Тъмният режим по-добър ли е за очите ви?

Джъстин Кейс/Гети Имиджис

Настройката по подразбиране на повечето устройства е да се показва черен текст на бял фон. Настройването на вашето устройство в тъмен режим означава, че то ще показва бял текст на тъмен фон.

Тъмният режим има за цел да намали излагането на синя светлина и да помогне при напрежението на очите, което идва с удължено време на екрана.

Няма категорични доказателства, които да предполагат, че тъмният режим прави това, но нека да разгледаме какво знаем и не знаем за тъмния режим.

Какво общо има синята светлина?

За да разберем дали тъмният режим има някаква полза за здравето, първо трябва да разгледаме начина, по който синята светлина влияе върху очите ни.

Сините светлинни вълни се излъчват от нашите екранни устройства. Но синята светлина идва предимно от слънцето, разпръсква се в нашата атмосфера и оцветява нашето небе синьо.

Тези вълни имат повече енергия от другите цветове на светлината и изпращат на мозъка ни сигнал, че е ден.

Въпреки че едва сега започваме да разбираме страничните ефекти от прекомерното излагане на синя светлина от екраните, можете да си представите защо това ще започне да обърква очите ви.

Хората, които популяризират тъмния режим, понякога твърдят, че използването му в часовете преди лягане им помага да заспят по-бързо и да заспят за по-дълго време.

На теория това е така, защото настройките на екрана по подразбиране ви излагат на повече синя светлина след тъмно, нарушавайки циркадния ви ритъм и потискайки мелатонина, хормона, който сигнализира на тялото ви, че е време за лягане.

Тъмният режим също може да е по-лесен за четене, особено когато сте в стая с изключено осветление. Намаляването на синята светлина може да намали всяко кривогледство или напрежение, свързани с големи количества яркост.

Тези анекдоти за синята светлина и очите обаче не са непременно подкрепени от изследвания или подкрепени от експертно мнение.

Американската академия по офталмология (AAO) заявява, че дигиталното напрежение на очите се причинява от начина, по който използваме нашите цифрови устройства, а не непременно от синята светлина, която идва от тях.

Какво казва изследването?

Проучванията дали тъмният режим и други решения за филтриране на синя светлина работят за смекчаване на излагането на синя светлина са неубедителни. Изглежда обаче, че тъмният режим е по-вероятно да повлияе на ритъма на съня, отколкото напрежението на очите.

Някои изследвания са направени специално за влиянието на тъмния режим върху способността на хората да заспят.

А проучване от 2019 г от настройките на тъмния режим на Apple не демонстрираха забележима разлика в производството на мелатонин между хората, които са използвали Night Shift на своя iPad преди лягане, и хората, които не го правят.

Освен това авторите на изследването предполагат, че само нощна смяна не би била достатъчна за възстановяване на циркадния ритъм. Намаляването на настройките за яркост на устройството изглеждаше също толкова (или може би повече) важно.

Тази констатация изглежда съвпада с официалните препоръки от експерти. AAO официално препоръчва намаляване на отблясъците и яркостта чрез промяна на настройките на вашия екран, както и настройка на устройствата в тъмен или нощен режим.

Някои изследвания предполагат, че може да има някаква връзка между синята светлина и това колко бързо заспивате.

Малък проучване публикувано през 2017 г., показа, че играенето на игри на смартфон непосредствено преди лягане кара хората да отнемат повече време, за да заспят, в сравнение с тези, които са използвали софтуер за филтриране на синя светлина на устройството си.

Има ли предимства от използването на тъмен режим?

Изследването на ефектите от тъмния режим далеч не е убедително. Но анекдотично някои хора твърдят, че използването на тъмен режим им е от полза.

Тъмният режим може да намали напрежението на очите

Феновете на тъмния режим твърдят, че той може да увеличи контраста между текста, който четете, и фона.

Това на теория би улеснило четенето на вашето устройство. Тъй като четенето за дълги интервали от време на екрана може да доведе до напрежение в очите и сухота в очите, изглежда, че може да си струва да опитате, за да дадете почивка на очите си.

Тъмният режим може да намали излагането на синя светлина

Излагането на синя светлина има демонстрирани странични ефектикато затруднения със съня и напрежение на очите.

Тъмният режим може да намали излагането ви на синя светлина, но можете също да постигнете тези резултати, като намалите яркостта на екрана след тъмно, особено когато пространството около вас е тъмно.

Тъмният режим може да увеличи живота на батерията на вашето устройство

Това не е точно полза за здравето.

Но ако гледате много екрани, няма да ви навреди да добавите час или два между зарежданията на вашето устройство.

Тъмният режим може да помогне при очни симптоми

Някои симптоми могат да показват, че е време да започнете да използвате тъмен режим, за да защитите очите си и да намалите излагането на синя светлина, като например:

 • често сухо око
 • напрежение или болка в очите

 • повишено напрежение главоболие или мигрена
 • безсъние или затруднено заспиване

 • зрителни нарушения

Кога трябва да видя лекар?

Потърсете професионална медицинска помощ, ако започнете да имате определени симптоми и стратегиите за домашно лечение или превенция не работят.

Посетете очен лекар, ако започнете да забелязвате някое от следните:

 • значително напрежение или болка в очите
 • хронично сухо око
 • чести главоболия или пристъпи на мигрена, които не се повлияват от лекарства без рецепта
 • препятствия във вашето зрение
 • признаци на очна инфекция

Има ли лечения, които могат да се използват заедно с тъмен режим?

Състояния, включително сухота в очите, напрежение в очите и безсъние, могат да бъдат предизвикани от прекомерно излагане на синя светлина.

Лечението на тези симптоми включва:

 • добавки с мелатонин или лекарства за сън с рецепта (като есзопиклон или золпидем) за безсъние

 • кортикостероидни капки за очи или противовъзпалително лекарство за сухо око

 • очила с рецепта за напрежение на очите

Как да предотвратите напрежението на очите и да намалите излагането на синя светлина

 • Останете хидратирани през деня. Това помага на цялото ви тяло, включително очите ви, да остане добре смазано.
 • Правете паузи от екрана. AAO препоръчва минимум 20-секундна почивка на всеки 20 минути време на екрана.
 • Дръжте телефона си извън спалнята за една нощ. Също така намалете времето на екрана за 2 часа преди да се включите за през нощта.
 • Смажете очите си с капки за очи без рецепта. Това е полезно, когато използвате компютъра за дълги периоди от време.

Тъмният режим може да работи за намаляване на напрежението на очите и сухота в очите за някои хора, които прекарват много време, втренчени в екрани.

Въпреки това, няма окончателна дата, която да доказва, че тъмният режим работи за всичко, освен за удължаване на живота на батерията на вашето устройство.

Не струва нищо и няма да нарани очите ви, за да опитате тъмен режим. Но ако продължавате да имате симптоми на напрежение в очите и сухо око, трябва да посетите очен лекар, за да обсъдите други стратегии за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss