Треска от котешка драскотина

Какво е треска от котешка драскотина?

Треска от котешка одраскване, наричана още болест на котешка одраскване (CSD), е бактериална инфекция. Заболяването получава името си, защото хората се заразяват от котки, заразени с Bartonella henselae бактерии.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват, че 12 000 души ще бъдат диагностицирани с треска от котки, а 500 души ще бъдат хоспитализирани всяка година в Съединените щати. Случаите нарастват и през януари вероятно поради засиленото осиновяване на котенца и в периода между август и ноември.

Какво причинява треска от котешка драскотина?

Можете да получите треска от котешка драскотина от ухапване или одраскване от заразена котка. Можете също да получите болестта, ако слюнката от заразена котка попадне в отворена рана или докосне бялото на очите ви. Понякога може да получите болестта от бълха или кърлеж, пренасящ бактерията.

Не можете да получите болест от котешка драскотина от друг човек.

Кой е изложен на риск от треска от котешка драскотина?

Всеки, който притежава или взаимодейства с котка, е изложен на риск да се зарази с треска от котешка драскотина.

CDC съобщава, че треската от котешка драскотина е най-разпространена в южната част на Съединените щати и най-често срещана сред деца на възраст между 5 и 9 години. Хората, които са били хоспитализирани, е по-вероятно от амбулаторните да бъдат мъже, въпреки че по-голямата част от хората, които са диагностицирани, са жени.

Имате повишен риск да се разболеете сериозно от треска от котешка драскотина, ако имате отслабена имунна система. Хората, които може да попаднат в тази категория, включват тези, които са бременни или които живеят с:

 • рак
 • диабет
 • ХИВ или СПИН
 • трансплантирани органи

Какви са симптомите на треска от котешка драскотина при котки?

Котките могат да носят B. henselae, но по принцип не се разболяват от бактериите. Поради тази причина не винаги можете да разберете дали са носители. Котките вероятно заразяват бактериите от заразени бълхи. В много редки случаи хората могат да заразят бактериите директно от бълхи. Според CDC, около 40 процента от котките носят бактериите в даден момент от живота си, най-често като котенца. Лечението на котки обикновено не се препоръчва.

Какви са симптомите на треска от котешка драскотина при хората?

Честите симптоми на треска от котешка одраскване включват:

 • подутина или мехур на мястото на ухапване или надраскване
 • подути лимфни възли в близост до мястото на ухапване или надраскване

 • умора
 • главоболие
 • субфебрилна треска, която е над 98,6°F (37°C), но под 100,4°F (37°C)
 • болки в тялото

По-рядко срещаните симптоми на треска от котешка одраскване включват:

 • загуба на апетит
 • отслабване
 • възпалено гърло

Редките симптоми на треска от котешка одраскване могат да бъдат свързани с по-тежка версия на заболяването. Тези симптоми включват:

 • болки в гърба
 • студени тръпки
 • болка в корема
 • болки в ставите
 • обрив
 • продължителна треска

От 3 до 10 дни след експозицията върху кожата на мястото на инфекцията може да се развие подутина или мехур. Други симптоми, като подути лимфни възли, може да не се появят в продължение на няколко дни или седмици. Подутите лимфни възли обикновено се появяват между една и три седмици.

Състоянията, които могат да бъдат сбъркани с треска от котка, включват:

 • лимфаденит, възпалително заболяване, което води до подуване на лимфните възли

 • бруцелоза, инфекция, предавана от добитък на хора, която се проявява с грипоподобни симптоми и подути лимфни възли

 • lymphogranuloma venereum, полово предавана инфекция (ППИ), която води до лезия на кожата на мястото на инфекцията; лезията може да се превърне в повдигната подутина или мехури и е последвана от подути лимфни възли
 • Лаймска болест, инфекция, пренасяна от кърлежи, която има първоначален симптом на обрив, преди да се развият грипоподобни симптоми

Как изглежда треската от котешка драскотина?

Как се диагностицира треската от котешка драскотина?

Ако Вашият лекар смята, че може да имате треска от котешка драскотина, той ще извърши физически преглед. Трудно е да се диагностицира треската от котешки одрасквания само от симптомите. Лекарят може да постави точна диагноза, като извърши кръвен тест с полимеразна верижна реакция (PCR), за да види дали B. henselae бактериите присъстват в тялото ви.

Какви са усложненията на треската от котешка драскотина?

Има няколко възможни, но редки усложнения от треска от котешка драскотина.

Енцефалопатия

Енцефалопатията е мозъчно заболяване, което може да възникне, когато бактериите се разпространят в мозъка. В някои случаи енцефалопатията води до трайно увреждане на мозъка или смърт.

Невроретинит

Невроретинитът е възпаление на зрителния нерв и ретината. Причинява замъглено зрение. Възпалението може да възникне, когато бактериите, отговорни за треската от котешка драскотина, се придвижат до окото. Зрението обикновено се подобрява след изчезване на инфекцията.

Остеомиелит

Остеомиелитът е бактериална инфекция в костите, която може да доведе до увреждане на костите. В някои случаи увреждането на костите е толкова сериозно, че е необходима ампутация.

Окулогландуларен синдром на Паринауд

Окулогландуларен синдром на Parinaud е очна инфекция със симптоми, подобни на розовото око. Треската от котешка драскотина е една от най-честите причини за този синдром. Може да е резултат от B. henselae навлизайки директно в окото или от бактериите, пътуващи през кръвния поток към окото. Синдромът обикновено се повлиява добре от антибиотично лечение. В редки случаи е необходима операция за отстраняване на заразената тъкан от окото.

Как се лекува котешка треска?

Треска от котешка драскотина обикновено не е сериозна и обикновено не изисква лечение. Антибиотиците могат да лекуват хора със сериозни случаи на треска от котки или отслабена имунна система.

Азитромицин (Zithromax) се използва за бързо намаляване на обема на лимфните възли. Обикновено се предписва за пет дни. Други антибиотици, които понякога се използват за лечение на инфекции с треска от котка, включват:

 • ципрофлоксацин (Cipro)
 • рифампин (рифадин)
 • тетрациклин (сумицин)
 • триметоприм-сулфаметоксазол (Bactrim, Septra)

Времето за лечение и дозировката на тези антибиотици варират в зависимост от всеки клиничен случай, но могат да продължат от пет дни до две седмици. Говорете с Вашия лекар за възможни лекарствени взаимодействия. Възможни са и лекарствени взаимодействия, ако консумирате алкохол.

Мехурът или подутината могат да продължат между една и три седмици. Подутите лимфни възли обикновено отнемат два до четири месеца, за да изчезнат, но може да продължи от шест месеца до година или повече. Те могат да доведат и до други усложнения.

Как може да бъде предотвратена треската от котешки драскотини?

Можете да предотвратите треска от котки, като избягвате контакт с котки. Ако имате котка, избягвайте груби игри, които могат да ви доведат до надраскване или ухапване. Можете също да поддържате ноктите им подрязани, за да намалите драскотините. Измиването на ръцете след игра с котката също може да помогне за предотвратяване на заболяването. Не позволявайте на котката ви да облизва или чеше очите, устата или отворените ви рани. Вие и вашите домашни любимци също трябва да избягвате диви котки.

Дръжте котката си на закрито и прилагайте лекарства против бълхи, за да намалите риска от заразяване B. henselae. Проверявайте котката си за бълхи с гребен за бълхи и контролирайте бълхите в дома си с често почистване с прахосмукачка. Ако е необходимо, агенция за борба с вредителите може да премахне бълхите във вашия дом.

Тъй като младите котки и котенца са по-склонни да пренасят болестта, хората с отслабена имунна система могат да намалят риска от заразяване, като осиновят по-възрастна котка вместо коте.

Кога трябва да се обадя на лекар?

Много случаи на треска от котешка драскотина преминават от само себе си, но някои случаи все още изискват лекар. Обадете се на лекар, ако вие или вашето дете сте били одраскани или ухапани от котка и изпитате следните симптоми:

 • подути или болезнени лимфни възли
 • нараняването изглежда не заздравява след няколко дни
 • зачервяването около раната се разширява

 • треска се развива няколко дни след ухапването

Ако вече сте били диагностицирани с треска от котешко одраскване, трябва да се обадите на Вашия лекар възможно най-скоро, ако имате:

 • повишена болка в лимфните възли
 • висока температура
 • усещане за неразположение
 • нови симптоми

Какво мога да очаквам в дългосрочен план?

Повечето хора се подобряват без лечение, а тези, които се нуждаят от лечение, обикновено се подобряват с антибиотици. В някои случаи хората развиват сериозни усложнения от бактериите. Тези усложнения са по-склонни да се появят при хора с компрометирана имунна система.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss