Харвони и цена: Какво трябва да знаете

Harvoni (ледипасвир/софосбувир) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на хепатит С. Цената на Harvoni може да зависи от фактори като дозата Ви, дали имате здравна застраховка и аптеката, която използвате.

Harvoni се използва при възрастни и някои деца за лечение на някои видове хроничен (дългосрочен) хепатит С.

Harvoni се предлага под формата на пелети или таблетки. И двете се поглъщат. Пелетите могат да се смесват внимателно с меки храни преди поглъщане.

Harvoni има две активни съставки: ледипасвир и софосбувир. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

За повече подробности относно Harvoni вижте тази задълбочена статия.

Колко струва Harvoni?

Цената, която плащате за Harvoni, може да варира. Разходите ви може да зависят от плана ви за лечение, застрахователното ви покритие (ако го имате), лекарствената форма, която ви е предписана, и аптеката, която използвате.

За да разберете колко ще платите за Harvoni, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Забележка: Ако имате застраховка, може да се наложи да получите предварително разрешение, преди вашият доставчик на застраховка да покрие Harvoni. Това означава, че вашият застраховател и вашият лекар ще обсъдят Harvoni по отношение на вашето лечение. След това застрахователната компания ще определи дали лекарството е покрито. Ако Harvoni изисква предварително разрешение и не го получите, преди да започнете лечението, можете да заплатите пълната цена на лекарството.

Не забравяйте да попитате вашата застрахователна компания дали Harvoni изисква предварително разрешение.

Често задавани въпроси относно цената и Harvoni

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно Harvoni и цената.

Каква е цената на Harvoni в сравнение с тази на подобни лекарства, като Epclusa или Sovaldi?

Harvoni, Epclusa (софосбувир/велпатасвир) и Sovaldi (софосбувир) се използват за лечение на определени видове хепатит С, но може да имат някои разлики в цената. Цената на Harvoni в сравнение с подобни лекарства може да зависи от фактори като:

 • допустимостта ви за всички налични спестовни програми от производителите на лекарства
 • наличието на генерични версии на лекарствата
 • продължителността на вашето лечение
 • независимо дали сте здравно осигурени или плащате от джоба си

Например Epclusa и Harvoni се предлагат като генерични лекарства. Но Sovaldi се предлага само като марково лекарство. Генеричните лекарства обикновено струват по-малко от марковите лекарства. За повече информация относно разликите в цената между маркови и генерични лекарства вижте „Наличен ли е Harvoni като генеричен продукт?“ раздел по-долу.

За да разберете как се сравняват разходите за тези лекарства, свържете се с вашия доставчик на здравно осигуряване (ако имате такъв) или говорете с вашия лекар или фармацевт. Те могат да обсъдят с вас сравнения на разходите въз основа на вашата ситуация.

Силата от 90 mg/400 mg на Harvoni струва ли по-малко от другите силни страни на лекарството?

Това не е вероятно. Концентрацията от 90 милиграма (mg)/40 mg на Harvoni идва като таблетка и е една от най-високите налични концентрации. Но ако имате застраховка с фиксирано доплащане (вашият дял от разходите), цената ви за таблетката от 90 mg/400 mg може да бъде същата като за други налични концентрации и форми.

Вашият лекар, фармацевт или доставчик на застраховка (ако имате такъв) също може да ви даде повече информация относно разходите за различните концентрации на Harvoni.

Предлага ли се Harvoni като генерично лекарство?

Harvoni се предлага като генерично лекарство ledipasvir/sofosbuvir. Генеричното лекарство идва като таблетки, но не и пелети.

Генеричното лекарство съдържа точно копие на активното лекарство в марково лекарство. Генеричното лекарство се счита за също толкова безопасно и ефективно, колкото и оригиналното лекарство, но има тенденция да струва по-малко.

За да разберете как се сравняват разходите за таблетките Harvoni и генеричните таблетки ледипасвир/софосбувир, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Ако Ви е предписано Harvoni и се интересувате от използването на генеричната версия вместо това, говорете с Вашия лекар. Те може да предпочетат да вземете едната версия вместо другата. Освен това, ако имате застраховка, ще трябва да се консултирате с вашия доставчик на застраховка. Това е така, защото може да обхваща само едно или друго лекарство.

Защо има такава разлика в цената между маркови лекарства и генерични лекарства?

Необходими са години на изследвания и тестове, за да се гарантира, че марковите лекарства са безопасни и ефективни. Това тестване може да направи лекарствата скъпи. Производителят на марково лекарство може да продава лекарството до 20 години. След това други производители на лекарства могат да създават генерични версии. Тази конкуренция на пазара може да доведе до по-ниски разходи за генерични лекарства. И тъй като генеричните лекарства имат същите активни съставки като марковите лекарства, не е необходимо те да бъдат изследвани отново. Това също може да доведе до по-ниски общи разходи.

Мога ли да получа помощ за плащане на Harvoni?

Ако имате нужда от помощ за покриване на разходите за Harvoni или разбиране на вашата застраховка, вижте тези ресурси:

 • Програма за поддръжка
 • NeedyMeds
 • Инструмент за медицинска помощ

На тези сайтове можете да намерите застрахователна информация, подробности за програмите за помощ при наркотици и връзки към спестовни карти и други услуги.

Ако имате въпроси относно това как да платите за вашата рецепта, говорете с вашия лекар или фармацевт.

Какви трябва да бъдат следващите ми стъпки?

Ако все още имате въпроси относно цената на Harvoni, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да ви дадат по-добра представа за това какво ще платите за това лекарство. Но ако имате здравна застраховка, ще трябва да говорите с вашия доставчик на застраховка, за да научите действителната цена, която бихте платили за Harvoni.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на вашия лекар или доставчик на застраховка, включват:

 • Ще повлияе ли моята доза Harvoni на цената?
 • Ако нямам застраховка, генеричната версия на Harvoni ще струва ли по-малко?
 • Мога ли да използвам купон, за да спестя от Harvoni, ако имам Medicare?

За да научите повече за Harvoni, вижте тези статии:

 • Всичко за Harvoni
 • Epclusa срещу Harvoni: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss