Торзия на тестисите

Какво е усукване на тестисите?

Най-честата причина за спешна ситуация, свързана с мъжкия пикочно-полов тракт, е силно болезнена, наречена усукване на тестисите.

Мъжете имат два тестиса, които почиват вътре в скротума. Връв, известна като семенна връв, носи кръв към тестисите. По време на усукване на тестисите тази връв се усуква. В резултат на това притока на кръв е засегнат и тъканите в тестисите могат да започнат да умират.

Според Американската урологична асоциация това състояние е необичайно и засяга само около 1 на 4000 на възраст под 25 години.

Торзията е най-често срещана при подрастващи мъже. Тези между 12 и 18 години представляват 65 процента от хората със заболяването, според Кливландската клиника. Въпреки това, бебета и възрастни хора също могат да бъдат засегнати.

Какво причинява усукване на тестисите?

Много от тези, които имат усукване на тестисите, са родени с по-висок риск от заболяването, въпреки че може да не го знаят.

Вродени фактори

Обикновено тестисите не могат да се движат свободно в скротума. Околните тъкани са силни и поддържащи. Тези, които изпитват усукване, понякога имат по-слаба съединителна тъкан в скротума.

В някои случаи това може да бъде причинено от вродена черта, известна като деформация на “камбана”. Ако имате деформация на камбана, тестисите ви могат да се движат по-свободно в скротума. Това движение увеличава риска от усукване на семенната връв. Тази деформация представлява 90 процента от случаите на усукване на тестисите.

Торзията на тестисите може да протича в семейства, засягайки множество поколения, както и братя и сестри. Факторите, допринасящи за по-висок риск, не са известни, въпреки че деформацията на камбана може да допринесе. Знаейки, че други в семейството ви са преживели усукване на тестисите, може да ви помогне да поискате незабавно спешно лечение, ако симптомите му засегнат вас или някой от вашето семейство.

Не всеки, който изпитва това състояние, обаче има генетична предразположеност към него. Приблизително 10 процента от тези с усукване на тестисите имат фамилна анамнеза за състоянието, според едно малко проучване.

Други причини

Състоянието може да се появи по всяко време, дори преди раждането. Торзия на тестисите може да се появи, когато спите или се занимавате с физическа активност.

Може да се появи и след нараняване на слабините, като спортна травма. Като превантивна стъпка можете да носите a [AFFILIATE LINK:] чаша за контактни спортове.

Бързият растеж на тестисите по време на пубертета също може да причини това състояние.

Какви са симптомите на усукване на тестисите?

Болката и подуването на скроталната торбичка са основните симптоми на усукване на тестисите.

Началото на болката може да бъде доста внезапно и болката може да бъде силна. Подуването може да бъде ограничено само до едната страна или да се появи в целия скротум. Може да забележите, че единият тестис е по-висок от другия.

Може също да изпитате:

 • световъртеж
 • гадене
 • повръщане
 • бучки в скроталната торбичка

 • кръв в спермата

Има и други потенциални причини за силна болка в тестисите, като възпалителния епидидимит. Все пак трябва да приемате тези симптоми сериозно и да потърсите спешно лечение.

Усукването на тестисите обикновено се случва само в един тестис. Двустранното усукване, когато и двата тестиса са засегнати едновременно, е изключително рядко.

Как се диагностицира усукването на тестисите?

Тестовете, които могат да се използват за диагностициране на усукване, включват:

 • изследвания на урината, които търсят инфекция

 • физически изпити
 • изобразяване на скротума

По време на физически преглед Вашият лекар ще провери скротума Ви за подуване. Те могат също да прищипят вътрешната страна на бедрото ви. Обикновено това води до свиване на тестисите. Този рефлекс обаче може да изчезне, ако имате усукване.

Може също да получите ултразвук на скротума. Това показва притока на кръв към тестисите. Ако притока на кръв е по-нисък от нормалното, може да изпитвате усукване.

Какви лечения са налични за усукване на тестисите?

Торзията на тестисите е спешна медицинска помощ, но много юноши се колебаят да кажат, че ги нараняват или да потърсят лечение веднага. Никога не трябва да пренебрегвате остра болка в тестисите.

Възможно е някои да изпитат това, което е известно като периодично усукване. Това води до усукване и развъртане на тестисите. Тъй като състоянието е вероятно да се повтори, важно е да се потърси лечение, дори ако болката стане остра и след това отшуми.

Хирургичен ремонт

Хирургически ремонт или орхипексия обикновено се изисква за лечение на усукване на тестисите. В редки случаи Вашият лекар може да успее да развърти семенната връв на ръка. Тази процедура се нарича “ръчна деторзия”.

Операцията се извършва възможно най-бързо, за да се възстанови притока на кръв към тестисите. Ако кръвният поток е прекъснат за повече от шест часа, тъканта на тестисите може да умре. След това засегнатият тестис трябва да бъде отстранен.

Хирургичната деторзия се извършва под обща анестезия. Ще спите и ще не знаете за процедурата.

Вашият лекар ще направи малък разрез в скротума и ще развърти въжето. Ще се използват малки шевове, за да се задържи тестисът на място в скротума. Това предотвратява повторното въртене. След това хирургът затваря разреза с шевове.

Какво е свързано с възстановяването от операция на усукване на тестисите?

Орхипексията обикновено не изисква нощувка в болницата. Ще останете в стая за възстановяване няколко часа преди изписването.

Както при всяка хирургична процедура, може да имате дискомфорт след операцията. Вашият лекар ще препоръча или предпише най-подходящото лекарство за болка. Ако тестисът ви трябва да бъде премахнат, най-вероятно ще останете в болницата за една нощ.

Облекчаване на болката

Вашият лекар най-вероятно ще използва разтворими шевове за вашата процедура, така че няма да е необходимо да ги премахвате. След операцията можете да очаквате, че скротумът ви ще бъде подут за две до четири седмици.

Можете да използвате пакет с лед няколко пъти на ден за 10 до 20 минути. Това ще помогне за намаляване на отока.

хигиена

Разрезът, направен по време на операцията, може също да изтича течност за един до два дни. Уверете се, че поддържате зоната чиста, като я измиете внимателно с топла сапунена вода.

Почивка и възстановяване

Вашият лекар ще препоръча да се въздържате от определени видове дейности в продължение на няколко седмици след операцията. Те включват сексуална активност и стимулация, като мастурбация и полов акт.

Също така ще бъдете посъветвани да избягвате спортни или напрегнати дейности. През това време също така е важно да се въздържате от вдигане на тежести или напрежение по време на движенията на червата.

Не забравяйте да си почивате достатъчно, за да позволите на тялото ви да се възстанови напълно. Не оставайте напълно заседнали. Ходенето по малко всеки ден ще помогне за увеличаване на притока на кръв към зоната, подпомагайки възстановяването.

Какви усложнения са свързани с усукване на тестисите?

Торзията на тестисите е спешен случай, изискващ незабавна помощ. Когато не се лекува бързо или изобщо, това състояние може да доведе до тежки усложнения.

Инфекция

Ако мъртва или силно увредена тъкан на тестиса не се отстрани, може да възникне гангрена. Гангрената е потенциално животозастрашаваща инфекция. Може да се разпространи бързо в тялото ви, което води до шок.

Безплодие

Ако настъпи увреждане на двата тестиса, ще се получи безплодие. Ако обаче изпитате загуба на един тестис, плодовитостта ви не трябва да бъде засегната.

Козметична деформация

Загубата на един тестис може да създаде козметична деформация, която може да причини емоционално разстройство. Това обаче може да бъде решено с поставянето на тестикуларна протеза.

Атрофия

Нелекуваната торзия на тестисите може да доведе до атрофия на тестисите, което води до значително свиване на тестисите. Атрофиралият тестис може да стане неспособен да произвежда сперма.

Смърт на тестисите

Ако не се лекува повече от няколко часа, тестисът може да се увреди сериозно, което да наложи отстраняването му. Тестисът обикновено може да бъде спасен, ако се лекува в рамките на период от четири до шест часа.

След период от 12 часа има 50 процента шанс да спасите тестиса. След 24 часа шансовете за спасяване на тестиса намаляват до 10 процента.

Какви състояния могат да приличат на усукване на тестисите?

Други състояния, засягащи тестисите, могат да причинят симптоми, подобни на тези при усукване на тестисите.

Без значение кое от тези състояния смятате, че може да имате, важно е незабавно да посетите Вашия лекар. Те могат да изключат усукването на тестисите или да ви помогнат да получите необходимото лечение.

Епидидимит

Това състояние обикновено се причинява от бактериална инфекция, включително полово предавани инфекции като хламидия и гонорея.

Симптомите на епидидимит обикновено се появяват постепенно и могат да включват:

 • болка в тестисите
 • болезнено уриниране
 • зачервяване
 • подуване

орхит

Орхитът причинява възпаление и болка в единия или двата тестиса, както и в слабините.

Може да бъде причинено от бактериална или вирусна инфекция. Често се свързва с паротита.

Торзия на апендикса тестис

Апендикс тестисът е малко парче нормална тъкан, разположено в горната част на тестиса. Не изпълнява никаква функция. Ако тази тъкан се усуква, тя може да причини симптоми, подобни на усукване на тестисите, като болка, зачервяване и подуване.

Това състояние не изисква операция. Вместо това лекар ще наблюдава състоянието ви. Те също ще препоръчат почивка и лекарства за болка.

Каква е дългосрочната перспектива за хората с усукване на тестисите?

Според TeensHealth, 90 процента от хората, лекувани за усукване на тестисите в рамките на четири до шест часа от началото на болката, в крайна сметка не изискват отстраняване на тестисите.

Въпреки това, ако лечението се проведе 24 часа или повече след началото на болката, приблизително 90 процента изискват хирургично отстраняване на тестиса.

Отстраняването на тестис, наречено орхиектомия, може да повлияе на производството на хормони при кърмачета. Може също да повлияе на бъдещата плодовитост чрез намаляване на броя на сперматозоидите.

Ако тялото ви започне да произвежда антитела срещу сперматозоиди поради усукване, това също може да намали способността на сперматозоидите да се движат.

За да избегнете тези възможни усложнения, трябва незабавно да потърсите спешна медицинска помощ, ако подозирате, че вие ​​или вашето дете изпитвате усукване на тестисите. Операцията за усукване на тестисите е много ефективна, ако състоянието се открие рано.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss