Хондродерматит Nodularis Helicis

Какво представлява хондродерматит нодуларис хелицис?

Chondrodermatitis nodularis helicis (CNH) е кожно заболяване, което засяга хрущяла на ухото. Това е болезнен възел, който може да има или не може да има струпеи по него, който расте за определен период от време. Възелът расте бързо, обикновено с размери между 2 и 4 милиметра и след това спира да расте, но остава устойчив.

Често възелът се появява на ухото от страната на главата, на която спите. Chondrodermatitis nodularis helicis понякога се нарича болест на Winkler. Chondrodermatitis nodularis helicis не е заразен и се среща най-често при мъжете на възраст над 40 години. Въпреки това, може да се наблюдава и при жени и по-млади пациенти.

Симптоми на хондродерматит нодуларис хелицис

Chondrodermatitis nodularis helicis произвежда един определящ симптом: появата на повдигната подутина (наречена папула или възел) на ухото. Тази подутина обикновено е върху спиралата или антихеликса на ушния хрущял на човек.

Възелът създава усещане за болка или натиск при дразнене и е чувствителен на допир. Някои хора с CNH съобщават за епизоди на пронизваща болка в областта, които продължават няколко часа.

Възелът често се появява спонтанно. Въпреки това, някои пациенти може да имат предшестваща травма, измръзване или хронично увреждане от слънцето преди появата на тази лезия. Никакво пробиване или притискане на възела няма да се свие или да се отърве от него, въпреки че може да кърви, ако се опитате да го премахнете.

Снимки

Причини за хондродерматит нодуларис хелицис

Хората развиват CNH по различни причини. Понякога изглежда, че се развива без никаква причина. Някои възможни причини включват:

  • постоянен сън на една страна, което може да бъде източник на натиск или дразнене на едното ухо
  • нарушено кръвоснабдяване на хрущяла
  • излагане на екстремно студено време
  • травма на ухото поради продължителна употреба на слушалки, телефони или слухови апарати
  • продължително излагане на слънце през целия живот, според някои теории

Състоянието на кожата не е заразно или причинено от какъвто и да е вид бактерии или вируси. Мъжете на възраст над 40 години са най-склонни да развият CNH, но жените също го получават. Има и някои редки съобщени случаи на деца, страдащи от CNH.

Въпреки това, има малко изследвания за действителното развитие на CNH. Няма доказателства, че CNH е заразен и никакви бактерии или вируси не са свързани с появата на CNH.

Какво причинява бучки зад ушите? »

Как се диагностицира хондродерматит нодуларис хелицис?

Chondrodermatitis nodularis helicis обикновено се представя като повдигнат възел върху частите на ушния хрущял, наричани „спирала“ или „антихеликс“. Това са вътрешните и външните хрущяли в ухото. Ако забележите, че се е появил болезнен възел в ухото ви, трябва да го покажете на Вашия лекар. Ако изпитвате болка и искате направление за специалист, кажете на Вашия лекар, че изпитвате симптоми на CNH и искате да бъдете прегледани за състоянието.

Дерматологът може да отгатне какво е, като го погледне. За да сте в безопасност, вероятно ще трябва да получите биопсия, за да се уверите, че CNH е това, което причинява повдигнатата подутина на ухото ви. Състоянието може да бъде погрешно диагностицирано или сбъркано с рак на кожата. Понякога кожата около или отгоре на възела кърви или се лющи. Това прави особено трудно да се изключи злокачествено заболяване без първо биопсия. Базалноклетъчният рак на кожата, плоскоклетъчният рак на кожата и актиничната кератоза (предракове) могат да имитират CNH.

Как се лекува хондродерматит нодуларис хелицис?

Най-често срещаното лечение на CNH беше операцията. Операцията се опитва да премахне целия възел от ухото на лицето. По време на операцията по изрязване понякога се изрязват нерви, за да се премахнат болезнените усещания около папулата. Дори след операция CNH може да се върне в същата област на ухото. Това е особено вярно, ако операцията не успее да премахне напълно целия възпален хрущял под възела.

Честотата на рецидиви след този вид операция е около 10-30 процента, според едно проучване.

Нови изследвания показват, че по-консервативните лечения за CNH могат да имат същата обща честота на рецидив. Поради това може да е по-добре да се избегне операцията, ако е възможно. Алтернативите на операцията могат да включват:

  • спане с възглавница по поръчка, изработена за хора с CNH
  • прилагане на локално лечение с нитроглицерин.
  • замразяване на възела с азот
  • получава лазерна или фотодинамична терапия

Спането с персонализирана възглавница или протеза от пяна е един от препоръчителните методи за лечение на болката, която идва от спане на възлите. Специални възглавници, които имат дупка в тях, където ухото иначе би било сплескана срещу калъфката, се продават специално за хора, които имат CNH. Някои хора смятат, че стига да могат да спят и да не чувстват болка или натиск, това е всичко, от което се нуждаят за техния CNH.

Друг метод на лечение е локално приложение на нитроглицерин. Едно проучване, който използва пластир за нанасяне на нитроглицерина върху възела на ухото, има много успешни резултати. Това проучване показва, че лечението с пластир, ако продължи с течение на времето, може да подобри притока на кръв към областта на възела и да доведе до намаляването му по размер.

Някои дерматолози могат да изберат да замразят възела с азот или да го лекуват със серия от инжекции с кортизон. Лазерното лечение също се използва с известен успех.

Вашата лична медицинска история, вашето ниво на комфорт с различни видове стратегии за лечение и терапевтичният опит на вашия дерматолог се вземат предвид, когато решавате как да лекувате вашия CNH.

Outlook

Chondrodermatitis nodularis helicis може да бъде източник на дискомфорт, когато за първи път разберете за него. Тази диагноза със сигурност може да бъде неудобство. Въпреки това, тя се лекува от дерматолог и обикновено не показва нищо по-сериозно.

В дългосрочен план прогнозата за справяне с CNH е добра. Използвайки консервативни лечения като персонализирани възглавници или приложение на нитроглицерин, има шанс да не изпитвате никаква CNH болка. Ако възникнат притеснения относно козметичния вид на вашия CNH, операцията е доста проста и възстановяването е бързо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss