ХОББ и упражнения: Съвети за по -добро дишане

Упражнението може да изглежда като предизвикателство, когато имате проблеми с дишането от ХОББ. Редовната физическа активност обаче може действително да укрепи дихателните ви мускули, да подобри кръвообращението ви, да улесни по -ефективната употреба на кислород и да намали симптомите на ХОББ.

Проучване в Американски вестник по дихателна и критична медицинапоказа, че физическата активност може да помогне за предпазване от развитието и прогресията на ХОББ и да забави спада на белодробната функция. Проучването показа, че по -високите нива на упражнения водят до по -големи ползи.

Изследователите установяват, че активните пушачи с умерена до висока физическа активност имат намален риск от развитие на ХОББ в сравнение с по -малко активната група.

Упражнения

Различните видове упражнения могат да помогнат на пациентите с ХОББ по различни начини. Например:

 • Сърдечно -съдовите упражнения включват постоянна аеробна активност, която използва големи мускулни групи и укрепва сърцето и белите дробове. Този вид упражнения подобряват способността на тялото ви да използва кислород. С течение на времето ще усетите намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане и сърцето ви няма да се нуждае от толкова усилена работа по време на физически дейности, което ще подобри дишането ви.
 • Упражненията за укрепване или съпротива използват повтарящи се мускулни контракции, за да разграждат и след това възстановяват мускулите. Упражненията за съпротива за горната част на тялото могат да помогнат за изграждането на сила в дихателните мускули.
 • Упражненията за разтягане и гъвкавост като йога и пилатес могат да подобрят координацията и дишането.

Въпреки тези ползи, важно е да се внимава при упражнения с ХОББ. Повишаването на нивото на физическа активност може да предизвика симптоми като задух. Говорете с Вашия лекар, преди да започнете някаква тренировъчна програма. Вашият лекар може да Ви помогне да определите:

 • какъв вид упражнения трябва да правите и кои дейности да избягвате
 • колко упражнения можете безопасно да правите всеки ден и колко често трябва да тренирате всяка седмица
 • как да планирате лекарства или други лечения във връзка с вашия график за тренировки

Честота

Когато тренирате с ХОББ, е важно да не прекалявате. Постепенно увеличавайте времето за упражнения. Като предшественик на тренировъчна програма, практикувайте да координирате дишането си с ежедневните дейности. Това може да помогне за укрепване на постуралните мускули, използвани за стоене, седене и ходене. От тази база можете да започнете да включвате сърдечно -съдови упражнения в рутината си.

Започнете със скромни цели за упражнения и бавно се придвижете до 20 до 30-минутна сесия, три до четири пъти всяка седмица. За да направите това, можете да започнете с кратка разходка и да видите докъде можете да стигнете, преди да останете без дъх. Всеки път, когато усетите недостиг на въздух, спрете и си починете.

С течение на времето можете да зададете конкретни цели, за да увеличите разстоянието си за ходене. Опитайте увеличение с 10 фута на ден като първа цел.

Упражнение

Използвайте скала за оценено възприемане на натоварване (RPE), за да измерите интензивността на вашето упражнение. Тази скала ви позволява да използвате числа от 0 до 10, за да оцените нивото на трудност на физическата активност. Например, седенето на стол би оценило като ниво 0 или неактивно. Вземането на стрес тест при упражнения или извършването на много трудно физическо предизвикателство би било оценено като ниво 10. В скалата на RPE ниво 3 се счита за „умерено“, а ниво 4 е описано като „донякъде тежко“.

Хората с ХОББ трябва да тренират между нива 3 и 4 през повечето време. Имайте предвид, че когато използвате тази скала, трябва да вземете предвид нивото на умора и отделни фактори, като задух, за да предотвратите прекомерно натоварване.

Дишане

Задухът по време на тренировка означава, че тялото ви се нуждае от повече кислород. Можете да възстановите кислорода във вашата система, като забавите дишането си. За да дишате по -бавно, съсредоточете се върху вдишването през носа със затворена уста, след което издишайте през стиснати устни.

Това ще затопли, овлажни и филтрира въздуха, който дишате, и ще позволи по -пълно действие на белите дробове. За да намалите скоростта на дишане, докато тренирате, опитайте се да издишате два пъти по -дълго от вдишванията. Например, ако вдишвате за две секунди, след това издишайте за четири секунди.

Белодробна рехабилитация

Вашият лекар може да препоръча белодробна рехабилитационна програма, ако имате затруднено дишане, докато тренирате. Тези програми предлагат групови упражнения, контролирани от медицински специалисти, съчетани с компонент за управление на болестта и образование, за да се справят конкретно с вашите предизвикателства.

Рехабилитацията може да помогне за подобряване на белодробната ви функция и намаляване на симптомите, което ви позволява да извършвате ежедневни дейности с по -малко дискомфорт и да живеете по -активен живот.

Предпазни мерки

Физическата активност е важна част от управлението на ХОББ, но трябва да вземете следните предпазни мерки, за да осигурите безопасно упражнение:

 • Не тренирайте при екстремни температури. Горещи, студени или влажни условия могат да повлияят на кръвообращението ви, да затруднят дишането и евентуално да причинят болка в гърдите.
 • Избягвайте хълмисти курсове, тъй като упражненията по хълмове могат да доведат до претоварване. Ако трябва да преминете през хълмиста местност, забавете темпото и следете отблизо пулса си, като ходите или спирате, ако е необходимо.
 • Не забравяйте да издишате, когато повдигате средно тежък предмет. Като цяло, опитайте се да избягвате повдигането или бутането на тежки предмети.
 • Ако по време на каквато и да е дейност ви липсва въздух, виене на свят или слабост, спрете упражненията и си починете. Ако симптомите продължат, обадете се на Вашия лекар. Те могат да препоръчат промени в лекарствата, диетата или приема на течности, преди да продължите програмата си.
 • Попитайте Вашия лекар за насоки относно Вашата тренировъчна програма, след като започнете да приемате нови лекарства, тъй като лекарството може да повлияе на Вашата реакция към активност.

Редовните упражнения имат специални предизвикателства за хората, живеещи с ХОББ, но ползите могат да надхвърлят трудностите. Чрез изучаване на подходящи техники и използване на предпазни мерки, физическата активност може да се превърне в един от най -важните инструменти във вашия арсенал за управление на състоянието ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss