Тежка депресия с психотични особености (психотична депресия)

Какво е психотична депресия?

Психотичната депресия, известна още като тежко депресивно разстройство с психотични черти, е сериозно състояние, което изисква незабавно лечение и внимателно наблюдение от медицински специалист или специалист по психично здраве.

Голямото депресивно разстройство е често срещано психично разстройство, което може да повлияе негативно на много области от живота на някого. Той влияе върху настроението и поведението, както и върху различни физически функции, включително апетит и сън. Хората с тежка депресия често губят интерес към дейности, на които някога са се наслаждавали, и имат проблеми с извършването на ежедневни дейности. Понякога те дори могат да се чувстват така, сякаш животът не си струва да се живее.

Смята се, че около 20 % от хората с тежка депресия също имат симптоми на психоза. Тази комбинация понякога се нарича психотична депресия. В психиатрията обаче по -техническият термин е голямо депресивно разстройство с психотични черти. Състоянието кара хората да виждат, чуват или вярват на неща, които не са реални.

Има два различни вида тежко депресивно разстройство с психотични черти. И при двете има заблуди и халюцинации, но засегнатото лице може да изпита голямо депресивно разстройство с психотични характеристики, съответстващи на настроението, или с несъответстващи на настроението психотични черти.

Голямо депресивно разстройство с психотични характеристики, съответстващи на настроението, означава, че съдържанието на халюцинациите и заблудите е в съответствие с типичните депресивни теми. Те могат да включват чувство на лична неадекватност, вина или безполезност. Голямо депресивно разстройство с несъответстващи на настроението психотични черти означава, че съдържанието на халюцинациите и заблудите не включва типични депресивни теми. Някои хора също могат да изпитат комбинация от теми, съответстващи на настроението и несъответстващи на настроението, в своите заблуди и халюцинации.

Симптомите на двата типа са особено опасни, тъй като заблудите и халюцинациите могат да бъдат плашещи и да увеличат риска от самоубийство. Бързата диагностика и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на нараняване на себе си или на другите.

Какви са симптомите на психотичната депресия?

Хората с психотична депресия имат симптоми на тежка депресия заедно с психоза.

Симптомите на тежка депресия включват:

 • умора
 • раздразнителност
 • затруднена концентрация
 • чувство на безнадеждност или безпомощност
 • чувство на безполезност или омраза към себе си
 • социална изолация
 • загуба на интерес към дейности, които веднъж са били удовлетворени
 • спите твърде малко или твърде много
 • промени в апетита
 • внезапна загуба на тегло или наддаване на тегло
 • разговори или заплахи за самоубийство

Психозата се характеризира със загуба на контакт с реалността. Симптомите на психозата включват заблуди, или фалшиви вярвания и фалшиви възприятия, и халюцинации, или виждане и чуване на неща, които не присъстват.

Някои хора развиват фалшиви убеждения за собственото си здраве, като например вярват, че имат рак, когато наистина нямат. Други чуват гласове, които ги критикуват, казвайки неща като „не си достатъчно добър“ или „не заслужаваш да живееш“.

Тези заблуди и халюцинации изглеждат реални за човека, който ги изпитва. Понякога те могат да накарат някой да изпадне в такава паника, че да нарани себе си или другите. Ето защо е изключително важно някой с психотична депресия да потърси помощ възможно най -скоро.

Предотвратяване на самоубийства

Ако смятате, че някой е в непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

 • Обадете се на 911 или на местния номер за спешни случаи.
 • Останете с човека, докато пристигне помощ.
 • Извадете всички оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да навредят.
 • Слушайте, но не съдете, спорете, заплашвайте или викайте.

Ако мислите, че някой обмисля самоубийство, потърсете помощ от гореща линия за криза или превенция на самоубийствата. Опитайте Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255.

Източници: Национална линия за превенция на самоубийствата и Администрация за злоупотреба с вещества и психично здраве

Какво причинява психотична депресия?

Точната причина за психотична депресия не е известна. Въпреки това, хората със семейна или лична история на психични разстройства са по -склонни да развият психотична депресия. Състоянието може да възникне самостоятелно или заедно с друго психиатрично състояние.

Изследователите също така смятат, че комбинация от гени и стрес може да повлияе на производството на определени химикали в мозъка, допринасяйки за развитието на психотична депресия. Психичното разстройство може да бъде предизвикано и от промени в баланса на хормоните в организма.

Как се диагностицира психотичната депресия?

Психотичната депресия е сериозно състояние, което може да накара човек да навреди на себе си или на другите. Лице с психотични симптоми или болногледач, който е свидетел на психотични епизоди, трябва незабавно да се свърже с специалист по психично здраве.

Първото нещо, което ще направят, когато диагностицират психотична депресия, е да извършат физически преглед и да зададат въпроси за симптомите на човека и медицинската му история. Те също така вероятно ще извършат изследвания на кръв и урина, за да изключат други възможни медицински състояния. Ако човекът има фамилна анамнеза за биполярно разстройство, той може да прегледа и маниакални или хипоманични епизоди. Такава оценка не потвърждава непременно или отхвърля възможността за биполярно разстройство, но може да им помогне да избегнат погрешна диагноза.

Те могат да подозират психотична депресия, ако лицето изпитва симптоми на тежка депресия и психоза. За доставчиците на първична медицинска помощ обаче може да бъде трудно да поставят окончателна диагноза. Симптомите на психоза може да не са забележими и хората не винаги съобщават, че изпитват заблуди или халюцинации. В тези случаи се посочва насочване към психиатър.

За да бъде диагностициран с тежка депресия, човек трябва да има депресивен епизод, който продължава две седмици или повече. Те също трябва да имат пет или повече от следните симптоми:

 • възбуда или забавена двигателна функция
 • промени в апетита или теглото
 • депресивно настроение
 • затруднена концентрация
 • чувство за вина
 • спите твърде малко или спите твърде много
 • липса на интерес или удоволствие към повечето дейности
 • ниски нива на енергия
 • мисли за смърт или самоубийство

За да бъде диагностицирана с психотична депресия, човек трябва да покаже тези симптоми на тежка депресия, както и симптоми на психоза, като заблуди и халюцинации.

Как се лекува психотичната депресия?

Понастоящем няма одобрени от FDA лечения специално за психотична депресия. Състоянието обаче може да се лекува с комбинация от антидепресанти и антипсихотични лекарства или с електроконвулсивна терапия (ЕКТ). Както при всяко друго психично разстройство, хората и техните семейства трябва да обсъдят всички възможности за лечение с техния лекар или специалист по психично здраве.

Повечето специалисти по психично здраве ще предпишат комбинация от антидепресанти и антипсихотици. Тези лекарства оказват влияние върху невротрансмитерите в мозъка, които често не са в равновесие при хора с психотична депресия. В много случаи се използва селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин (SSRI), като флуоксетин (Prozac), заедно с един от следните антипсихотици:

 • оланзапин (Zyprexa)
 • кветиапин (сероквел)
 • рисперидон (Risperdal)

Тези лекарства обаче често отнемат няколко седмици или месеци, за да бъдат най -ефективни.

Някои хора с психотична депресия може да не реагират на лекарства, както и други. В тези случаи може да се наложи електроконвулсивна терапия (ЕКТ) за облекчаване на симптомите. Известна още като електрошокова терапия, ЕСТ се е доказала като безопасно и ефективно лечение за хора със суицидни мисли и симптоми на психотична депресия. По време на ЕКТ, която обикновено се извършва от психиатър, електрическите токове в контролирани количества се изпращат в мозъка. Това създава лек припадък, който влияе върху нивата на невротрансмитерите в мозъка ви. ЕКТ обикновено се извършва в болница под обща анестезия.

В тежки случаи на психотична депресия може да се наложи хоспитализация за няколко дни, особено ако са направени опити за самоубийство.

Какви са перспективите за човек с психотична депресия?

Перспективите за някой с психотична депресия могат да варират в зависимост от това колко бързо се лекуват. В повечето случаи обаче психотичната депресия може да се лекува ефективно. Ако имате психотична депресия, ще трябва да бъдете упорити с лечението си, тъй като лекарствата трябва да се приемат за продължителни периоди от време, за да се предотврати връщането на симптомите. Също така ще трябва непрекъснато да ходите на контролни срещи по време на лечението.

Как да предотвратим самоубийството

Рискът от самоубийство е много по -висок при хората с психотична депресия, отколкото при тези само с депресия. Обадете се на 911 или отидете в спешното отделение на болницата, ако имате мисли да се самоубиете или да навредите на другите. Можете също така да се обадите на Националната линия за превенция на самоубийствата на 1-800-273-TALK (8255). Те имат обучен персонал, който може да говори с вас 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss