (OTC), така и лекарствата с рецепта могат да помогнат за облекчаване на симптомите на нервна болка. Въпреки това, преди да вземете каквото и да е лекарство, жизненоважно е да говорите с лекар или медицински специалист.

„Не всички лекарства са подходящи за млади хора. Някои антиконвулсанти, например, не трябва да се приемат от хора под 18 години“, казва Джейкъб Хаскаловичи, д-р, главен медицински директор в Clearing. „Бременните хора също трябва да проверят отново своите лекарства и да се уверят, че техният медицински екип е информиран.“

Някои лекарства за болка (като габапентин и прегабалин) „трябва да се използват с повишено внимание при възрастни хора“, добавя Фара Хорасани, PharmD,асоцииран клиничен професор по здравни науки в Университета на Калифорния, училище по фармация и фармацевтични науки в Ървайн.

„Това е така, защото те могат да увеличат риска от падане“, отбелязва тя.

Лекарства без рецепта за нервни болки

Лекарствата без рецепта може да са по-лесни за получаване, но обикновено са по-подходящи за по-леки случаи на нервна болка.

„Тези лекарства могат да облекчат случайни, леки нервни болки, но не действат добре при силна, постоянна болка“, казва д-р Аканкша Шарма, сертифициран невролог и невроонколог в Тихоокеанския институт по невронауки в Санта Моника, Калифорния.

Това е особено случаят, добавя тя, „когато болката е електрическа, пареща, изтръпваща или „подобна на шок“ по природа.

Орални болкоуспокояващи

OTC болкоуспокояващите включват следното:

 • ацетаминофен (тиленол)

 • ибупрофен (Advil)

 • напроксен (Aleve)

 • аспирин

Те действат бързо, често в рамките на 20 до 30 минути, но ефектите им изчезват след няколко часа, отбелязва Шарма.

Кремове и лепенки

Капсаицинът е мощен „ензим, открит в лютите чушки, който действа като болкоуспокояващо“, казва Хорасани.

Ензимът действа, като прекъсва сигналите за болка, изпратени до мозъка, и като такъв често се комбинира в кремове и лепенки без рецепта. Ефективността на капсаицина в извънборсовите форми е сравнително ниска, под 1%, което означава, че не се счита за особено полезен за лечение на тежка невропатия.

По-стара 2014 проучване предполагат, че кремовете с капсаицин с по-високи нива на съставките – 8% или повече – могат да бъдат по-ефективни при облекчаване на нервната болка. Кремовете с висока концентрация обаче се предлагат само по рецепта.

Лидокаинът е друго лекарство, което се предлага под формата на крем или лепенка (има и форми без рецепта и рецепта), които могат да се използват за лечение на нервна болка. 5% лидокаинов пластир е показано да бъдат ефективни при намаляване на спонтанното разтоварване на нервите, което може да се преведе в мозъка ви като болка.

Добавки

„Доказано е, че някои добавки имат известна ограничена полза при нервни болки, главно алфа-липоева киселина и В12, въпреки че последният е полезен главно при установен дефицит“, отбелязва Шарма.

Изследване, включващо повече от 200 души с невропатична болка, свързана с диабет, показва, че приемането на алфа-липоева киселина води до „значително“ понижаване на нивата на болка.

Струва си да се отбележи, че добавките не са бързо действащо решение. „Ще отнеме време, за да подействат, поне няколко седмици редовен прием“, добавя Шарма.

Не забравяйте винаги да говорите с лекар, преди да вземете нови добавки.

Лекарства с рецепта

За по-тежки и постоянни случаи на нервна болка вероятно ще са необходими по-силни лекарства с рецепта.

Що се отнася до времето, необходимо, за да подействат, „Доброто правило е 1 до 2 седмици след промяна на дозата“, заявява Хорасани. „Някои лекарства имат специфични диапазони на дозиране, за да се насочат към невропатичната болка, така че ако лекарството не работи, дозата трябва да бъде оценена.“

Антиконвулсанти

Тези видове лекарства са най-често използваните за лечение на невропатична болка.

Шарма обаче отбелязва, че те не са предназначени за тази цел. „Те първоначално са били разработени за контролиране на гърчове, но са успешни при притъпяване на нервната болка чрез модулиране на сигналите, изпратени от нервите.“

Често предписван антиконвулсант е габапентин, „вероятно поради неговия благоприятен профил на безопасност и ниска цена“, отбелязва Хорасани.

Неговата ефикасност е значителна: Проучване показват, че габапентин може да намали хроничната и остра нервна болка с до 50%. Междувременно лекарството също има е показано за предотвратяване на появата на нервна болка при тези, подложени на химиотерапия.

Друг популярен антиконвулсант за лечение на нервна болка е прегабалин, който изследване сочи има сравними ползи с габапентин и може да предложи „значително“ намаляване на невропатичната болка.

Инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs)

Тази група лекарства често се използва за лечение на депресия, благодарение на влиянието си върху „щастливия химикал“ на мозъка, серотонин.

Но серотонинът също играе роля при невропатичната болка. В допълнение към влиянието върху настроението, известно е, че химикалът играе роля във възприемането на болката и модулацията от мозъка.

Благодарение на техния двоен ефект, инхибиторите на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs) „често се използват при хора с депресия и диабетна периферна невропатична болка, за да се насочат и към двете“, казва Хорасани. Инциденти на съпътстващата депресия и невропатия са високи сред тези с диабет тип 2.

Дулоксетин е SNRI, който най-често се предписва за нервна болка. По-стара Преглед на проучванията за 2014 г показват, че по-високи дози от лекарството могат значително да помогнат за намаляване на невропатичната болка, свързана с диабета.

Трициклични антидепресанти (TCA)

Както подсказва името, трицикличните антидепресанти (TCAs) първоначално са били предназначени за състояния на психичното здраве като депресия и тревожност, но оттогава е установено, че облекчават симптомите на невропатия.

Подобно на SNRI, „Тези лекарства блокират реабсорбцията на невротрансмитерите серотонин и норепинефрин“, казва Шарма. „Това от своя страна модулира сигналите за болка, изпращани от нервите към мозъка.“

Често предписваните ТСА за нервна болка са нортриптилин и амитриптилин. „Те съществуват най-дълго и са били златният стандарт, преди габапентин да бъде на пазара“, казва Хорасани.

По-старо проучване от 2009 г., сравняващо нортриптилин и габапентин, установи, че всяко лекарство предлага подобни нива на намаляване на болката.

Въпреки това, Khorassani отбелязва, че TCA обикновено не се понасят толкова добре в сравнение с габапентин, поради което последният сега е предпочитаният вариант.

Опиоиди

Опиоидите се считат от някои за ефективни при нервна болка, но доказателствата изглеждат смесени. Като един преглед състояния, опиоидите могат да бъдат полезни за значително краткосрочно облекчаване на болката при някои хора, за някои невропатични синдроми, понякога.

Съществуват обаче и редица сериозни странични ефекти, които съпътстват лечението с опиоиди. Ако други лечения не работят за вас, лекарят може да предложи кратък курс на опиоиди.

Ботулинов токсин (BoNT)

Ботулиновият токсин (BoNT) е един от последните избори, използвани при лечението на нервна болка, но се използва в случаите, когато има рефрактерна нервна болка, която е устойчива на други форми на лечение. BoNT може да понижи Вашият възпалителни отговор и усещането за болка чрез инхибиране на освобождаването на невротрансмитери за болка.

Чести нежелани реакции на лекарства за нервна болка

Както при всички лекарства, тези, използвани за облекчаване на нервна болка, могат да причинят нежелани реакции.

Странични ефекти от лечението без рецепта

Особено когато се приемат за дълги периоди във високи дози, аспиринът и ибупрофенът „могат да допринесат за дразнене на червата и образуване на язви или да причинят гастрит“, казва Шарма.

Освен това тя добавя: „Ибупрофенът може също да причини увреждане на бъбреците, когато се използва твърде често или твърде много, (докато) аспиринът може да увеличи риска от кървене, тъй като инхибира образуването на тромбоцити.“ Ако приемате редовно лекарства без рецепта, не забравяйте да говорите с лекар за това, за да могат да се предприемат стъпки за защита на вашето здраве. В Съединените щати прекомерната употреба на лекарства на основата на ацетаминофен, като ибупрофен, е причината водеща кауза на чернодробни трансплантации.

По отношение на локалните кремове, Шарма казва, че те обикновено имат малко странични ефекти, освен ако не се използват прекомерно. Въпреки това, „Капсаицинът трябва да се използва внимателно, често с ръкавици, тъй като се прави от люти чушки и може да причини дразнене на очите, ако бъде изложен по невнимание.“

Странични ефекти на лекарства с рецепта

Според Sharma потенциалните странични ефекти на антиконвулсантите включват:

 • сънливост (която обикновено се подобрява, когато човек коригира дозировката)

 • световъртеж
 • гадене
 • колебания в настроението
 • замъглено виждане
 • задържане на течности или подуване на краката
 • качване на тегло

Междувременно, продължава тя, възможните странични ефекти както на SNRIs, така и на TCAs са много сходни:

 • суха уста
 • запек
 • задържане на урина
 • световъртеж
 • сънливост
 • ярки сънища
 • промени в апетита

„За странични ефекти, които са трудни за понасяне, свържете се с вашия медицински екип възможно най-скоро“, казва Хаскаловичи.

Дали нервната болка някога ще изчезне напълно?

„Опитът на всеки човек е различен“, казва Хорасани. “Зависи от причината за невропатичната болка и колко лоша е тя.”

Перспективата за индивида е по-обещаваща, ако болката в нерва е причинена от нараняване или след лежане в определена поза. „Бихме очаквали нервната болка да е временна и да се подобрява с времето, като в крайна сметка ще изчезне напълно“, казва Шарма.

Въпреки това, ако невропатичната болка се дължи на продължаващо здравословно безпокойство, като рак или диабет, Шарма казва, че е много по-малко вероятно болката някога да изчезне напълно.

„Това вероятно ще остане дългосрочен проблем, който може да варира в тежест и трябва да се управлява с лекарства и други интервенции.“

Алтернативни лечения за нервна болка

Въпреки че някои лекарства ефективно намаляват невропатичната болка, могат да се предприемат и допълнителни подходи.

Hascalovici вярва, че „един мултидисциплинарен, мултимодален подход на лечение, който третира тялото, ума и социалното благосъстояние на всеки пациент, е най-добрият“.

Например „медитацията или когнитивно-поведенческата терапия“ може да бъде полезна, отбелязва той.

Акупунктурата е друга потенциална възможност, при хора с невропатия в a малък кабинет съобщаване за подобрение на болката след лечението.

Смята се, че машините за транскутанна електрическа нервна стимулация могат да помогнат за намаляване на нервната болка и „понякога се препоръчват за невропатии, свързани с диабета“, казва Хаскаловичи. Въпреки това, научни доказателства в подкрепа на тяхното използване като цяло е неубедителен.

И накрая, Хорасани отбелязва, че йога може да бъде полезна и изследване сочи може да помогне за намаляване на нервната болка, свързана с рак.

Нервната болка може да възникне поради различни причини и се проявява в различни форми, от изтръпване до усещане за пробождане.

Съществуват множество възможности за лечение на невропатична болка, включително без рецепта, лекарства с рецепта и нефармакологични подходи.

Някои от най-често предписваните лекарства за нервна болка са габапентин, прегабалин и дулоксетин. Те обаче могат да доведат до странични ефекти като сънливост, гадене, замаяност и сухота в устата.

Дали нервната болка ще изчезне напълно зависи от нейната причина и тежест. И както посочва Хаскаловичи, „полезно е да осъзнаем, че няма лечение със сребърен куршум или универсален терапевтичен подход.“

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss