ХИВ причинява ли диария?

Често срещан проблем

ХИВ компрометира имунната система и може да доведе до опортюнистични инфекции, които причиняват много симптоми. Възможно е също да изпитате различни симптоми при предаване на вируса. Някои от тези симптоми, като диария, може дори да се появят поради лечение.

Диарията е едно от най-честите усложнения на ХИВ. Тя може да бъде тежка или лека, причинявайки от време на време редки изпражнения. Може също да бъде продължаващо (хронично). За хората, живеещи с ХИВ, идентифицирането на причината за диарията може да помогне за определяне на правилните лечения за дългосрочно управление и по-добро качество на живот.

Причини за диария при ХИВ

Диарията при ХИВ има много възможни причини. Това може да бъде ранен симптом на ХИВ, известен също като остра ХИВ инфекция. Според клиниката Mayo, ХИВ предизвиква грипоподобни симптоми, включително диария, в рамките на два месеца след предаването. Те могат да продължат няколко седмици. Други симптоми на остра ХИВ инфекция включват:

 • треска или втрисане

 • гадене
 • нощни изпотявания
 • мускулни болки или болки в ставите
 • главоболие
 • възпалено гърло
 • обриви
 • подути лимфни възли

Въпреки че тези симптоми са като тези на сезонния грип, разликата е, че човек все още може да ги изпита дори след приема на противогрипни лекарства без рецепта.

Нелекуваната диария е особено опасна. Това може да доведе до дехидратация или други животозастрашаващи усложнения.

Първоначалното предаване на вируса не е единствената причина за диария с ХИВ. Това също е често срещан страничен ефект от лекарствата за ХИВ. Заедно с диарията, тези лекарства могат да причинят други странични ефекти като гадене или коремна болка.

Антиретровирусните лекарства крият риск от диария, но някои класове антиретровирусни лекарства са по-склонни да причинят диария.

Класът с най-голям шанс да причини диария е протеазният инхибитор. Диарията по-често се свързва с по-стари протеазни инхибитори, като лопинавир/ритонавир (Kaletra) и фозампренавир (Lexiva), отколкото по-нови, като дарунавир (Prezista) и атазанавир (Reyataz).

Всеки, който приема антиретровирусно лекарство, който изпитва продължителна диария, трябва да се свърже със своя доставчик на здравни услуги.

Стомашно-чревните (GI) проблеми са често срещани при хора с ХИВ. Диарията е най-честият стомашно-чревен симптом, според Медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF). Свързаните с ХИВ проблеми с GI, които могат да доведат до диария, включват:

Чревни инфекции

Някои инфекции са уникални за ХИВ, напр микобактерии avium комплекс (MAC). Други, като напр Криптоспоридиум, причинява ограничена диария при хора без ХИВ, но може да бъде хронична при хора с ХИВ. В миналото диарията от ХИВ е по-вероятно да бъде причинена от този тип инфекция. Но диарията, която не е причинена от чревна инфекция, е станала по-честа.

Бактериален свръхрастеж

Възможен е бактериален свръхрастеж на тънките черва при хора с ХИВ. Чревните проблеми могат да направят човек с ХИВ по-вероятно да има свръхрастеж на бактерии. Това може да доведе до диария и други храносмилателни проблеми.

ХИВ ентеропатия

Самият ХИВ може да е патоген, който причинява диария. Според Национален център за биотехнологична информация (NCBI), човек с ХИВ, който има диария повече от месец, е диагностициран с ХИВ ентеропатия, когато не е открита друга причина.

Възможности за лечение

Ако диарията остане постоянен проблем, докато приемате антиретровирусни лекарства, доставчикът на здравни услуги може да предпише различен вид лекарства. Не спирайте да приемате лекарства за ХИВ, освен ако не е указано от доставчик на здравни услуги. Откажете се от лекарствата за ХИВ и вирусът може да започне да се възпроизвежда по-бързо в тялото. По-бързата репликация може да доведе до мутирали копия на вируса, което може да доведе до резистентност към лекарства.

Учените са работили, за да създадат лекарства за облекчаване на диарията. Crofelemer (по-рано Fulyzaq, но сега известен с марката Mytesi) е антидиарийно лекарство с рецепта за лечение на неинфекциозна диария. През 2012 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри крофелемер за лечение на диария, причинена от лекарства против ХИВ.

Диарията може също да се лекува с домашни средства и промени в начина на живот като:

 • пиене на повече чисти течности
 • избягване на кофеина
 • въздържане от консумация на млечни продукти
 • приемане на 20 грама или повече разтворими фибри на ден
 • избягване на мазни, пикантни храни

Ако има основна инфекция, причиняваща диария, доставчик на здравни услуги ще работи за лечението й. Не започвайте да приемате никакви лекарства за спиране на диарията, без първо да говорите с доставчик на здравни услуги.

Търсене на помощ за този симптом

Справянето с диарията, свързана с ХИВ, може да подобри качеството на живот и комфорта. Но също така е важно да запомните, че хроничната диария може да бъде опасна и трябва да се лекува възможно най-скоро. Кървава диария или диария с треска изисква незабавно обаждане до доставчик на здравни услуги.

Колко трае?

Продължителността на диарията при човек с ХИВ зависи от причината за нея. Този човек може да изпита диария само като част от синдром на остра инфекция. И може да забележат по-малко епизоди след няколко седмици.

Диарията може да изчезне след преминаване към лекарства, които често не причиняват този страничен ефект. Правенето на определени промени в начина на живот или приемането на лекарства, предписани за лечение на диария, може да осигури незабавно облекчение.

Друг проблем, който може да повлияе на продължителността на диарията, е недохранването. Хората с хроничен ХИВ, които са недохранени, могат да получат влошена диария. Този проблем е по-често срещан в развиващите се страни, където недохранването е проблем за хората със и без ХИВ. Едно проучване изчисли това почти 100 процента от всички хора с ХИВ в развиващите се региони имат хронична диария. Доставчикът на здравни услуги може да определи дали недохранването е проблем и да предложи промени в диетата, за да го коригира.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss