Спукан кръвоносен съд в окото ви: причини, лечение и възстановяване

Спукването на кръвоносен съд в окото може да изглежда тревожно, но обикновено не е сериозно. Повечето спукани кръвоносни съдове в окото заздравяват сами в рамките на няколко седмици. Въпреки това, има някои ситуации, когато може да искате да потърсите медицинска помощ.

Getty Images/Catherine Falls Реклама

Пукането на кръвоносен съд в окото е често срещано нараняване. Известно като субконюнктивален кръвоизлив, това нараняване причинява появата на видима точка или петно ​​кръв върху бялото на окото ви.

Въпреки че може да изглежда тревожно, спукването на кръвоносен съд в окото обикновено не е сериозно. Симптомите често са ограничени до зачервяване и лек сърбеж на очите.

Сравнително лесно е да пукнете кръвоносен съд в окото си, като просто кихате, кашляте или енергично разтривате очите си. За щастие това нараняване обикновено заздравява лесно и без лечение.

Какво причинява пукнат кръвоносен съд в окото?

Има много причини, поради които кръвоносен съд в окото може да се спука. В почти всички случаи пукането на кръвоносен съд в окото не е болезнено. Може дори да не забележите, че се е случило, докато не видите окото си в огледалото или докато някой не ви го посочи.

Възможните причини могат да включват:

 • Обект в очите ви: Нещо малко, попаднало в окото ви, може да причини спукване на кръвоносен съд.
 • Разтърквайки очите си: Натискането на очите или търкането им по-силно от обикновено може да доведе до спукване на кръвоносен съд.
 • Стари или мръсни контактни лещи: Веществата могат да се натрупат на повърхността на контактните лещи с течение на времето. Това може да раздразни очите ви и да доведе до спукване на кръвоносен съд.
 • Премахване на контактни лещи: Премахването на контактните лещи твърде бързо или оказването на натиск върху окото ви, докато го правите, може да причини нараняване.
 • Травма на окото: Ударът в окото с предмет или юмрук или дори падането много често води до субконюнктивален кръвоизлив.
 • Напрежение в окото: Някои хора забелязват пукнат кръвоносен съд след тежка работа с компютър или дълги часове четене.
 • Повтарящо се силно кихане: Алергии или настинка понякога могат да доведат до спукване на кръвоносен съд поради силно кихане.
 • Натрапваща кашлица: Точно както кихането, кашлицата може да засегне кръвоносните съдове в окото, особено ако кашляте по-интензивно от обикновено.
 • Повръщане: Напрежението на повръщането може да доведе до пукане на кръвоносен съд.
 • Конюнктивохалаза: Това е състояние, което причинява прекомерен растеж на тъкан в окото ви. Излишната тъкан може да доведе до дразнене и спукване на съдове.
 • Pinguecula: Pinguecula е състояние, което причинява нераков растеж в окото ви, което може да доведе до спукване на кръвоносни съдове.
 • Скорошна очна операция: Може да забележите спукани кръвоносни съдове в очите веднага след операция на очите.

Някои здравословни състояния могат да увеличат риска от спукване на кръвоносен съд в окото. Те включват:

 • диабет
 • хипертония
 • висок холестерол
 • хемохроматоза
 • Синдром на Stevens-Johnson
 • нарушения на кръвосъсирването

Известно е също, че лекарствата за разреждане на кръвта повишават риска от спукване на кръвоносен съд в окото.

Какво трябва да направите, ако имате пукнат кръвоносен съд в окото?

Обикновено пукнатият кръвоносен съд в окото не е повод за безпокойство. Може да се излекува от само себе си без лечение. Обикновено не е необходимо да посещавате лекар.

Възможно е обаче да има моменти, когато спукан кръвоносен съд в окото се нуждае от медицинска помощ. Например, ще искате да посетите лекар, ако имате:

 • наскоро сте имали няколко спукани кръвоносни съда в очите ви
 • спукан кръвоносен съд в окото ви след нараняване на лицето или главата
 • допълнителни симптоми като загуба на зрение, подуване на очите или болка в очите
 • необяснимо кървене или синини по други части на тялото ви

Може ли пукането на кръвоносен съд в окото да е сериозно?

Пукането на кръвоносен съд е често срещано явление и обикновено не е сериозно. Обикновено се излекува от само себе си без лечение.

Въпреки това, ако сте имали няколко спукани кръвоносни съда в окото за сравнително кратък период от време, струва си да се консултирате с Вашия лекар. Те могат да прегледат вашата медицинска история, симптоми и всички лекарства, които приемате, за да определят дали има основна причина. Те могат да назначат допълнителни изследвания, ако е необходимо.

Как се лекува спукан кръвоносен съд в окото?

Няма лечение за спукан кръвоносен съд в окото. Обикновено се лекува от само себе си за седмица или две.

Ако окото ви сърби, можете да използвате капки за очи без рецепта, за да успокоите окото си. Изкуствените сълзи или други овлажняващи капки често са добър избор.

Колко време ще отнеме спукан кръвоносен съд в окото, за да изчезне?

В повечето случаи окото ви ще абсорбира отново кръвта за около 1 до 2 седмици. Обикновено не е необходимо да приемате каквито и да било лекарства или да следвате конкретни указания през това време.

Въпреки това, може да искате да избягвате да докосвате очите си и да им позволите да си починат, докато се лекуват. Например, ако носите контактни лещи, може да помислите да не носите контактните си лещи, докато очите ви не започнат да се подобряват.

Долния ред

Спукан кръвоносен съд в окото може да изглежда като сериозно нараняване, но обикновено не е повод за безпокойство. Пукането на съдове в окото може да се случи относително лесно. Те могат да бъдат причинени от триене на очите, кашляне или кихане, или от поставяне или премахване на контактните ви лещи.

Спукан кръвоносен съд в окото обикновено зараства от само себе си за около 1 до 2 седмици. Обикновено не изисква лечение.

Въпреки това, ако често имате пукане на кръвоносни съдове в окото, сте били наранени или имате други симптоми, важно е да потърсите медицинска помощ, за да определите дали има основни проблеми, които трябва да бъдат решени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss