Херпес зостер ли е обривът по гърба ми?

Обичайно е да получите обрив от херпес зостер по гърба. Има някои характерни симптоми, но също така споделя симптомите с други състояния.

Херпес зостер е кожен обрив, причинен от вируса варицела зостер (VZV), който също причинява варицела.

Най-честосе появява в ивица, която се увива около едната страна на тялото върху хълбока и гърба.

Не можете да получите херпес зостер, освен ако не сте имали варицела. След като варицелата се изчисти, вирусът остава в тялото ви, но лежи латентно (неактивен) в нервните ви клетки. Въпреки това, той може да се активира отново по-късно в живота като херпес зостер.

Прочетете, за да научите повече за херпес зостер на гърба, други обриви, които може да изглеждат подобни, и кога да се обадите на лекар за грижа.

Как изглежда и как се усеща обривът от херпес зостер по гърба?

Обривът на херпес зостер на гърба ви обикновено се появява в поредица от стъпки. Първо, ден или два преди обрива, може да почувствате болка, изтръпване или парене в частта от кожата, където по-късно ще се появи обривът.

Обривът се появява като разпръснати малки червени мехури или подутини на по-светла кожа или лилав, тъмно розов или тъмнокафяв на по-тъмна кожа. Обикновено засяга само едната страна на тялото. Въпреки това, могат да се образуват повече мехури, след като обривът се появи за първи път, което го кара да изглежда, че се разпространява.

Обривът от херпес зостер обикновено е много болезнен. Може да дойде и с други симптоми, включително:

 • треска
 • главоболие
 • мускулни болки
 • стомашни болки
 • повръщане

Когато обривът започне да изчезва, мехурите може да се отворят и да кървят, след което да се образуват краста. Може да отнеме от 2 до 4 седмици, докато обривът изчезне напълно.

Снимки на херпес зостер обрив по гърба

Херпес зостер може да се появи навсякъде по гърба. Обикновено се увива отстрани на тялото отпред към гърба.

Как се разпространява обривът от херпес зостер?

Херпес зостер е резултат от повторно активиране на VZV, вирусът, който причинява варицела.

Ако развиете херпес зостер, това означава, че сте имали варицела в някакъв момент по-рано от живота си. Вирусът остава латентен в тялото ви и се активира отново като херпес зостер.

Мехурите от обрив от херпес зостер могат да изтекат течност. Тази течност може да разпространи VZV на други.

Ако някой, който не е имал или не е бил ваксиниран срещу варицела, влезе в контакт с течността, той може да получи варицела. Ако се разболеят от варицела, вирусът ще остане латентен в тялото им, след като се излекуват, и те могат да развият херпес зостер по-късно в живота.

Ако някой, който е имал варицела, влезе в контакт с течността, той може да получи херпес зостер.

Колко дълго продължава обривът на херпес зостер по гърба?

Лекарите лекуват херпес зостер с антивирусни лекарства. Получаването на ранно лечение може да избегне възможни усложнения като дълготрайна нервна болка.

Повечето често използван антивирусните средства включват:

 • ацикловир
 • валацикловир
 • фамцикловир

Тези лекарства са най-ефективни, ако започнете да ги приемате скоро след появата на обрива.

Лекарствата за болка без рецепта, мокрите компреси и ваните с овесени ядки могат да помогнат при болка и сърбеж. В допълнение, лекарят може да предпише по-силно обезболяващо лекарство за силна болка.

Други причини за обрив по гърба, който може да изглежда подобен на херпес зостер

Други обриви могат да приличат на херпес зостер на гърба. Един лекар може да забележи разликата.

Екзема (контактен дерматит)

Екземата е възпалителна реакция, която причинява:

 • сухи, люспести петна
 • сърбеж
 • мехури
 • инфекция

Екземата не е заразна. Това е взаимодействие между генетичния състав на човека и факторите на околната среда.

Отровен бръшлян

Обривът от отровен бръшлян обикновено се появява като червени, сърбящи подутини. Зачервяването може да не е толкова видимо при по-тъмни тонове на кожата. Ако никога преди не сте реагирали на отровен бръшлян, може да отнеме 2 до 3 седмици, преди да се появи обрив след излагане. Ако преди това сте имали отровен бръшлян, обривът обикновено се появява в рамките на часове.

Сърбящите подутини ще се отворят, ще изтекат течност, след което ще се образуват корички.

Реакция към лекарства

Някои хора може да реагират на лекарства като антибиотици, като избухнат в надигнат, червен или обезцветен, сърбящ кожен обрив, наречен копривна треска. Обикновено това е алергия към лекарството.

Лихен планус

Лихен планус е кожен обрив, който може да се появи навсякъде по тялото. Задейства се от имунна реакция.

Когато се развие върху кожата, тя произвежда лъскави, твърди, червеникаво-лилави подутини. Те могат да имат бели линии през тях, наречени стрии на Wickham.

Ако се появят много подутини заедно, може да се образува грубо, лющещо се петно ​​по кожата.

Булозен пемфигоид

Това рядко състояние обикновено засяга по-възрастни хора, като започва със сърбящ, надигнат обрив. След това по кожата могат да се образуват големи мехури, понякога пълни с кръв. Може да започне навсякъде по тялото.

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако развиете херпес зостер на гърба си (или някъде по тялото си), посетете лекар веднага след появата на мехури — за предпочитане не по-късно от 3 дни след като ги забележите. Ранното започване на антивирусно лекарство може да помогне за ограничаване на болката и по-бързо изчистване на обрива.

Херпес зостер обрив по гърба лечение

За лечение на херпес зостер на гърба, на цялостно състояние трябва да се лекува. Свържете се с лекар, за да започнете антивирусно лекарство веднага щом забележите обрива.

Мокри компреси, каламинов лосион и бани с овесени ядки може да помогне за облекчаване част от болката и сърбежа, причинени от обрив на херпес зостер по гърба.

Прочетете повече за това как се лекува херпес зостер.

За вкъщи

Херпес зостер на гърба се появява, когато VZV, вирусът, който причинява варицела, се активира отново, след като е бил латентен (неактивен) в тялото за известно време.

Херпес зостер избухва в малки, болезнени червени мехури по гърба, често обвиващи страничната част на тялото.

Херпес зостер не е заразен, но ако някой влезе в контакт с течността от херпес зостер мехур, рискува да развие варицела. Ако се разболеят от варицела, по-късно в живота могат да развият херпес зостер. Ако човек вече е имал варицела и влезе в течност от блистера, той може да развие херпес зостер.

Лечението на херпес зостер включва антивирусни лекарства, които трябва да започнете да приемате скоро след появата на обрива. Свържете се с лекар възможно най-бързо, след като забележите херпес зостер на гърба или другаде по тялото си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss