Чести симптоми на левкемия при деца

Какво е левкемия?

Левкемията е рак на кръвните клетки. Кръвни клетки и тромбоцити се произвеждат в костния мозък. При левкемия някои нови бели кръвни клетки (WBCs) не успяват да узреят правилно. Тези незрели клетки продължават да се възпроизвеждат с бърза скорост, изтласквайки здравите клетки и предизвиквайки множество симптоми.

Левкемията е най -често срещаният вид детски рак, засягащ около 4000 деца годишно в САЩ.

Симптоми на детска левкемия

Причината за детската левкемия не може да бъде определена в повечето случаи. Симптомите на левкемия могат да варират от едно дете на друго. Симптомите на хронична левкемия обикновено се развиват бавно, но тези на остра левкемия могат да се появят внезапно. Някои симптоми могат лесно да бъдат объркани с тези на често срещаните детски заболявания. Наличието на някои от тези изброени симптоми не означава непременно, че детето ви има левкемия.

Честите симптоми на детска левкемия включват следното:

Синини и кървене

Дете с левкемия може да кърви повече от очакваното след леко нараняване или кървене от носа. Детето също може лесно да получи синини. Те могат да имат малки червени петна по кожата или петехии, които се появяват поради малки кръвоносни съдове, които са кървяли.

Способността на кръвта да се съсирва зависи от здравите кръвни тромбоцити. При дете с левкемия кръвен тест ще разкрие необичайно нисък брой тромбоцити.

Стомашни болки и лош апетит

Дете с левкемия може да се оплаче от болки в стомаха. Това е така, защото левкемичните клетки могат да се натрупват в далака, черния дроб и бъбреците, което ги кара да се уголемяват. В някои случаи лекарят може да почувства увеличените коремни органи. Детето може също да има лош апетит или да не може да яде нормално количество храна. Отслабването е често срещано явление.

Проблем с дишането

Левкемичните клетки могат да се скупчат около тимуса, който е жлеза в основата на шията. Това може да причини задух или затруднено дишане. Проблемите с дишането също могат да бъдат резултат от подути лимфни възли в гърдите, които се притискат към трахеята. Дете с левкемия може да кашля или да хрипе. Болезненото дишане е спешна медицинска помощ.

Чести инфекции

Белите кръвни клетки са необходими за борба с инфекцията, но незрелите левкемични кръвни клетки не могат да изпълняват тази функция правилно. Дете с левкемия може да получи чести или продължителни пристъпи на вирусни или бактериални инфекции. Симптомите включват кашлица, треска и хрема. Тези инфекции често не показват подобрение, дори при употреба на антибиотици или друго лечение.

Подуване

Лимфните възли филтрират кръвта, но левкемичните клетки понякога се събират в лимфните възли. Това може да причини подуване:

  • под мишниците на вашето дете
  • в шията им
  • над ключицата
  • в слабините

ЯМР и КТ могат да разкрият подути лимфни възли на корема или вътре в гърдите.

Увеличеният тимус може да притисне вена, която транспортира кръв от ръцете и главата до сърцето. Това налягане може да доведе до натрупване на кръв и да доведе до подуване на лицето и ръцете. Главата, ръцете и горната част на гърдите могат да придобият синкаво-червен цвят. Други симптоми включват главоболие и виене на свят.

Болки в костите и ставите

Тялото произвежда кръв в костния мозък. Левкемията кара кръвните клетки да се възпроизвеждат с ускорена скорост, което води до силно пренаселеност на кръвните клетки. Това натрупване на клетки може да доведе до болки в костите и ставите. Някои деца с левкемия могат да се оплакват от болки в кръста. Други могат да развият накуцване поради болка в краката.

Анемия

Червените кръвни клетки (еритроцитите) помагат за разпределението на кислорода в тялото. Пренаселеността затруднява производството на достатъчно еритроцити. Това води до състояние, наречено анемия. Симптомите включват умора, бледа кожа и учестено дишане. Някои деца също съобщават за слабост или замаяност.

Ако детето ви има намален приток на кръв към мозъка си, то може да наруши речта си. Кръвен тест ще покаже дали детето ви има необичайно нисък брой на еритроцитите.

Перспективи за деца с левкемия

Наличието на някои от тези симптоми не означава непременно наличието на левкемия. Съществуват няколко форми на детска левкемия и много фактори влияят на перспективата. Ранната диагностика и навременното лечение могат да подобрят резултата. Говорете с лекаря на детето си, ако се притеснявате за някой от симптомите, които детето ви е развило.

Степента на преживяемост при някои форми на детска левкемия се е увеличила с течение на времето и подобренията в лечението сочат към по-добра перспектива за децата, диагностицирани днес.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss