Факти и измислици за превенция на рака: Какво казват експертите

Тони Андерсън / Getty Images

Само през 2020 г. около 1,8 милиона души са били диагностицирани с рак.

Докато учените търсят лек, превенцията на рака остава най-добрата защита. Има промени в начина на живот, които могат да помогнат, но някои рискови фактори може да са извън нашите ръце.

“Определени неща [like age, genes and occupational hazards] не могат да бъдат контролирани, но има много неща, които можем да направим, за да намалим риска си“, казва Васиф Саиф, доктор по медицина, MBBS, заместник-главен лекар и директор по медицинска онкология в Northwell Health Cancer Institute.

Въпреки това, има специфични мерки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на рак.

Може да е трудно да се намери окончателна информация за най-добрите методи за превенция и може да прочетете противоречива информация в препоръките. Например, някои заглавия предполагат, че чаша вино на ден може да помогне за предотвратяване на рак, докато други казват, че увеличава риска.

Важно е да изследвате рецензирани списания и да говорите с доставчик на здравни услуги, за да можете да вземете информирани решения.

„Разбирането на фактите и основата на препоръката ви помага да вземете добри решения“, казва Джак Джейкъб, доктор по медицина, медицински онколог и медицински директор на MemorialCare Cancer Institute в Orange Coast Medical Center във Fountain Valley, Калифорния.

Прочетете, за да разгледате доказателствата относно твърденията за превенция на рак.

Претенция 1: Пиенето на вино предотвратява рак

Твърдението, че пиенето на вино предотвратява рак, може да звучи твърде добре, за да е истина. Но дали е така? Сложно е.

Изследователски преглед от 2018 г. предполага, че микросъставните елементи на червеното вино, като полифеноли, могат да осигурят защита от няколко вида рак, като рак на простатата и дебелото черво.

Въпреки това, друго проучване дава смесени резултати, което предполага, че пиенето на вино увеличава риска от рак на гърдата, гърлото, черния дроб и храносмилателния тракт, но намалява шанса за развитие на други видове рак, като бъбреците.

Въпреки че някои доказателства сочат, че виното може да помогне за намаляване на риска от рак, експертите предупреждават да не го използвате като средство за смекчаване.

„Не бих пил, за да намаля риска от рак“, казва Джейкъб. “Журито е готово за това.”

Това обаче не означава, че трябва да се откажете от от време на време чаша вино по време на вечеря.

„Всичко, което правите, правете умерено и разпознавайте нещата, за които може да е по-доказано, че намаляват риска, като намаляване на теглото и непушене“, казва Джейкъб.

Диетични указания за американците определя умерената консумация на алкохол като едно питие или по-малко на ден за жените и две напитки или по-малко на ден за мъжете.

В крайна сметка

Доказателствата са смесени за това дали виното може да намали риска от рак. Експертите не го препоръчват за намаляване на риска.

Претенция 2: Кърменето намалява риска от рак

Американската академия по педиатрия препоръчва изключително кърмене за 6 месеца.

Тези препоръки са предимно в полза на бебето. През първата година от живота децата, които пият човешко мляко, са по-малко склонни да имат здравословни проблеми, като респираторни или стомашно-чревни инфекции.

Кърменето също може да се похвали с дългосрочни ползи и за кърмещото лице. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), кърменето намалява риска от рак на гърдата, въпреки че колко често човек кърми може да играе роля.

А преглед за 2017 г от 65 проучвания показват, че индивидите, които кърмят изключително, са по-малко склонни да получат рак на гърдата.

Защо кърменето намалява риска от рак на гърдата и яйчниците? Вероятно се свежда до хормони. Когато човек кърми, той произвежда по-малко естроген.

Джейкъб посочва, че по-малкото излагане на естроген корелира с намален риск от рак на гърдата.

Намалените нива на естроген също помагат за намаляване на риска от рак на ендометриума.

А Анализ за 2018 г от 17 проучвания показват, че кърмещите индивиди са с 11% по-малко вероятно да развият рак на ендометриума. Колкото по-дълго кърмеше човек, толкова по-голяма защита имаше.

Все пак ползите за борба с болестите изглежда се изравняват около 6 до 9 месеца при рак на ендометриума.

В крайна сметка

Хората произвеждат по-малко естроген по време на кърмене, което може да доведе до намаляване на риска от рак.

Претенция 3: Определени работни места повишават риска от рак

Обсъжда се дали рискът от рак е професионална опасност за някои работни места. Например, заварчиците са изложени на ултравиолетови лъчи, което е рисков фактор за рак на кожата.

А 2018 преглед не откри окончателна връзка между заваряването и рака на кожата. А проучване от 2019 г не намери силна подкрепа за хипотезата, че излагането на дървесен прах увеличава риска от рак на белия дроб. Това е потенциално добра новина за хората, които работят в области като строителството.

От друга страна, а преглед за 2016 г рисковите фактори за рак на пикочния мехур показват, че тютюневите работници, бояджиите и коминочистачите имат най-висок риск от развитие на рак на пикочния мехур.

„Ако вдишвате канцероген, молекула, причиняваща рак, тя ще се метаболизира и отделя чрез урината“, казва Сейф. „Той преминава през бъбреците, пикочните пътища и пикочния мехур. Цялото това излагане на канцерогени в пикочните пътища с течение на времето може да причини трансформация и развитие на рак.

Все пак можете да предприемете мерки за намаляване на риска. Саиф предлага да се следват практики за безопасност, като носенето на маска, за да се намали възможността от вдишване на канцероген.

„Отидете при вашия първичен лекар и говорете за признаци и симптоми с Вашия лекар“, казва Саиф. „Пийте много течности като вода. Може да има диуретичен ефект и да изведе канцерогените по-бързо.

В крайна сметка

Носенето на маска, поддържането на хидратация и обсъждането на работната ви среда с вашия първичен лекар може да ви помогне да намалите риска от рак.

Претенция 4: Упражненията предотвратяват рак

Вероятно знаете, че упражненията са полезни за тялото. Изследванията показват, че е полезен за сърцето и повишава качеството ви на живот с напредването на възрастта. Но придвижването също намалява риска от рак.

Изследвания от 2017 г. предполага, че упражненията помагат за намаляване на риска от рак на гърдата, и a проучване от 2019 г предполага, че може да помогне за предпазване на хората от рак на простатата.

Експертите казват, че има няколко причини, поради които упражненията са един от най-добрите начини за предотвратяване на рак. Повечето от тях се връщат към факта, че тренировките помагат на човек да поддържа здравословно тегло. В Американско дружество за борба с рака отбелязва, че около 16 процента от смъртните случаи от рак в Съединените щати са свързани с наднормено телесно тегло.

„Затлъстяването е рисков фактор“, казва Джейкъб. „Това може да бъде въздействието на възпаление, което може да предизвика развитието на рак чрез окисляване. Това може също да повлияе на хормоналния баланс, което увеличава хормонално задвижваните ракови заболявания като рак на гърдата.

Ако не сте много активни сега, не е нужно да преминавате от нула до 60 минути на ден упражнения, за да извлечете ползите. Американското онкологично дружество предлага да правите поне 150 минути умерена интензивност или поне 75 минути енергично интензивно упражнение всяка седмица.

„Не е нужно да сте маратонец, за да сте физически активни“, казва Саиф. „Дори просто ходенето по 30 минути на ден по време на обедната ви почивка 5 дни в седмицата е добре.”

Саиф предлага да се консултирате с лекар, преди да започнете каквито и да е тренировъчни програми.

„Важно е първо да бъдете прегледани от Вашия лекар, за да можете да бъдете изчистени от рисковите фактори“, казва той. „Започнете бавно. Не ходете на фитнес и прекарвайте 3 часа там. Намерете нещо, което харесвате, за да можете да го поддържате.”

В крайна сметка

Дори малки количества упражнения могат да помогнат за предотвратяване на рак.

Претенция 5: Стресът причинява рак

Стресът на работното място може да нанесе хаос на психичното ви здраве, като увеличи риска от тревожност, депресия и изгаряне.

Това може също да увеличи риска от рак на дебелото черво, белия дроб и хранопровода, според a мета-анализ от 281 290 участници. Сейф вярва, че връзката между стреса и рака може да се дължи на факта, че хората могат да направят друг нездравословен начин на живот, когато са под напрежение или разстроени.

„Всеки има различен начин за справяне със стреса“, казва той. “Хората могат да развият определени поведения… като преяждане, пиене на алкохол и пушене.”

Саиф предлага да говорите с терапевт, да упражнявате и да опитате медитация. Изследвания предполага, че медитацията намалява възпалението.

В крайна сметка

Управлението на стреса, като посещение на терапевт или практикуване на медитация, може да помогне за намаляване на риска от рак. Приложения като Headspace и Peloton имат ръководени медитации, които можете да опитате.

Претенция 6: Яденето на органични продукти предотвратява рак

Може да сте имали това преживяване в хранителния магазин: обикновени банани на един рафт и органични на другия. Изглеждат еднакво, но био е по-скъпо. Струва ли си?

Ако искате да намалите риска от рак, вероятно е така. По-малко вероятно е органичните храни да се отглеждат с хормони, пестициди или антитела. А JAMA преглед предложеното избиране на тези храни може да осигури допълнителен слой защита от рак.

„Храните, отглеждани без тези химикали, са по-добри за вашето здраве“, казва Сейф. “Това е здрав разум.”

Саиф казва, че е добре, ако органичната храна не отговаря на вашия бюджет. Все още можете да предприемете стъпки, за да сте сигурни, че свеждате до минимум приема на пестициди и тежки химикали.

„Измийте и изтъркайте продуктите“, казва той. „Той премахва повърхностните бактерии и мръсотия.“

В крайна сметка

Купуването на органични или старателно измиване и търкане на продукти може да помогне за намаляване на риска от рак.

Заведения за вкъщи

Има определени рискови фактори за рак, които не могат да бъдат контролирани, като генетика и работна среда. Можете обаче да предприемете други стъпки, за да намалите рисковете.

Упражнението и намаляването на стреса могат да помогнат за предотвратяване на рак. Кърменето също намалява производството на естроген, което осигурява защита от някои видове рак. Избирането на органична храна също ограничава излагането на канцерогени.

Журито все още не знае дали практики като пиенето на вино намаляват риска. Ако работите в сфера с по-голяма вероятност от рак, вземете предпазни мерки като носене на маска и говорете с Вашия лекар за притесненията си.


Бет Ан Майер е писателка от Ню Йорк. В свободното й време можете да я тренирате за маратони и да се кара със сина си Питър и три бебета.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss