Тестове за алергия от ужилване от насекоми

Какво означава да си алергичен към ужилвания от насекоми?

Ужилването от пчела или оса може да бъде дразнещо и болезнено. Може да видите червена подутина, която сърби или подува и причинява дискомфорт. Ухапванията и ужилвания от насекоми могат да бъдат по-проблематични, ако сте алергични към отровата при ухапване от насекоми. Това означава, че тялото ви е свръхчувствително към отровата. Може да имате по -сериозна реакция, като например:

 • копривна треска
 • подуване
 • затруднено дишане

Анафилаксията е животозастрашаващо състояние, което може да се развие, ако сте ужилени от насекомо, към което сте силно алергични. Ще имате нужда от незабавно медицинско лечение, самостоятелно или в здравно заведение. Алергия към отрова от насекоми може да се развие по всяко време от живота ви. Това е по-често при мъжете, отколкото при жените, и по-често при възрастни, отколкото при деца.

Ако смятате, че може да сте алергични към ужилвания от насекоми, посетете алерголог, за да получите необходимата диагноза и лечение.

Тестове

Вашият доставчик на здравни услуги може да извърши тестове, които ще определят дали сте алергични към ужилвания от насекоми. Най-често срещаните видове отрови, за които вашият доставчик на здравни услуги ще тества са:

 • пчела
 • жълто яке
 • Стършел
 • оса

Има няколко начина, по които вашият доставчик на здравни услуги ще тества за алергии от ужилване от насекоми.

Кожни тестове

Вашият доставчик на здравни услуги може да извърши кожен тест, тъй като кожата ви често предизвиква видими реакции към отровата.

По време на кожен тест, вашият доставчик на здравни услуги ще почисти участък от кожата на ръката или гърба ви със спиртна кърпа. Тогава вашият доставчик на здравни грижи ще постави извлечена отрова от въпросното насекомо върху кожата ви и ще я покрие. Тестът обикновено отнема 15 минути. Ако се появят следните реакции, може да сте алергични:

 • зачервяване
 • дразнене
 • подуване

Вашият доставчик на здравни услуги може също да ви тества за други видове алергии от ужилване от насекоми. Тъй като можете да получите тежки реакции към този тест, вашият доставчик на здравни грижи вероятно ще ви накара да изчакате до 30 минути след теста, за да се уверите, че нямате тежка или анафилактична реакция.

Ако резултатите са неубедителни, вашият доставчик на здравни услуги може да извърши друг кожен тест, като постави отровата от насекоми под горния слой на кожата ви. Ако имате кожен тест, не забравяйте да говорите с Вашия лекар за всякакви кожни състояния, които може да имате. Кожният тест може да не работи добре, ако имате екзема. Вашият доставчик на здравни услуги може също да ви помоли да се въздържате от приема на антихистамини или лекарства за алергии 48 часа преди теста.

Кръвни тестове

Понякога кожен тест не е окончателен. Ако случаят е такъв или ако вашият доставчик на здравни услуги иска допълнително потвърждение, той може да извърши кръвен тест. Ако сте алергични към отровата при ужилване от насекоми, тялото ви е свръхчувствително към отровата и в отговор произвежда антитяло. Антитялото е вид имуноглобулин Е (IgE) протеин. Високите нива на този протеин в кръвта ви могат да показват алергия. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви даде кръвен тест, наречен радиоалергосорбентен тест (RAST), който определя количеството на определени IgE антитела в кръвта ви.

По време на този тест вашият доставчик на здравни услуги ще вземе малка проба от кръвта ви. Те ще изпратят пробата в лаборатория, за да анализират IgE антителата в кръвта ви. Ако имате високи нива на IgE, може да сте алергични към отровата на определено насекомо. Може да отнеме няколко дни, за да получите резултатите от този вид тест. Освен това е малко по-безопасен от кожния тест, тъй като няма риск от алергична реакция. Ако сте направили рентгенова снимка или сте взели радиоактивни багрила в рамките на седем дни след този тест, резултатите може да не са валидни.

Тълкуване на резултатите

Ако резултатите от вашия кожен или кръвен тест са отрицателни, вие не сте алергични към ужилването от насекомо. Ако резултатите от теста са положителни, вие сте алергични към ужилване от насекоми и трябва да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар за профилактика и лечение. Вашият лекар ще постави диагноза въз основа на резултатите от вашите тестове, медицинска история и симптоми. Те може да искат да ви дадат други тестове, за да изключат всякакви други възможни условия.

Вашият лекар може да Ви предложи начини да избегнете алергията към ужилване от насекоми. Например, ще искате да избягвате места, където има пчели, оси или стършели.

Вашият лекар може също да предпише друго лечение, включително:

 • лекарства
 • имунотерапия
 • инжекция с епинефрин, която да носите по всяко време в случай на спешност (Ако сте ужилени, тази инжекция може да ви помогне да оцелеете, ако имате анафилактична реакция.)

Продуктът за вкъщи

Ако сте алергични към ужилвания от насекоми, може да имате животозастрашаваща реакция, ако бъдете ужилени. Вашият лекар може да Ви даде кожни или кръвни изследвания, за да диагностицира Вашата алергия. Ако тестовете Ви са положителни, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства или терапия като лечение. Те могат също да ви предпишат инжекция с епинефрин, която да носите със себе си, за да използвате в случай, че сте ужилени. Ако сте диагностицирани с алергия към отрова на насекоми, ще искате да бъдете много внимателни, за да избягвате места, където има пчели, оси или стършели. Информирайте Вашия лекар за всякакви реакции или симптоми, които имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss