Тинитусът наследствен ли е?

Какво е тинитус?

Тинитусът е усещане за звук в ушите ви без външен шум, който създава звука. Въпреки че звъненето в едното или двете уши е най-честият симптом, можете да чуете и други звуци.

Шумът в ушите е много често срещано състояние. А проучване от 2016 г изчислено, че около 10% от възрастните в САЩ (около 21 милиона души) са имали шум в ушите през предходната година, а 27% от тези хора са имали шум в ушите за повече от 15 години. Тъй като е толкова широко разпространен, може да се чудите дали има „ген за тинитус“. Отговорът е: Да, и вероятно има повече от един. Въпреки това, генетичната връзка е само една част от целия пъзел.

Прочетете, за да научите за различните причини за шум в ушите и какво можете да направите, за да го предотвратите.

Генетичен ли е шумът в ушите?

Дълго време изследователите смятаха, че шумът в ушите се причинява от увреждане на част от ухото ви. Много лекари биха казали на хората, че техният шум в ушите е симптом на загуба на слуха, причинена от излагане на силен шум или други причини. Нови изследвания обаче показват, че шумът в ушите не винаги е свързан със загуба на слуха. Освен това някои хора могат да наследят това състояние от родителите си. Да видим какво казват данните.

Вид шум в ушите и пол

В едно проучване изследователите откриват, че някои форми на шум в ушите могат да бъдат наследствени. Те направиха това заключение, след като проучиха множество групи еднояйчни близнаци в Швеция, които бяха разделени на групи въз основа на техния пол и вида на шума в ушите, който имат. За тяхна изненада, когато анализирали мъже, които са имали шум в ушите и в двете уши (двустранен шум в ушите), учените виждат едно и също състояние и при двамата близнаци в по-голямата част от двойките. Това означава, че състоянието им се е развило поради генетичен състав, който е идентичен при близнаците.

Изследователите също виждат наследствената връзка само при мъжете и само при хора с двустранен шум в ушите. Това означава, че различните видове шум в ушите имат различни причини и тези причини могат да бъдат различни в зависимост от вашия пол.

Генетични различия

Като направим още една крачка напред, а европейско изследване разкри връзка между тинитуса и осем различни гена. Това беше проучване за асоцииране в целия геном (GWAS), в което изследователите събраха ДНК от над 170 000 души и търсеха най-често срещаните генни варианти. В резултат на това осем генни варианта се появиха сред хора с шум в ушите, но не и при хора, които нямат това състояние. Проучването също така установи, че тези гени са свързани със загуба на слуха, така че е трудно да се каже дали те могат да причинят директно шум в ушите или могат да причинят загуба на слуха, което след това води до шум в ушите.

В още един европейски GWAS проучванеизследователите откриха, че ген, наречен RCOR1 може да бъде свързано с шум в ушите. Интересното е, че този ген участва и в някои форми на наследствена сензорна загуба на слуха (загуба на слуха, свързана с вътрешното ви ухо).

Бележка за расата

Едно предупреждение към много проучвания за шум в ушите е, че те включват предимно хора от европейски произход. И така, какво ще кажете за чернокожите, коренното население и цветните хора (BIPOC)? Имат ли подобна генетика за шум в ушите? Добрата новина е, че шум в ушите изглежда е по-рядко срещани в черните хора в сравнение с белите.

Въпреки това, това все още е важен проблем за всички раси и етноси. Дали хората от различни етноси имат подобна генетика на шум в ушите е нещо, на което все още нямаме отговор. Надяваме се, че бъдещите проучвания ще могат да отговорят на този въпрос.

Други причини за шум в ушите

Има връзка между генетичния ви състав и това колко сте склонни към шум в ушите. Въпреки това, проучванията показват, че само някои форми на шум в ушите са наследствени и само до известна степен. Това означава, че трябва да има и други причини за шум в ушите, освен вашите гени.

Най-честите причини за шум в ушите са:

 • естествен процес на стареене
 • загуба на слуха
 • запушване на ушния канал (може да се дължи на инфекция или натрупване на ушна кал)
 • наранявания на главата или шията

 • хронични състояния, като болестта на Мениер или някои видове сърдечни заболявания
 • някои лекарства

Лекарства, които причиняват шум в ушите

Лекарствата, които могат да причинят шум в ушите, включват:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като аспирин, ибупрофен и напроксен

 • антибиотици, наречени аминогликозиди, като неомицин
 • лекарства за химиотерапия

 • диуретици
 • хидроксихлорохин и други антималарийни лекарства

Можете ли да предотвратите шум в ушите?

Това, че шумът в ушите има в семейството ви, не означава, че ще го имате и вие. Обратно, липсата на шум в ушите в семейството ви не ви предпазва от това състояние. Има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите развитието на тинитус, независимо дали го имате в гените си или не.

Защита срещу шум

Защитата на слуха ви е най-добрият начин за предотвратяване на шум в ушите. Винаги носете тапи за уши или антифони, когато работите с оборудване, което произвежда шум 85 децибела или по. Обърнете внимание на силата на звука, когато слушате музика, особено когато използвате тапи или слушалки. Някои приложения за смартфони могат да ви кажат нивото на шума във вашата среда и да изпратят известие, когато имате нужда от защита на слуха. Националният институт по безопасност и здраве при работа предлага a безплатно приложение.

Намаляване на риска от други условия

Някои състояния, които засягат кръвоносните Ви съдове, могат да причинят шум в ушите. Говорете с лекар за най-добрите начини за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Здравословната диета, редовните упражнения и намаляването на стреса ще ви помогнат да предотвратите много хронични заболявания, включително шум в ушите.

Избягване на тютюна

Тютюн за пушене увеличава риска Ви за шум в ушите. Отказването от тютюнопушенето може да помогне. Това може да бъде трудно, но лекарят може да ви помогне да създадете план за спиране, който работи за вас.

За вкъщи

Има много различни причини за шум в ушите и вашите гени може да са една от тях. Въпреки това, независимо дали шум в ушите се появява във вашето семейство, може да сте в състояние да предотвратите това състояние, като предпазите слуха си и поддържате здравословен начин на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss