Хранителни разстройства: причини и рискови фактори

Какво причинява хранителни разстройства?

Точната причина за хранителните разстройства е неизвестна. Много лекари обаче смятат, че комбинация от генетични, физически, социални и психологически фактори може да допринесе за развитието на хранително разстройство.

Например, изследвания предполага това серотонин може да повлияе на хранителното поведение. Серотонинът е естествено срещащ се мозъчен химикал, който регулира настроението, ученето и съня, както и други функции.

Общественият натиск също може да допринесе за хранителни разстройства. Успехът и личната стойност често се приравняват с физическа красота и стройна физика, особено в западната култура. Желанието да успеете или да се почувствате приети може да подхрани поведението, свързано с хранителни разстройства.

Какви са видовете хранителни разстройства?

Хранителните разстройства могат да приемат различни форми, включително:

 • преяждане
 • недохранване
 • прочистване

Всяко хранително разстройство има уникални симптоми и поведение, които могат да ви помогнат да ги разпознаете.

Нервна анорексия

Анорексията може да бъде идентифицирана по необичайно ниско тегло и силно желание да не наддава или да яде твърде много, ако изобщо.

Анорексията се характеризира с поведение, насочено към избягване на наддаване на тегло, често до степен на недохранване. При анорексия човек също може да се възприеме като наднормено тегло, дори ако телесното му тегло е далеч под нормалното.

Анорексията е най -разпространена сред младите жени. До 1% от жените в Съединените щати имат анорексия, според Националната асоциация за хранителни разстройства. Много по-рядко се среща сред мъжете, които съставляват само 5-10 процента от хората с анорексия.

Разстройство на преяждане (BED)

Разстройство на преяждането (или BED) се появява, когато ядете твърде много редовно. Може също да се почувствате виновни за преяждането или да почувствате, че преяждането ви е извън контрол.

С BED може да продължите да ядете дълго след като се почувствате сити, понякога до степен на дискомфорт или гадене. Леглото може да се случи на хора с всякакъв размер и тегло.

В Съединените щати BED засяга повече хора от всяко друго хранително разстройство, включително 3,5 процента от жените, 2 процента от мъжете и 1,6 процента от подрастващите.

Нервна булимия

Булимия се появява, когато изпитвате епизоди на преяждане, последвано от прочистване. С булимия може да се почувствате виновни или безпомощни, след като ядете големи количества храна и да се опитате да повръщате храната обратно. Можете да използвате лаксативи за бързо преминаване на храната през храносмилателната система. Можете също така да упражнявате прекомерно, за да предотвратите увеличаването на теглото на храната.

С булимия може да смятате, че сте с наднормено тегло, дори ако теглото ви е нормално, малко над нормалното или дори под здравословното тегло.

Разпространението на булимия сред младите жени в САЩ е около 1-2 %. Това разстройство е най-често в късните тийнейджърски години и ранната зряла възраст. Само 20 процента от хората с булимия са мъже.

Прочетете още: 10 факта за булимия »

Пика

Pica е разстройство, при което ядете предмети или други нехранителни вещества, необичайни за вашата култура. Pica се появява в продължение на поне един месец и веществата, които ядете, могат да включват:

 • мръсотия
 • плат
 • коса
 • тебешир
 • скали

Разпространението на пика не е добре известно. Но се появява по-често при хора с интелектуални затруднения, като разстройство от аутистичния спектър.

Разстройство на руминацията

Разстройството на руминацията се появява, когато повръщате храна от стомаха си често, без да имате друго медицинско или стомашно-чревно заболяване. Когато повръщате храната, можете да я дъвчете и преглъщате отново или да я изплюете.

Разпространението на разстройството на преживяването е неизвестно. Изглежда обаче, че е по -често срещано сред хората с интелектуални затруднения.

Какви са признаците и симптомите на хранително разстройство?

Симптомите варират при всяко разстройство, но най -честите симптоми включват:

 • необичайно ниско или високо телесно тегло
 • нередовна диета
 • желанието да се яде сам или тайно
 • често използване на банята след хранене
 • мания за бързо отслабване или наддаване на тегло
 • мания за външен вид и възприемане на тялото от другите
 • чувство на вина и срам около хранителните навици
 • изпитвате ненормален стрес или дискомфорт относно хранителните навици

Какви рискови фактори са свързани с хранителните разстройства?

Жените са по -склонни от мъжете да имат хранителни разстройства. Други генетични, социални и екологични фактори, които могат да увеличат риска от развитие на хранително разстройство, включват:

 • възраст
 • семейна история
 • прекомерна диета
 • психологическо здраве
 • преходи в живота
 • извънкласни дейности

Възраст

Въпреки че могат да се появят на всяка възраст, хранителните разстройства са най-чести през тийнейджърите и началото на двадесетте години.

Семейна история

Гените могат да увеличат податливостта на човек към развитие на хранително разстройство. Според клиниката Mayo, хората с роднини от първа степен, които имат хранително разстройство, също са по-склонни да имат такова.

Прекомерна диета

Загубата на тегло често се среща с положително подсилване. Необходимостта от утвърждаване може да ви подтикне към по -сериозна диета, което може да доведе до хранително разстройство.

Психологическо здраве

Ако имате хранително разстройство, основен психологически или психически проблем може да допринесе за това. Тези проблеми могат да включват:

 • ниско самочувствие
 • тревожност
 • депресия
 • обсесивно-компулсивното разстройство
 • проблемни отношения
 • импулсивно поведение

Преходи в живота

Определени промени в живота и събития могат да причинят емоционален стрес и тревожност, което може да ви направи по-податливи на хранителни разстройства. Това е особено вярно, ако в миналото сте се борили с хранително разстройство. Тези времена на преход могат да включват преместване, смяна на работа, край на връзка или смърт на любим човек. Злоупотребата, сексуалното насилие и кръвосмешението също могат да предизвикат хранително разстройство.

Извънкласни дейности

Ако сте част от спортни отбори или артистични групи, сте изложени на повишен риск. Същото важи и за членовете на всяка общност, която се ръководи от външния вид като символ на социалния статус, включително спортисти, актьори, танцьори, модели и телевизионни личности. Треньорите, родителите и професионалистите в тези области могат по невнимание да допринесат за хранителни разстройства, като насърчават отслабването.

Засегнати ли са тийнейджърите от хранителни разстройства?

Тийнейджърите могат да бъдат особено податливи на хранителни разстройства поради хормонални промени по време на пубертета и социален натиск да изглеждат привлекателни или слаби. Тези промени са нормални и вашият тийнейджър може от време на време да практикува само нездравословни хранителни навици.

Но ако вашият тийнейджър започне да обсебва теглото, външния вид или диетата си или започне постоянно да яде твърде много или твърде малко, може да развие хранително разстройство. Анормалната загуба на тегло или наддаването на тегло също могат да бъдат признак на хранително разстройство, особено ако вашият тийнейджър често прави отрицателни коментари за тялото си или предполагаемия размер.

Ако подозирате, че вашият тийнейджър има хранително разстройство, бъдете открити и честни относно притесненията си. Ако им е удобно да разговарят с вас, проявете разбиране и изслушайте притесненията им. Накарайте ги също да посетят лекар, съветник или терапевт, за да се справят със социалните или емоционалните проблеми, които могат да причинят разстройството им.

Засегнати ли са мъжете от хранителни разстройства?

Жените са по -често засегнати от хранителни разстройства, но мъжете не са имунизирани. Изследвания също така предполага, че мъжете с хранителни разстройства са недостатъчно диагностицирани и нелекувани. По-малко вероятно е те да бъдат диагностицирани с хранително разстройство, дори когато проявяват подобни (или дори същите) симптоми като жените.

Някои мъже страдат от състояние, наречено мускулна дисморфия, изключително желание да станат по-мускулести. Докато повечето жени с хранителни разстройства искат да отслабнат и да отслабнат, мъжете с това разстройство се смятат за твърде малки и искат да наддават на тегло или да увеличат мускулната маса. Те могат да се занимават с опасно поведение, като употреба на стероиди, а също така могат да използват други видове лекарства, за да увеличат по -бързо мускулната маса.

Изследванията показват, че много млади мъже с хранителни разстройства не търсят лечение, защото ги смятат за стереотипно женски разстройства.

Как мога да помогна на някой, който може да има хранително разстройство?

Ако смятате, че някой, когото познавате, може да има хранително разстройство, говорете с него за това. Тези разговори могат да бъдат трудни, тъй като хранителните разстройства могат да предизвикат негативни емоции или да накарат някой да се чувства отбранителен относно хранителните си навици. Но изслушването на притесненията им или показването, че се грижите и разбирате, може да помогне на някой да потърси помощ или лечение.

Как се лекува хранително разстройство?

Лечението зависи от хранителното разстройство, неговата причина и цялостното ви здраве. Вашият лекар може да оцени хранителния Ви прием, да Ви насочи към специалист по психично здраве или да Ви хоспитализира, ако Вашето разстройство е станало животозастрашаващо.

В някои случаи психотерапията, като когнитивно -поведенческа терапия (CBT) или семейна терапия, може да помогне за справяне със социалните или емоционалните проблеми, които могат да причинят вашето разстройство.

Няма лекарство, което да лекува напълно хранително разстройство. Но някои лекарства могат да помогнат за контролиране на симптомите на тревожност или депресивно разстройство, които могат да причинят или влошат вашето хранително разстройство. Те могат да включват лекарства против тревожност или антидепресанти.

Намаляването на стреса чрез йога, медитация или други техники за релаксация също може да ви помогне да контролирате вашето хранително разстройство.

Прочетете повече: Най -добрите приложения за хранителни разстройства за 2016 г. »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss