Торбичка Kock за отклоняване на урината: Ефективна, но вече не е масова

Когато пикочният ви мехур вече не е в състояние да върши работата си, хирургически конструирани торбички могат да бъдат жизнеспособен заместител. Един от най-ранните от тях е известен като Kock pouch (произнася се „кокс“ пауч).

Пикочният мехур е важен орган в тялото ви. Той не само съхранява урина и сигнализира, когато е достигнал капацитета си, но също така има способността да променя количествата вода и други вещества в тази урина.

Както всички органи в тялото, понякога пикочният мехур изпитва дисфункция. При сериозни състояния, като рак, може да се наложи да бъде напълно или частично отстранен. Когато това се случи, е необходимо ново средство за елиминиране на урината.

Създаването на нов път за вашата урина е известно като отклоняване на урината, а торбичката Kock е една от възможностите, които вашият лекар може да обмисли.

Какво представлява торбичката Kock за отклоняване на урина?

През 1964 г. д-р Нилс Кок представи торбичката Kock, известна още като K-pouch, в света на здравето на пикочния мехур. Той представи на хирурзите заместител на пикочния мехур с ниско налягане, който по-късно беше адаптиран за отстраняване на фекални отпадъци.

Торбичката Kock е тип континентална торбичка, торбичка, която действа като заместващ резервоар за вашата урина.

Континентните торбички се правят от парче от червата ви. K-торбичките традиционно използват част от илеума, крайната част на тънките черва.

Тази торбичка е прикрепена вътрешно към стената на корема ви и е достъпна отвън през стома, клапа, която позволява ръчното му източване. От вътрешната страна торбичката на Kock е свързана с вашите уретери, които позволяват на урината да тече от бъбреците през вътрешна клапна система.

За да изпразните торбичката, когато е пълна, вмъквате катетър за многократна употреба през стомата. Това обикновено се прави на всеки 4 до 6 часа.

Защо торбичката Kock се използва за отклоняване на урина?

Видът на процедурата за отклоняване на урина зависи до голяма степен от личните предпочитания.

Торбичката Kock и други торбички за континенти предлагат вътрешни резервоари за урина за хора, които не са запалени по идеята да имат външна торбичка.

Опитът на вашия хирург с континентални торбички също ще играе роля при решението, както и фактори като способността ви да използвате катетър, здравето на червата ви и усложненията при други медицински състояния.

Плюсове от използването на континентална торбичка

 • Континентните торбички предлагат вътрешна опция, ако не искате неприятностите или естетиката на външна торбичка, известна като торбичка за стома.
 • Стомата, използвана за катетеризация, може лесно да бъде покрита с незабележима превръзка.
 • Ако имате добра сръчност и сте в състояние да се придържате към редовна рутина на ръчно дрениране, K-паучовете и другите континентални пликове може да ви служат добре.

Минуси на континенталните торбички

 • В сравнение с други процедури за отклоняване на урината, конструирането и сглобяването на континенталната торбичка е сложно и продължително.
 • Торбичката няма същите способности като естествения пикочен мехур. Няма капацитет за разширяване или свиване и няма нервни окончания, които да ви уведомят, когато трябва да се изпразни.
 • Може да се наложи да приложите значителен натиск, за да помогнете за отделянето на урина от вътрешната торбичка и ще е необходимо да се придържате към стриктни хигиенни практики и почистване на катетъра, за да ограничите риска от инфекция.

Усложнения при използване на торбичка Kock

Торбичката Kock вече не е често използвана континентална торбичка поради сложността на процедурата и усложненията, свързани с хирургичното създаване на нейните клапни системи.

Спадът в популярността му не беше защото K-торбичката не се представи. Всъщност беше известно, че има голям обемен капацитет и изключителна функция. От създаването му през 60-те години обаче се появиха повече опции, които предлагат по-лесни, по-малко инвазивни средства за отклоняване на урината.

Индианската торбичка, например, е континентална торбичка от следващо поколение, която се счита за много ефективна и лесна за конструиране.

Като цяло отклоненията на урината на континента са свързани с повишен риск от много усложнения, включително:

 • инфекции на пикочните пътища
 • бъбречни инфекции
 • инконтиненция от стомата

 • възпаление на торбичката (паухит)
 • разкъсване на торбичката
 • промени в размера и формата на стомата
 • камъни в пикочния мехур
 • уретрални стриктури
 • Дефицит на B12
 • сексуална дисфункция

Разходи и покритие за използване на торбичка Kock

Създаването на Kock pouch се класифицира като процедура на уростомия. Често е част от по-голям хирургичен процес, включващ цистектомия, при който пикочният мехур трябва да бъде напълно или частично отстранен.

Това означава, че крайната ви цена може да включва както уростомията, така и цистектомията.

Според систематичен преглед от 2019 г. средната цистектомия, използваща отклоняване на торбичките на континента, струва приблизително 22 000 долара.

Само уростомията, според Medicare, струва средно 3660 долара, но тази цена не е специфична за сложни процедури за отклоняване на урината на континента.

Каква част от процедурата, последващите грижи и консумативите са покрити от застраховката зависи от вашия оператор и текущата полица. Поради другите налични опции за отклоняване на урината, вашата застраховка може да отблъсне решението да използвате K-торбичка вместо по-модерни опции.

Цистектомията и уростомията се покриват от застраховката Medicare като медицински необходими процедури. Може да имате право на до 80% от покритието по тази правителствена програма.

Торбичката Kock първоначално е разработена през 60-те години на миналия век като опция за отклоняване на урина. Той създава вътрешен резервоар за урина от част от тънките черва, който може да бъде източен ръчно с катетър.

Въпреки че торбичката Kock беше ефективна, съвременните процедури за отклоняване на урината я замениха като опция от първа линия за много хирурзи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss