Управление на индуцирания труд

Управление на предизвикано раждане

Раждането е процесът, при който бебето и плацентата напускат матката или утробата. Този процес обикновено започва сам около 40-та седмица от бременността. В някои случаи обаче е необходима медицинска намеса за започване на раждането.

Вашият лекар може да предизвика раждане, като използва лекарства и други методи за предизвикване на контракции. Тези контракции се появяват, когато мускулите на матката се стегнат и след това се отпуснат. Те помагат да изтласкат бебето ви от матката и насърчават шийката ви да се отвори за раждане. Маточната шийка е отворът към матката и се намира на върха на вагината или родовия канал. Вашето бебе слиза през шийката на матката и във влагалището по време на раждането.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, приблизително 23 процента от ражданията в Съединените щати са предизвикани. Може да се наложи Вашият лекар да предизвика раждане, ако Вие и Вашето бебе сте изложени на риск от усложнения.

Причини за предизвикване на раждане

Една често срещана причина за предизвикване на раждане е, че вашето бебе е просрочено. Нормалната бременност продължава около 40 седмици. Когато бременността продължава повече от 42 седмици, това се счита за бременност след термин. Бременността след термина може да бъде опасна за вашето бебе, тъй като плацентата може да не доставя достатъчно храна и кислород на вашето бебе след 42 седмици.

Други често срещани причини за предизвикване на раждане включват следното:

 • Плацентата ви се отделя от матката.
 • Имате инфекция в матката.
 • Имате високо кръвно налягане.
 • Водата ви се срива, но контракциите не започват.
 • Вашето бебе има проблем с растежа.
 • Имате съществуващо здравословно състояние, като диабет, което може да навреди на вас или вашето бебе.
 • Имате Rh несъвместимост.

Някои жени искат да предизвикат раждане преди 40-седмичната граница по немедицински причини. Повечето лекари обаче не препоръчват това, защото бебето може да не е напълно развито. Раждането трябва да се предизвиква само за да се защити здравето на вас и вашето бебе. Вашият лекар може да използва различни лекарства и медицински техники, за да помогне за предизвикване на раждане.

Узряване на шийката на матката

Узряването на шийката на матката често е първата стъпка за предизвикване на раждане. Зреенето на шийката на матката включва насърчаване на шийката на матката да стане по-мека, по-тънка и по-широка. Обикновено шийката на матката започва да ерозира и да се разширява естествено по време на раждането. Това позволява на бебето да напусне матката и да влезе в родовия канал. Въпреки това, ако шийката на матката не показва признаци на тези промени, Вашият лекар ще трябва да предприеме определени стъпки, за да узрее шийката на матката.

Техниките за узряване на шийката на матката включват:

 • прилагане на простагландинови лекарства върху шийката на матката
 • постепенно разширяване на шийката на матката с осмотичен дилататор
 • разширяване на шийката на матката с гумен катетър

Простагландинови лекарства

Най-често използваният метод за узряване на шийката на матката е прилагането на лекарство с простагландин. Простагландините са естествено срещащи се хормоноподобни вещества, които стимулират определени промени в шийката на матката, които я карат да узрее. Двете основни лекарства за простагландин, използвани днес, са динопростон и мизопростол.

Динопростон

Динопростон се предлага като Prepidil и Cervidil. Prepidil е гел, който се втрива върху лигавиците на шийката на матката с апликатор. Cervidil е вложка, подобна на вафла, която е разположена в горната част на влагалището. След като гелът или вложката са на мястото си, той бавно освобождава простагландини в близките тъкани.

Препидил и Цервидил обикновено отнемат шест до 12 часа, за да влязат в пълен ефект, след което шийката на матката се преоценява, за да се види дали може да се предизвика раждане. Ако шийката на матката все още не е узряла, Вашият лекар може да Ви даде друга доза лекарство.

Динопростон има малко свързани странични ефекти. В редки случаи обаче жените могат да получат хиперстимулация на матката. Това състояние кара матката да се свива твърде често.

мизопростол

Мизопростол (Cytotec) е друго лекарство за простагландин, което се използва като средство за узряване на шийката на матката. Вашият лекар ще го поставя в горната част на влагалището на всеки три до четири часа, за да подпомогне раждането. Лекарството може да се приема и през устата, но се смята, че вагиналният път е най-добрият.

Мизопростол обикновено се предписва за лечение на стомашни язви. Доказано е обаче, че лекарството е полезно и при предизвикване на раждане. Изглежда, че е толкова ефективен и безопасен, колкото динопростон, но по-евтин. Подобно на динопростон, потенциален страничен ефект на мизопростол е хиперстимулация на матката. Това обаче се среща при много малък процент от жените.

Постепенно разширяване на шийката на матката

Постепенните цервикални дилататори спомагат за узряването на шийката на матката, като бавно абсорбират течността от тъканите. Най-често използваният цервикален дилататор е Laminaria japonica. Това е изсушено стъбло от водорасли, което може да абсорбира цервикалната течност доста бързо в продължение на четири до шест часа.

Въпреки че могат да бъдат ефективни при предизвикване на раждане, цервикалните дилататори е по-вероятно да предизвикат инфекция в шийката на матката. В резултат на това те са по-малко популярни сред лекарите от лекарствата за простагландин.

Катетърно разширяване на шийката на матката

Катетърната дилатация на шийката на матката включва използването на катетър на Foley. Този катетър е дълга, тясна тръба, изработена от латекс, която има балонен връх. По време на дилатация на катетъра Вашият лекар насочва катетъра на Foley през вагината и в цервикалния канал. След това те надуват балона до диаметър от 2 до 3 инча, като насърчават отварянето на шийката на матката.

Разширяването на катетъра може да помогне за узряването на шийката на матката, но се счита за инвазивна процедура. Лекарите го използват само при специални обстоятелства или когато други методи за предизвикване на раждане са неуспешни.

Отстраняване на мембраните

Отстраняването на мембраните може да ускори началото на раждането, когато шийката на матката е само частично разширена. По време на тази процедура Вашият лекар поставя пръст в ръкавица в шийката на матката и внимателно отделя околоплодния сак или мембраните от стената на матката. Амниотичната торбичка е течността, която заобикаля вашето бебе в утробата. Когато тази течност се освободи, тя произвежда хормони, които спомагат за насърчаване на контракциите.

Отстраняването на мембраните работи лошо при бременност по-малко от 38 до 39 седмици. Освен това, това не е добър метод за използване, когато възникне спешна нужда от доставка. Това отнема около минута и може да бъде болезнено за жени, които имат първото си бебе.

Изкуствено разкъсване на мембраните

Изкуственото разкъсване на мембраните е известно още като амниотомия. По време на тази процедура Вашият лекар умишлено счупва околоплодния мехур. Това позволява освобождаването на амниотичната течност. Разкъсването на мембраните или торбичката с вода, които заобикалят бебето, се използва за предизвикване на раждане в продължение на много години.

Лекарите рутинно извършват тази процедура, след като контракциите на матката са достатъчно силни и чести. Главата на бебето обаче трябва да е срещу шийката на матката, преди мембраните да могат да се спукат. Пъпната връв също трябва да бъде далеч от цервикалния канал преди процедурата. Приемането на тези превантивни мерки помага за намаляване на риска от инфекция при бебето.

окситоцин (питоцин)

Окситоцинът е малък протеин, който се произвежда от тъканите и жлезите в мозъка. Този протеин се секретира по време на нормалното раждане, особено в близост до раждането. Когато раждането се забави, Вашият лекар може да приложи окситоцин, за да насърчи матката Ви да започне да се свива редовно.

администрация

Можете да получите окситоцин през вена с помощта на контролирана помпа за лекарства. Дозата, необходима за предизвикване на достатъчни контракции, варира значително от една жена на друга. Като цяло обаче целта е да се установят три до пет маточни контракции на всеки 10 минути.

Силните, чести контракции помагат на шийката на матката да узрее и позволяват на главата на бебето да се спусне. Първоначалната скорост на разширяване на шийката на матката може да бъде доста бавна и може да бъде дори по-малко от 0,5 сантиметра на час. След като шийката на матката е приблизително 4 сантиметра разширена, целта е около 1 сантиметър на час или повече. За да се следи силата и честотата на контракциите на матката, може да се постави катетър под налягане във влагалището. Такива катетри са изработени от тънка, гъвкава пластмаса и не причиняват значителен дискомфорт.

Странични ефекти

Окситоцинът рядко причинява странични ефекти, когато се използва правилно. Следните са потенциални странични ефекти:

 • Хиперстимулация на матката може да възникне, когато контракциите се случват твърде често за продължителен период от време. Това може да доведе до намален приток на кръв към плацентата.
 • Скъсване на матката или разкъсване на маточната стена може да се случи поради хиперстимулация на матката. Въпреки че този страничен ефект е рядък, той е по-често срещан при жени, които са имали предишна операция на матката или раждане с цезарово сечение.
 • Задържане на вода, електролитен дисбаланс и водна интоксикация могат да възникнат в резултат на високи дози окситоцин.

За вкъщи

Вашият лекар може да препоръча предизвикване на раждане, ако бременността Ви продължава повече от 42 седмици или ако имате медицински проблем, който може да навреди на Вас или Вашето бебе. Индуцирането на раждане често е най-добрият начин да поддържате здравето на вас и вашето бебе. Въпреки това, ранното предизвикване на раждането по немедицински причини може да бъде вредно, така че е най-добре да оставите раждането да започне от само себе си.

Препоръчва се да се изчака поне 39-та седмица от бременността, за да се предизвика раждане. Това дава на вашето бебе времето, от което се нуждае, за да порасне и се развие, преди да се роди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss